Таг: бременост

1 2 10 / 13 НАПИСИ
ВО АПТЕКА НИ СЕ ПОТСМЕВААТ КОГА КУПУВАМЕ КОНТРАЦЕПТИВИ, ВЕЛАТ МЛАДИТЕ, ВО МАКЕДОНИЈА 14 ОТСТО ОД БРАЧНИТЕ ПАРТНЕРИ КОРИСТАТ МОДЕРНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАШТИТА

ВО АПТЕКА НИ СЕ ПОТСМЕВААТ КОГА КУПУВАМЕ КОНТРАЦЕПТИВИ, ВЕЛАТ МЛАДИТЕ, ВО МАКЕДОНИЈА 14 ОТСТО ОД БРАЧНИТЕ ПАРТНЕРИ КОРИСТАТ МОДЕРНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАШТИТА

Четиринаесет проценти од жените или нивните партнери кои се во брак или заедница, користат модерни методи на контрацепција. Кај жените кои не се во бр ...
ДРЖАВАТА ТРЕБА ДА ГО ПЛАЌА ТЕСТОТ СО КОЈ СЕ ОТКРИВААТ МНОГУ АНОМАЛИИ КАЈ ПЛОДОТ, НО САМО КАЈ ТРУДНИЦИ СО ВИЗОК РИЗИК, А НЕ ПО НИВНА ЖЕЛБА, ВЕЛИ Д-Р АНА ДАНЕВА-МАРКОВА

ДРЖАВАТА ТРЕБА ДА ГО ПЛАЌА ТЕСТОТ СО КОЈ СЕ ОТКРИВААТ МНОГУ АНОМАЛИИ КАЈ ПЛОДОТ, НО САМО КАЈ ТРУДНИЦИ СО ВИЗОК РИЗИК, А НЕ ПО НИВНА ЖЕЛБА, ВЕЛИ Д-Р АНА ДАНЕВА-МАРКОВА

Државата треба да најде начин да го покрива неинвазивниот пренатален тест за одредена медицинска индикација, за кој сега трудниците плаќаат во приватн ...
ЗОШТО БРЕМЕНИТЕ РОМКИ ВО БИТОЛА НЕ ГИ КОРИСТАТ ДОВОЛНО БЕСПЛАТНИТЕ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ – КАМПАЊА ЗА ПОДИГАЊЕ НА СВЕСТА ЗА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЈЕ

ЗОШТО БРЕМЕНИТЕ РОМКИ ВО БИТОЛА НЕ ГИ КОРИСТАТ ДОВОЛНО БЕСПЛАТНИТЕ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ – КАМПАЊА ЗА ПОДИГАЊЕ НА СВЕСТА ЗА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЈЕ

Бесплатните превентивни гинеколошки прегледи за бремените жени Ромки се многу малку искористени. Недостигаат матични гинеколози, а има и случаи на нез ...
ЗА ТРУДНИЦИТЕ И ДОИЛКИТЕ БЕЗБЕДНИ СЕ ВАКЦИНИТЕ НА „ФАЈЗЕР“ И КИНЕСКИТЕ, ВЕЛИ МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО

ЗА ТРУДНИЦИТЕ И ДОИЛКИТЕ БЕЗБЕДНИ СЕ ВАКЦИНИТЕ НА „ФАЈЗЕР“ И КИНЕСКИТЕ, ВЕЛИ МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО

Освен руската вакцина „спутник“ чија употреба не е препорачана за трудници и доилки, останатите вакцини против ковид-19 се аплицираат според упатствот ...
ЦРНИ ЧЕСТИЧКИ ОД ЗАГАДУВАЊЕТО НАЈДЕНИ ВО ПЛАЦЕНТА, ВЕЛАТ БЕЛГИСКИ НАУЧНИЦИ

ЦРНИ ЧЕСТИЧКИ ОД ЗАГАДУВАЊЕТО НАЈДЕНИ ВО ПЛАЦЕНТА, ВЕЛАТ БЕЛГИСКИ НАУЧНИЦИ

Честички од црн јаглен или саѓи можат да навлезат во плацентата, покажа истражувањето на Универзитетот Хаселт во Белгија. Ова е прв директен доказ дек ...
ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА ГЕСТАЦИСКИ ДИЈАБЕТЕС ЗА СИТЕ БРЕМЕНИ ЖЕНИ СО НОВИТЕ УПАТСТВА ЗА РИЗИЧНИ СОСТОЈБИ ВО БРЕМЕНОСТА

ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА ГЕСТАЦИСКИ ДИЈАБЕТЕС ЗА СИТЕ БРЕМЕНИ ЖЕНИ СО НОВИТЕ УПАТСТВА ЗА РИЗИЧНИ СОСТОЈБИ ВО БРЕМЕНОСТА

Бремените жени во третото тримесечие од бременоста, или од 24 до 28 гестациска недела, ќе треба задолжително да направат универзален тест за откривање ...
ИТНИ МЕРКИ ЗА МАЛОЛЕТНИЧКАТА БРЕМЕНОСТ БАРА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

ИТНИ МЕРКИ ЗА МАЛОЛЕТНИЧКАТА БРЕМЕНОСТ БАРА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Во период од две години, односно 2016 и 2017 , во јавните здравствени установи се породиле вкупно 731 малолетничка, а 62 ја прекинале бременоста. Болн ...
ПОЧНА ПОСТАПКАТА ЗА ИЗМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА АБОРТУС, ВОЛЈАТА НА ЖЕНАТА ЌЕ БИДЕ НА ПРВО МЕСТО, ВЕЛАТ ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО

ПОЧНА ПОСТАПКАТА ЗА ИЗМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА АБОРТУС, ВОЛЈАТА НА ЖЕНАТА ЌЕ БИДЕ НА ПРВО МЕСТО, ВЕЛАТ ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО

Предлог-законот за прекинување на бременоста вчера е објавен на Единствениот национален регистар на правни прописи (ЕНЕР), со кој треба да се укинат о ...
РЕФЕРЕНДУМ ВО ИРСКА ЗА ПРОМЕНИ НА СТРОГИТЕ ОДРЕДБИ ЗА АБОРТУС

РЕФЕРЕНДУМ ВО ИРСКА ЗА ПРОМЕНИ НА СТРОГИТЕ ОДРЕДБИ ЗА АБОРТУС

Граѓаните на Ирска денеска на референдум се изјаснуваат дали се за промени на одредбите за абортус. Околу 3,2 милиони Ирци, треба да се изјаснат дали ...
15-ГОДИШНА ШТИТЕНИЧКА НА ДОМОТ „25 МАЈ“ АБОРТИРАЛА, А 17-ГОДИШНА ОДЛУЧИЛА ДА ГО РОДИ БЕБЕТО

15-ГОДИШНА ШТИТЕНИЧКА НА ДОМОТ „25 МАЈ“ АБОРТИРАЛА, А 17-ГОДИШНА ОДЛУЧИЛА ДА ГО РОДИ БЕБЕТО

Две малолетни девојчиња, штитенички на Домот за деца со социјално-воспитни проблеми „25 Мај“ од Скопје забремениле, а едното било подложено на прекин ...
1 2 10 / 13 НАПИСИ