Таг: чинар

ЗАВРШИ САНАЦИЈАТА НА ОХРИДСКИОТ ЧИНАР СО ШТО ЌЕ СЕ ПРОДОЛЖИ ЖИВОТОТ НА 11-ВЕКОВНОТО ДРВО

ЗАВРШИ САНАЦИЈАТА НА ОХРИДСКИОТ ЧИНАР СО ШТО ЌЕ СЕ ПРОДОЛЖИ ЖИВОТОТ НА 11-ВЕКОВНОТО ДРВО

Заврши санацијата на охридскиот Чинар, еден од најстарите културно - историски споменици во земјава, со што ќе се овозможи процес за повторно обновува ...
ОХРИДСКИОТ ЧИНАР СТАР 11 ВЕКОВИ ПРОГЛАСЕН ЗА ПРИРОДНА РЕТКОСТ

ОХРИДСКИОТ ЧИНАР СТАР 11 ВЕКОВИ ПРОГЛАСЕН ЗА ПРИРОДНА РЕТКОСТ

Охридскиот чинар стар 11 века, со одлука на Министерството за животна средина е прогласен за природна реткост. „Со одлука на Министерството за живо ...
ПАРКИНГОТ ШТО ГО КРИЕШЕ ОХРИДСКИОТ ЧИНАР СТАНА МИНИ БАЗАР

ПАРКИНГОТ ШТО ГО КРИЕШЕ ОХРИДСКИОТ ЧИНАР СТАНА МИНИ БАЗАР

Паркингот во строгиот центар на Охрид, на плоштадот Крушeвска република кој две децении го сокриваше најстариот охридски чинар од погледот на охриѓани ...
ДОБРЕДОЈДЕ ГОРАНЕ, НЕ СЕ ПЛАШИ, СИТЕ ТЕ САКАМЕ – СЕМЕЈСТВОТО НА ГОРАН СТЕФАНОВСКИ НАСАДИ ЧИНАР ВО НЕГОВ СПОМЕН ВО СКОПСКО ДЕБАР МААЛО

ДОБРЕДОЈДЕ ГОРАНЕ, НЕ СЕ ПЛАШИ, СИТЕ ТЕ САКАМЕ – СЕМЕЈСТВОТО НА ГОРАН СТЕФАНОВСКИ НАСАДИ ЧИНАР ВО НЕГОВ СПОМЕН ВО СКОПСКО ДЕБАР МААЛО

Патриша, Игор и Јана Стефановски, Влатко Стефановски, семејството на еден од најголемите македонски драматурзи Горан Стефановски, денес во неговото ом ...
ОХРИДСКИОТ ЧИНАР ПАК ОШТЕТЕН, СЕ ПРЕДЛАГА ДА СЕ ЗАСАДИ НОВО ДРВО

ОХРИДСКИОТ ЧИНАР ПАК ОШТЕТЕН, СЕ ПРЕДЛАГА ДА СЕ ЗАСАДИ НОВО ДРВО

Охридскиот чинар стар околу 11 века деновиве беше пак оштетен, при што настрадаа горни гранки. Увид изврши државниот инспектор за природа Хасан Рустем ...
ЧИНАРОТ ВО ОХРИД КОНЕЧНО ЌЕ БИДЕ ЗАШТИТЕН

ЧИНАРОТ ВО ОХРИД КОНЕЧНО ЌЕ БИДЕ ЗАШТИТЕН

Чинарот во Охрид, за кој се вели дека пред 11 века го засадил Свети Климент Охридски, конечно ќе биде заштитен. Локалната власт на тендер ќе бара стру ...
СКОПСКИ ЕКОЛОЗИ ЌЕ ГИ ЗАШТИТУВААТ ЧИНАРИТЕ ВО ОХРИД КАКО СПОМЕНИЦИ НА ПРИРОДАТА

СКОПСКИ ЕКОЛОЗИ ЌЕ ГИ ЗАШТИТУВААТ ЧИНАРИТЕ ВО ОХРИД КАКО СПОМЕНИЦИ НА ПРИРОДАТА

Екололошко друштво од Скопје ќе ги спасува охридските чинари. Најпознат е оној во центарот на градот кој досега неколку пати беше оштетен поради старо ...
7 / 7 НАПИСИ