Таг: Прва светска војна

1 2 3 10 / 28 НАПИСИ
ГОЛЕМ ПОЖАР КАЈ ДОЈРАН БЛИЗУ ГРЧКАТА ГРАНИЦА, ЕКСПЛОДИРАЛЕ МИНИ ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

ГОЛЕМ ПОЖАР КАЈ ДОЈРАН БЛИЗУ ГРЧКАТА ГРАНИЦА, ЕКСПЛОДИРАЛЕ МИНИ ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Попладнево изби голем пожар меѓу Богданци и Дојран, каде експлoдирале 4 мини од Првата светска војна. Пожарот се шири на фронтот од Првата светска вој ...
ДОЈРАН ПРАВИ ВЕЛОПАТЕКА ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ ВЕЛОСИПЕДИ КАДЕ ШТО БИЛ ФРОНТОТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

ДОЈРАН ПРАВИ ВЕЛОПАТЕКА ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ ВЕЛОСИПЕДИ КАДЕ ШТО БИЛ ФРОНТОТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Преку Центарот за развој на Југоисточниот Плански Регион, Дојран ќе добие 20 електрични велосипеди. Освен електрични велосипеди, согласно потпишаниот ...
СИНОВИ НА МАЈКА БУГАРИЈА СЕ ЗАКОПАНИ ТУКА ЗАТОА ШТО НАРОДОТ БУГАРИТЕ ГИ СМЕТАЛ ЗА СВОИ, РЕЧЕ ЈОТОВА НА ЗАДУШНИЦА ВО БИТОЛСКО ЦАПАРИ

СИНОВИ НА МАЈКА БУГАРИЈА СЕ ЗАКОПАНИ ТУКА ЗАТОА ШТО НАРОДОТ БУГАРИТЕ ГИ СМЕТАЛ ЗА СВОИ, РЕЧЕ ЈОТОВА НА ЗАДУШНИЦА ВО БИТОЛСКО ЦАПАРИ

Со клечење на колена неколкумина ванчомихајловисти од Битола и приврзаници на бугарската кауза се поклонија пред бугарските гробишта во битолското сел ...
ВО ВЕЛЕШКО ДОЛНО КАРАСЛАРИ ПОСТАВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА НА ЗАГИНАТИТЕ ФРАНЦУСКИ МУСЛИМАНСКИ ВОЈНИЦИ ОД ПРВА СВЕТСКА ВОЈНА

ВО ВЕЛЕШКО ДОЛНО КАРАСЛАРИ ПОСТАВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА НА ЗАГИНАТИТЕ ФРАНЦУСКИ МУСЛИМАНСКИ ВОЈНИЦИ ОД ПРВА СВЕТСКА ВОЈНА

Спомен плоча на француските војници од муслиманско потекло, загинати во Првата Светска војна близу Велес е поставена во селото Долно Караслари. Со неа ...
ГОЛЕМ Е БРОЈОТ НА НЕЕКСПЛОДИРАНИ БОМБИ И МИНИ ВО МАКЕДОНИЈА, НАЈРИЗИЧНИ БИТОЛСКИОТ И СТРУМИЧКИОТ РЕГИОН

ГОЛЕМ Е БРОЈОТ НА НЕЕКСПЛОДИРАНИ БОМБИ И МИНИ ВО МАКЕДОНИЈА, НАЈРИЗИЧНИ БИТОЛСКИОТ И СТРУМИЧКИОТ РЕГИОН

Македонија е простор каде има голем број на неексплодирани убојни средства. Ова беше кажано на конференција во Охрид за опасноста од неексплодирани уб ...
ПОМИРУВАЊЕТО Е МОСТ КОН ЗАЕДНИЧКА МИРНА ИДНИНА НА ЕВРОПА, КАЖАА АМБАСАДОРИТЕ ВО БИТОЛА ПО ПОВОД 103 ГОДИНИ ОД КРАЈОТ НА ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

ПОМИРУВАЊЕТО Е МОСТ КОН ЗАЕДНИЧКА МИРНА ИДНИНА НА ЕВРОПА, КАЖАА АМБАСАДОРИТЕ ВО БИТОЛА ПО ПОВОД 103 ГОДИНИ ОД КРАЈОТ НА ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Војната и диктатурата никогаш да не се повторат, мораме со сета сила да се ангажираме за демократија и толеранција внатрешно, а надворешно, за разбира ...
НЕ Е ИЗНЕНАДУВАЊЕ ГОЛЕМОТО КОЛИЧЕСТВО ОТКРИЕНИ ГРАНАТИ ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА, БИТОЛА БИЛА БАЛКАНСКИ ВЕРДЕН, ВЕЛИ ИСТОРИЧАРОТ ВАСКО ГИЧЕВСКИ

НЕ Е ИЗНЕНАДУВАЊЕ ГОЛЕМОТО КОЛИЧЕСТВО ОТКРИЕНИ ГРАНАТИ ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА, БИТОЛА БИЛА БАЛКАНСКИ ВЕРДЕН, ВЕЛИ ИСТОРИЧАРОТ ВАСКО ГИЧЕВСКИ

Не е изненадување големата бројка на откриени гранати во Битола, ако се има предвид дека градот бил балкански Верден со над 13.000 проектили и според ...
БИТОЛА Е ВО ОПАСНОСТ ОД ЕКСПЛОЗИЈА СО РАДИУС ОД ДВА КИЛОМЕТРИ ОТКАКО БЕА НАЈДЕНИ СТОТИЦИ БОМБИ НА ГРАДИЛИШТЕТО КАЈ СТАДИОНОТ

БИТОЛА Е ВО ОПАСНОСТ ОД ЕКСПЛОЗИЈА СО РАДИУС ОД ДВА КИЛОМЕТРИ ОТКАКО БЕА НАЈДЕНИ СТОТИЦИ БОМБИ НА ГРАДИЛИШТЕТО КАЈ СТАДИОНОТ

Во Општина Битола, советниците денеска побараа информација што ќе се преземе со гранатите од Првата светска војна кои се чуваат во касарната, а кои бе ...
МАРИОВЕЦОТ МИТКО НАЛЕВСКИ ГИ СПАСИ ОД ОТПАД ПРЕДМЕТИТЕ ОД МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

МАРИОВЕЦОТ МИТКО НАЛЕВСКИ ГИ СПАСИ ОД ОТПАД ПРЕДМЕТИТЕ ОД МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

Вилата на Митко Налевски, ветеринарен лекар во пензија, во мариовското село Градешница наликува на музеј од Првата светска војна. Дворот и куќата содр ...
СРЕДЕ ВОЈНА, ТЕТОВО БИЛ ВО КАРАНТИН ВО 1915 ПОРАДИ ЕПИДЕМИЈА ОД ТИФУС

СРЕДЕ ВОЈНА, ТЕТОВО БИЛ ВО КАРАНТИН ВО 1915 ПОРАДИ ЕПИДЕМИЈА ОД ТИФУС

Во екот на пандемијата на КОВИД-19 и во Тетово се регистрирани првите случаи на заболени од овој вирус. Но, во долгата историја на градот, ова не е пр ...
1 2 3 10 / 28 НАПИСИ