Таг: Преспанско езеро

1 2 3 5 10 / 44 НАПИСИ
ВОДАТА ВО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО Е ОДЛИЧНА ЗА КАПЕЊЕ, НО ТРЕБА РЕДОВНА КОНТРОЛА НА ЗАГАДУВАЧИТЕ И НОВИ ПРЕЧИСТИТЕЛНИ СТАНИЦИ

ВОДАТА ВО ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО Е ОДЛИЧНА ЗА КАПЕЊЕ, НО ТРЕБА РЕДОВНА КОНТРОЛА НА ЗАГАДУВАЧИТЕ И НОВИ ПРЕЧИСТИТЕЛНИ СТАНИЦИ

Водата од Преспанското Езеро се класифицира како одлична за капење, а според физичко-хемиската анализа на примероци земени од шест мерни места, таа гл ...
ЗМИИТЕ И ПТИЦИТЕ ГО ЧУВААТ НЕДОПРЕНИОТ ЕКОСИСТЕМ НА ГОЛЕМ ГРАД ВО ПРЕСПА

ЗМИИТЕ И ПТИЦИТЕ ГО ЧУВААТ НЕДОПРЕНИОТ ЕКОСИСТЕМ НА ГОЛЕМ ГРАД ВО ПРЕСПА

Островот Голем Град, распослан во сината вода на Преспанското Езеро на тромеѓето меѓу Македонија, Албанија и Грција, е уникатен дом на змиите, желките ...
ШЕСТА ГОДИНА ПО РЕД ЏИПОВИ ОД ГРЦИЈА ЌЕ ВОЗАТ САМО ДО МАРКОВА НОГА, ПРЕМИНОТ НИКАКО ДА СЕ ОТВОРИ

ШЕСТА ГОДИНА ПО РЕД ЏИПОВИ ОД ГРЦИЈА ЌЕ ВОЗАТ САМО ДО МАРКОВА НОГА, ПРЕМИНОТ НИКАКО ДА СЕ ОТВОРИ

Годинава ќе се одржи шестата тура „Преспа оф роуд трип“ од грчката страна на границата, а граничниот премин Герман-Маркова Нога пак ќе остане со спушт ...
ПОТРЕБНИ СЕ 4 ИЛЈАДИ ГОДИНИ ЗА ДА СЕ ОБНОВИ ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО, СЕ УНИШТУВА СО ПЕСТИЦИДИ И СТРАДА ОД КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ, ВЕЛАТ ЕКСПЕРТИТЕ

ПОТРЕБНИ СЕ 4 ИЛЈАДИ ГОДИНИ ЗА ДА СЕ ОБНОВИ ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО, СЕ УНИШТУВА СО ПЕСТИЦИДИ И СТРАДА ОД КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ, ВЕЛАТ ЕКСПЕРТИТЕ

На Преспанското Езеро му се случува еколошка катастрофа, алармираат експертите. Покрај климатските промени и недостигот на вода, закана за Езерото пре ...
ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО ПРЕСУШУВА ЧЕКАЈЌИ СПАС ОД БИРОКРАТИЈАТА

ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО ПРЕСУШУВА ЧЕКАЈЌИ СПАС ОД БИРОКРАТИЈАТА

Во изминатиот период се напишаа стратегии, акциски планови, се потпишаа договори, но жителите од Преспа бараат од потпис да се премине на дела за спас ...
ОД ПТИЧЈИ ГРИП УГИНАЛЕ РЕЧИСИ 600 ПЕЛИКАНИ ВО ГРЧКИОТ ДЕЛ НА ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

ОД ПТИЧЈИ ГРИП УГИНАЛЕ РЕЧИСИ 600 ПЕЛИКАНИ ВО ГРЧКИОТ ДЕЛ НА ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

Близу 600 кадроглави пеликани (Pelecanus crispus) се пронајдени мртви на брегот на Преспанското Езеро во неговиот грчки дел. За ова алармираа од Макед ...
ВО ПРЕСПА ПОЧНА ТУРИСТИЧКАТА СЕЗОНА, ОПШТИНА РЕСЕН НАЈАВУВА АКЦИЈА ЗА СРЕДУВАЊЕ НА ПЛАЖИТЕ

ВО ПРЕСПА ПОЧНА ТУРИСТИЧКАТА СЕЗОНА, ОПШТИНА РЕСЕН НАЈАВУВА АКЦИЈА ЗА СРЕДУВАЊЕ НА ПЛАЖИТЕ

Топлото време викендов привлече туристи во Преспа. На плажите во Претор уживаа повеќе семејства, а во езерските води се разладуваа и првите капачи. Го ...
НИСКОТО НИВО НА ПРЕСПАНСКОТО ГО ЗАГРОЗУВА И ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

НИСКОТО НИВО НА ПРЕСПАНСКОТО ГО ЗАГРОЗУВА И ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

Водостојот на Преспанското Езеро бележи мало подобрување, надмината е катастрофалната состојба од минатото лето, но се` уште е околу пет метри под нул ...
СРЕДНОШКОЛЦИ ОД РЕСЕН ПРАВАТ КОМПОСТ И ГО АНАЛИЗИРААТ КВАЛИТЕТОТ НА ВОДАТА НА ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

СРЕДНОШКОЛЦИ ОД РЕСЕН ПРАВАТ КОМПОСТ И ГО АНАЛИЗИРААТ КВАЛИТЕТОТ НА ВОДАТА НА ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

Младите од Ресен се недоволно информирани за мониторинг станицата во Преспа која врши анализи за водостојот на езерото и квалитетот на водата, покажа ...
ВЛАДАТА ОБЕЗБЕДИ 1,3 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА УРЕДУВАЊЕ НА ПЛАЖИТЕ ПРЕТОР И СЛИВНИЦА, СО СПЕЦИЈАЛЕН БРОД ЌЕ СЕ ЧИСТИ ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

ВЛАДАТА ОБЕЗБЕДИ 1,3 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА УРЕДУВАЊЕ НА ПЛАЖИТЕ ПРЕТОР И СЛИВНИЦА, СО СПЕЦИЈАЛЕН БРОД ЌЕ СЕ ЧИСТИ ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

Владата обезбеди 1,3 милиони евра за уредување на плажите Претор и Сливница во Преспа. Проектот предвидува чистење на Преспанското Езеро со специјален ...
1 2 3 5 10 / 44 НАПИСИ