Таг: Петар Мазев

ВЕЛЕШКАТА СПОМЕН КОСТУРНИЦА ГО ЧУВА НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНСКИ МОЗАИК НА МАЗЕВ

ВЕЛЕШКАТА СПОМЕН КОСТУРНИЦА ГО ЧУВА НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНСКИ МОЗАИК НА МАЗЕВ

Најголемиот мозаик во Македонија е тој на Петар Мазев, кој се наоѓа на површина од 220 метри квадратни во Спомен костурницата на паднатите борци  и гр ...
ГИ СНЕМА МУРАЛИТЕ ОД МАЗЕВ ВО РОДНОТО КАВАДАРЦИ

ГИ СНЕМА МУРАЛИТЕ ОД МАЗЕВ ВО РОДНОТО КАВАДАРЦИ

Ги нема муралите од легендарниот уметник Петар Мазев во неговото родно Кавадарци, кои би требало да се гордост на градот. На фотографија од 1964 о ...
МУ ГИ ТРГАВМЕ СЛИКИТЕ ОД ПРЕД ОЧИ, ОТИ ОД МНОГУ ЕНЕРГИЈА ЦРТАШЕ ВРЗ ГОТОВИ ДЕЛА, ВЕЛИ СИМОН ШЕМОВ ЗА ВУЈКО МУ ПЕТАР МАЗЕВ

МУ ГИ ТРГАВМЕ СЛИКИТЕ ОД ПРЕД ОЧИ, ОТИ ОД МНОГУ ЕНЕРГИЈА ЦРТАШЕ ВРЗ ГОТОВИ ДЕЛА, ВЕЛИ СИМОН ШЕМОВ ЗА ВУЈКО МУ ПЕТАР МАЗЕВ

Петар Мазев e уметник со неодолива харизма, кој секаде одеше со штафелајот, боите и четките. Организираше незаборавни седенки, пееше народни песни, сл ...
КАКО ЛИЧНА КАРТА НА ПЕТАР МАЗЕВ Е ЈУБИЛЕЈНАТА ИЗЛОЖБА ВО ДАУТ ПАШИН АМАМ

КАКО ЛИЧНА КАРТА НА ПЕТАР МАЗЕВ Е ЈУБИЛЕЈНАТА ИЗЛОЖБА ВО ДАУТ ПАШИН АМАМ

„Ева и Адам “, маслото на платно од 1980 година ги пречекува гостите во Националната галерија на Македонија Даут пашин амам, како слика која е симбол ...
ОД ВЛАДАТА ИСЧЕЗНА СЛИКА ОД ПЕТАР МАЗЕВ

ОД ВЛАДАТА ИСЧЕЗНА СЛИКА ОД ПЕТАР МАЗЕВ

Исчезната е слика од Петар Мазев од Владата на Република Македонија, потврди директорот на владината Служба за општи и заеднички работи на(СОЗР) Пеце ...
5 / 5 НАПИСИ