Таг: сликар

1 2 10 / 16 НАПИСИ
СПОКОЈНО СПИЈАМ СЕГА КОГА ДЕЛАТА НА МОЈОТ ДИМИТАР КОНДОВСКИ МОЖАТ ДА СЕ ВИДАТ НА ИЗЛОЖБА, ВЕЛИ ХИЛДА, СОПРУГАТА НА ГОЛЕМИОТ СЛИКАР

СПОКОЈНО СПИЈАМ СЕГА КОГА ДЕЛАТА НА МОЈОТ ДИМИТАР КОНДОВСКИ МОЖАТ ДА СЕ ВИДАТ НА ИЗЛОЖБА, ВЕЛИ ХИЛДА, СОПРУГАТА НА ГОЛЕМИОТ СЛИКАР

Ретроспективната изложба на академик Димитар Кондовски, еден од највлијателните ликовни уметници во повоена Македонија,  веќе втор месец предизвикува ...
РЕТРОСПЕКТИВАТА НА КОНДОВСКИ ДАВА РЕДОК УВИД ВО ДОМАШНАТА КОЛЕКЦИЈА НА УМЕТНИКОТ

РЕТРОСПЕКТИВАТА НА КОНДОВСКИ ДАВА РЕДОК УВИД ВО ДОМАШНАТА КОЛЕКЦИЈА НА УМЕТНИКОТ

Полн беше Даут пашин амам на синоќешното отворање на изложбата на Димитар Кондовски, еден од најзначајните македонски современи сликари. Тоа не е само ...
САКАМ ДА ГО ИЗНЕСАМ НАДВОР МИКРОКОСМОСОТ НА МОЕТО АТЕЛЈЕ – РУБЕНС КОРУБИН СО ИЗЛОЖБА ГО СЛАВИ 70. РОДЕНДЕН И 45 ГОДИНИ КАРИЕРА

САКАМ ДА ГО ИЗНЕСАМ НАДВОР МИКРОКОСМОСОТ НА МОЕТО АТЕЛЈЕ – РУБЕНС КОРУБИН СО ИЗЛОЖБА ГО СЛАВИ 70. РОДЕНДЕН И 45 ГОДИНИ КАРИЕРА

Седумдесет години живот и 45 години од дипломирањето на Ликовната академија во Белград се поводите поради кои Рубенс Корубин, еден од најреномираните ...
ОД СКОПЈЕ САМО ИМЕТО ГО САКАМ, ОТИ МИ ЅВОНИ ВО УШИТЕ НА СПОМЕНИ, ВЕЛИ ИЛИЈА ПЕНУШЛИСКИ ЗА НОВАТА ИЗЛОЖБА „ГРАДОТ“

ОД СКОПЈЕ САМО ИМЕТО ГО САКАМ, ОТИ МИ ЅВОНИ ВО УШИТЕ НА СПОМЕНИ, ВЕЛИ ИЛИЈА ПЕНУШЛИСКИ ЗА НОВАТА ИЗЛОЖБА „ГРАДОТ“

Мистериозни облаци од Париз, тајни улици и кошер ресторани од Рим, куќи, кули, мостови, бротчиња, скршени градови, измислени градови доминираат во нов ...
СЛИКАТА „СОНЧОГЛЕДИ“ НА ВАН ГОГ ВЕЌЕ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОМЕСТУВА ОД АМСТЕРДАМ

СЛИКАТА „СОНЧОГЛЕДИ“ НА ВАН ГОГ ВЕЌЕ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОМЕСТУВА ОД АМСТЕРДАМ

Стара 130 години, сликата „Сончогледи“, едно од најпознатите дела на Винсент ван Гог, стана премногу чувствителна за да оди на светски изложби и засек ...
СПОМЕНИК ЗА ЕДНОРАКИОТ ФРАНЦУСКИ УМЕТНИК ОД МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ПОСТАВЕН ВО БИТОЛА

СПОМЕНИК ЗА ЕДНОРАКИОТ ФРАНЦУСКИ УМЕТНИК ОД МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ПОСТАВЕН ВО БИТОЛА

Војникот Етјен Андре Валентин (1893-1940) не бил единствениот француски уметник од Македонскиот фронт, кој со молив и хартија ги овековечил случувањат ...
ЧИЧКОТО НА ФРАНЦУСКИОТ АМБАСАДОР ТИМОНИЕ СОЗДАЛ УМЕТНИЧКИ ДЕЛА НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ, ОТКРИ ТОЈ ВО НОВАЦИ

ЧИЧКОТО НА ФРАНЦУСКИОТ АМБАСАДОР ТИМОНИЕ СОЗДАЛ УМЕТНИЧКИ ДЕЛА НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ, ОТКРИ ТОЈ ВО НОВАЦИ

Алмери Лобел-Риш, чичко на францускиот амбасадор Кристијан Тимоние и по професија ликовен уметник, бил со француската војска на Македонскиот фронт за ...
80-ГОДИШНИОТ СЛИКАР МИЧАК СИ ГО РЕСТАВРИРАШЕ ЗАБОРАВЕНИОТ МУРАЛ ВО БОГДАНЦИ СО АВТОБУСОТ БАБ’TA KATA

80-ГОДИШНИОТ СЛИКАР МИЧАК СИ ГО РЕСТАВРИРАШЕ ЗАБОРАВЕНИОТ МУРАЛ ВО БОГДАНЦИ СО АВТОБУСОТ БАБ’TA KATA

Творецот на единствениот мурал во Богданци Димитар Чакалов - Мичак, кој има речиси 80 години, се нафати да ја реставрира сликата што е гордост и белег ...
БИТОЛА ГО ЗАБОРАВИ ПЕРО СПИРОСКИ, ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ГРАДСКИ СЛИКАРИ

БИТОЛА ГО ЗАБОРАВИ ПЕРО СПИРОСКИ, ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ГРАДСКИ СЛИКАРИ

Создал големи ликовни творби во Битола, а никој не го спомнал неговото име ни дело на ниедна  културна манифестација во градот цели 22 години. Перо Сп ...
СЛИКИ НА НЕПОЗНАТ ЛИКОВЕН ГЕНИЈ ОТКРИЕНИ ВО БИТОЛА

СЛИКИ НА НЕПОЗНАТ ЛИКОВЕН ГЕНИЈ ОТКРИЕНИ ВО БИТОЛА

Уметнички слики на досега непознат ликовен гениј кој живеел кон крајот на 19 и почетокот на 20 век се откриени во Битола. Станува збор за многу талент ...
1 2 10 / 16 НАПИСИ