Таг: македонски јазик

1 2 3 8 10 / 79 НАПИСИ
ЖИТЕЛИТЕ НА ГОЛО БРДО СО ГОРДОСТ ВЕЛАТ ДЕКА ЗБОРУВААТ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ВЕЛИ ДИЈАНА ПЕТРОВСКА ПО СВОЕТО ИСТРАЖУВАЊЕ ВО ОВАА ОБЛАСТ ВО АЛБАНИЈА

ЖИТЕЛИТЕ НА ГОЛО БРДО СО ГОРДОСТ ВЕЛАТ ДЕКА ЗБОРУВААТ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ВЕЛИ ДИЈАНА ПЕТРОВСКА ПО СВОЕТО ИСТРАЖУВАЊЕ ВО ОВАА ОБЛАСТ ВО АЛБАНИЈА

Жителите на областа Голо Брдо во Албанија зборуваат на македонски дијалект. Ова е стручно и научно разработено и само ја потврдува вистината дека гово ...
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК НИКОЈ НЕ СМЕЕ ДА ГО НЕГИРА, АМА ТРЕБА ПОВЕЌЕ ВЛОЖУВАЊЕ ЗА ДА СЕ ИЗУЧУВА, ВЕЛАТ МАКЕДОНИСТИТЕ ОД МЕЃУНАРОДНИОТ СЕМИНАР ВО ОХРИД

МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК НИКОЈ НЕ СМЕЕ ДА ГО НЕГИРА, АМА ТРЕБА ПОВЕЌЕ ВЛОЖУВАЊЕ ЗА ДА СЕ ИЗУЧУВА, ВЕЛАТ МАКЕДОНИСТИТЕ ОД МЕЃУНАРОДНИОТ СЕМИНАР ВО ОХРИД

Македонскиот јазик не е ничиј дијалект, тој е засебен јазик и тоа не може да се доведе во прашање. Ние сме должни да го чуваме нашиот јазик затоа што ...
БУГАРСКИ ГЛУПОСТИ

БУГАРСКИ ГЛУПОСТИ

Германија прави пријателски гест на поддршка за Македонија, во истата таа Европска унија каде што Македонија има еден непријател, и тоа првиот комшија ...
ГЕРМАНСКИОТ БУНДЕСТАГ ЈА УСВОИ РЕЗОЛУЦИЈАТА ЗА ПОДДРШКА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЈАЗИК, КУЛТУРА И ИДЕНТИТЕТ, ОПОЗИЦИСКАТА ЦДУ БЕШЕ ПРОТИВ

ГЕРМАНСКИОТ БУНДЕСТАГ ЈА УСВОИ РЕЗОЛУЦИЈАТА ЗА ПОДДРШКА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЈАЗИК, КУЛТУРА И ИДЕНТИТЕТ, ОПОЗИЦИСКАТА ЦДУ БЕШЕ ПРОТИВ

Германскиот Бундестаг доцна синоќа ја усвои резолуцијата за поддршка на Македонија на патот кон членство во ЕУ, но за време на расправата резолуцијата ...
ГЕРМАНСКИОТ БУНДЕСТАГ ГИ ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКИТЕ ЈАЗИК, КУЛТУРА И ИДЕНТИТЕТ

ГЕРМАНСКИОТ БУНДЕСТАГ ГИ ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКИТЕ ЈАЗИК, КУЛТУРА И ИДЕНТИТЕТ

Германскиот Бундестаг ги признава македонската култура, идентитет и јазик, се вели во резолуцијата предложена од парламентарните групи на трите владеј ...
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ПОСТОЕЛ И ЌЕ ПОСТОИ, ГО ЗАШТИТИВМЕ СО ПОЧЕТОКОТ НА ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ, КАЖА КОВАЧЕВСКИ ВО ОХРИД

МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ПОСТОЕЛ И ЌЕ ПОСТОИ, ГО ЗАШТИТИВМЕ СО ПОЧЕТОКОТ НА ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ, КАЖА КОВАЧЕВСКИ ВО ОХРИД

Македонскиот јазик постоел и сè додека има луѓе кои го употребуваат тој ќе постои, кажа премиерот Димитар Ковачевски на одблежувањето на Денот на сесл ...
ЛИНГВИСТИКАТА Е НАУКА, А НЕ ПОЛИТИКА, ВЕЛИ ШИНАСИ ДЕРЕБЕЈ, АВТОРОТ НА ПРВИОТ ДИГИТАЛЕН РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

ЛИНГВИСТИКАТА Е НАУКА, А НЕ ПОЛИТИКА, ВЕЛИ ШИНАСИ ДЕРЕБЕЈ, АВТОРОТ НА ПРВИОТ ДИГИТАЛЕН РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Македонско-германскиот научник, лингвист и информатичар со турско потекло, Шинаси Деребеј по 55 години престој во странство го посети родниот град Шти ...
ВО ТЕТОВО ПРВПАТ ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

ВО ТЕТОВО ПРВПАТ ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

Со свечена академија во организација на Литературниот клуб „Кирил Пејчиновиќ“, во Тетово за првпат се одбележа Денот на македонскиот јазик, 5 Мај. За ...
„КАЈМАК“ ЌЕ ИГРА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ЦЕЛА ЈУЖНА И СРЕДНА АМЕРИКА И НА КАРИБИТЕ

„КАЈМАК“ ЌЕ ИГРА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ЦЕЛА ЈУЖНА И СРЕДНА АМЕРИКА И НА КАРИБИТЕ

„Кајмак“ на Милчо Манчевски, најгледаниот филм во Македонија лани, е продаден за дистрибуција во цела Јужна Америка, Средна Америка и на Карибите, соо ...
ГРЧКИОТ СУД ЈА ПОТВРДИ РЕГИСТРАЦИЈАТА НА ЦЕНТАРОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ГРЦИЈА

ГРЧКИОТ СУД ЈА ПОТВРДИ РЕГИСТРАЦИЈАТА НА ЦЕНТАРОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ГРЦИЈА

Центарот за македонски јазик во Грција соопшти дека Основниот суд во Лерин, во две посебни одлуки, официјално одби повеќе тужби кои бараа поништување ...
1 2 3 8 10 / 79 НАПИСИ