Таг: депортација

1 2 10 / 14 НАПИСИ
ИЗЈАВАТА НА МЕРКО ЗА ДЕПОРТИРАЊЕ НА ПИТАЧИТЕ ОД СТРУГА НЕ БИЛА ДОБРО СФАТЕНА, НО СЕПАК СЕ ИЗВИНИЛ

ИЗЈАВАТА НА МЕРКО ЗА ДЕПОРТИРАЊЕ НА ПИТАЧИТЕ ОД СТРУГА НЕ БИЛА ДОБРО СФАТЕНА, НО СЕПАК СЕ ИЗВИНИЛ

Европскиот центар за правата на Ромите доставил претставка до Народниот правобранител за изјавата на градоначалникот на Струга Рамиз Мерко во која тој ...
ДАНСКА УСВОИ ЗАКОН СО КОЈ ЌЕ МОЖЕ ДА ГИ ДЕПОРТИРА БАРАТЕЛИТЕ НА АЗИЛ НАДВОР ОД ЕВРОПА

ДАНСКА УСВОИ ЗАКОН СО КОЈ ЌЕ МОЖЕ ДА ГИ ДЕПОРТИРА БАРАТЕЛИТЕ НА АЗИЛ НАДВОР ОД ЕВРОПА

Данскиот парламент усвои закон што ќе ѝ овозможи на земјата да депортира баратели на азил во држави надвор од Европа, игнорирајќи ги повиците на невла ...
ОД СВАДБИ ДО ПОГРЕБИ – КАПИТАЛНА МОНОГРАФИЈА ЗА ЖИВОТОТ НА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ

ОД СВАДБИ ДО ПОГРЕБИ – КАПИТАЛНА МОНОГРАФИЈА ЗА ЖИВОТОТ НА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ

„Тој ден, како и денешниот, бил многу студен. Врнело снег. Од 6 до 8 часот наутро почнало насилното собирање на битолските Евреи. Првата група во 8,10 ...
БИТОЛА И ИЗРАЕЛСКАТА ОПШТИНА КИРЈАТ ОНО ПОСАДИЈА ДРВЈА ВО СПОМЕН НА 78-ГОДИШНИНАТА ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ВО ТРЕБЛИНКА

БИТОЛА И ИЗРАЕЛСКАТА ОПШТИНА КИРЈАТ ОНО ПОСАДИЈА ДРВЈА ВО СПОМЕН НА 78-ГОДИШНИНАТА ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ВО ТРЕБЛИНКА

Преку интернет врска, Битола од македонска страна и израелската општина Кирјат Оно организираа заедничко одбележување на 78-годишнината од депортација ...
ВИСТИНАТА ЗА ХОЛОКАУСТОТ НЕ СМЕЕ ДА СЕ РЕЛАТИВИЗИРА И ЗАБОРАВИ, РЕЧЕ ПЕНДАРОВСКИ

ВИСТИНАТА ЗА ХОЛОКАУСТОТ НЕ СМЕЕ ДА СЕ РЕЛАТИВИЗИРА И ЗАБОРАВИ, РЕЧЕ ПЕНДАРОВСКИ

Не смееме да дозволиме вистината за холокаустот да се релативизира и заборава, рече претседателот Стево Пендаровски на одбележувањето на 78-годишнинат ...
ПАНДЕМИЈАТА ГО СПРЕЧИ ЕДИНСТВЕНИОТ ЖИВ ШТИПСКИ ЕВРЕИН МИТКО РУБИСА ДА ДОЈДЕ НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ДЕНОТ НА ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ОД ШТИП

ПАНДЕМИЈАТА ГО СПРЕЧИ ЕДИНСТВЕНИОТ ЖИВ ШТИПСКИ ЕВРЕИН МИТКО РУБИСА ДА ДОЈДЕ НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ДЕНОТ НА ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ОД ШТИП

Штипјани вчера и денеска положуваат цвеќе на споменикот на холокаустот во Штип, подигнат пред 33 години во чест на 551 штипски Евреи кои на 11 март 19 ...
БУГАРСКАТА ВЛАДА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА ОКУПАТОРСКИОТ ПОГРОМ ВРЗ ЕВРЕИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ПОВИКАА ЕВРЕЈСКАТА ЗАЕДНИЦА И ФОНДОТ НА ХОЛОКАУСТОТ

БУГАРСКАТА ВЛАДА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА ОКУПАТОРСКИОТ ПОГРОМ ВРЗ ЕВРЕИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ПОВИКАА ЕВРЕЈСКАТА ЗАЕДНИЦА И ФОНДОТ НА ХОЛОКАУСТОТ

Еврејска заедница и Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија денеска јавно ја повикаа владата на Бугарија или државните официјални избрани полит ...
ХРВАТСКА ПО ГРЕШКА ДЕПОРТИРАЛА ДВАЈЦА НИГЕРИСКИ ПИНГПОНГАРИ ВО БИХ МИСЛЕЈЌИ ДЕКА СЕ МИГРАНТИ

ХРВАТСКА ПО ГРЕШКА ДЕПОРТИРАЛА ДВАЈЦА НИГЕРИСКИ ПИНГПОНГАРИ ВО БИХ МИСЛЕЈЌИ ДЕКА СЕ МИГРАНТИ

Организаторите на меѓународно студентско спортско натпреварување повикаа двајца нигерски пингпонгари да бидат вратени во нивната земја откако хрватска ...
ЕДИНСТВЕНИОТ ЖИВ ЕВРЕИН РОДЕН ВО ШТИП СЕКОЈА ГОДИНА ВО МАРТ СЕ ВРАЌА ОД ИЗРАЕЛ, ВЕЛИ, МАКЕДОНИЈА МИ Е ВО СРЦЕТО

ЕДИНСТВЕНИОТ ЖИВ ЕВРЕИН РОДЕН ВО ШТИП СЕКОЈА ГОДИНА ВО МАРТ СЕ ВРАЌА ОД ИЗРАЕЛ, ВЕЛИ, МАКЕДОНИЈА МИ Е ВО СРЦЕТО

Митко Моис Рубиса е единствениот жив Евреин кој е роден и со години живеел во Штип. Во Штип формирал семејство, сопругата му е Македонка, но по 50 год ...
НАЈСТАРАТА ЖИВА ЕВРЕЈКА ОД БИТОЛА СЕ СПАСИЛА ОД ТРЕБЛИНКА СКРИЕНА ВО БАГАЖНИКОТ ОД КОЛАТА НА АЛБАНСКИОТ КОНЗУЛ

НАЈСТАРАТА ЖИВА ЕВРЕЈКА ОД БИТОЛА СЕ СПАСИЛА ОД ТРЕБЛИНКА СКРИЕНА ВО БАГАЖНИКОТ ОД КОЛАТА НА АЛБАНСКИОТ КОНЗУЛ

Најстарата жива Еврејка од Битола, Рашел Нахмијас која денес има 101 година, депортацијата во нацистичките концентрациони логори во 1943 ја преживеала ...
1 2 10 / 14 НАПИСИ