Тагови Постови тагирани со "Тетово"

таг: Тетово

ТЕТОВЦИ ПАК ПРОТЕСТИРАА ПРОТИВ ЕВН

Стотина граѓани од Тетово и околните села денеска повторно се собраа на градскиот плоштад на протест против ЕВН. Во името на Граѓанскиот совет кој ги води овие активности и протести, Абдураим Сулејмани ги запозна присутните на протестот за разговорите што совет ги водел со ЕВН во текот на овој месец. „Средбата со претставниците на ЕВН се одржа на 13 февруари, а веќе...

ВО ТЕТОВО НЕ СЕ МЕРИ КОЈ КОЛКУ ЗАГАДУВА

Дивите погони, дивата депонија, задушениот сообраќај, одобрувањето градење високи згради што го спречуваат природното струење, греењето на дрва и отпаден материјал се силни фактори за загадувањето на Тетово, но сѐ уште не се знае кој и колку загадува, оти во градот има само со една мониторинг станица која не ги мери овие параметри. Во Министерството за животна средина и просторно...

СУДОТ ВО ТЕТОВО ОТФРЛИЛ 30 ПРИЈАВИ ПРОТИВ ЗАГАДУВАЧИ

Тетово минатата година го доби приматот град со најзагаден воздух во светот, a Тетовскиот суд отфрлил 30 пријави против загадувачи кои ги кршеле општинските мерки. Со над 340 денови загадување на воздухот над дозволената граница и со денови кога загаденоста беша за петнаесетина па и дваесет пати над дозволеното,  Тетово убедливо ги надминува и големите светските метрополи како Пекинг,...

ШПИОНИТЕ НА ЦИА НЕМАЛЕ ИНТЕРЕС ЗА ТЕТОВСКИТЕ АЛБАНЦИ

Шпионски информации за состојбите во Тетово се меѓу 13 милиони страници нови декласифицирани документи на Централната разузнавачка служба на САД ЦИА, што агенцијата ги објави минатиот месец, а кои претходно беа заведени како „врвна тајна“ и никогаш досега не биле објавени во јавноста. Овие документи на ЦИА го опфаќаат периодот од 1945 до 1995 и во нив има илјадници документи...

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ЕВН ВО ТЕТОВО

Околу илјада граѓани протестираа пред седиштето на ЕВН во Тетово незадоволни од цената што ЕВН им ја наплатува за потрошена електрична енергија, јави агенцијата Мета. Тие упатија повеќе барања до компанијата ЕВН, меѓу кои и да се либерализира пазарот на дистрибуција на струја. "Бараме ЕВН да ја намали цената на киловат-час електрична енергија, затоа што цената на отворена берза е многупати...

ТЕТОВО ВГОДИНА ЌЕ ДОБИЕ КОЛЕКТОРСКИ СИСТЕМ ЗА ОТПАДНИ ВОДИ

Претставници од Министерството за животна средина денес во Општина Тетово го презентираа проектот за изградба и реконструкција на колекторски систем во кој ќе биде вклучена и изградба на пречистителна станица за отпадни води. Освен градот, овој колекторски ситем ќе ги опслужува и селата Порој, Џепчиште, Фалише, Голема и Мала Речица и ќе опфати околу 95.000 жители а ќе биде...

ТЕТОВЦИ ПИЈАТ ЧИСТА ВОДА, КОГА ЈА ИМА

Покрај проблемите со енормно загадениот воздух, Тетово години на ред мака мачи и со водата за пиење. Брзата експанзија на градот и зголемувањето на бројот на жителите не беа соодветно следени со развојот на водоводната мрежа, па градот повеќе од шест месeци во текот на годината се соочува со недостаток од вода за пиење и со повеќечасовни рестрикции. Освен...

ТЕТОВЦИ ТАНЦУВААТ СО ВОЛЦИТЕ

Во топлата соба Теодора, Петар и Васе си ги пишуваат домашните работи и се подготвуваат за училиште. Со нив, легната на креветот е и Тара, нивното домашно милениче. Но Тара не е вобичаено домашно милениче. Таа е волчица стара осум месеци. Тара станува од креветот и оди прво кај Васе и бара тој да ѝ обрне внимание. На Петар...

СТУДОТ ГО ЗАТВОРИ ТЕТОВСКИОТ ПАЗАР

Четврток е пазарен ден во Тетово и место денеска Зелениот пазар да „врие“ од продавачи и купувачи, тој денеска беше речиси празен. Тезгите на кои се продава зеленчук и овошје седат покриени со ќебиња и најлони како единствена заштита од екстремно ниските температури кои во полошкиот регион се спуштија и до 20 степени под нулата. „Пет дена не сум ја...

НАЈМЛАДАТА МАЈКА ВО ТЕТОВСКО ИМА ЕДВАЈ 15 ГОДИНИ

Во гинеколошкото одделение на тетовската болница се породи младата Џемиле. Роди здраво женско дете. На прв поглед, ништо невоообичаено, родилка како и останатите над илјада колку што се породуваат секога година во тетовската болница. Но Џемиле  се разликува од другите родилки оти кога се породи имаше само 16 години. Според тоа што успеавме малку да го дознаеме за Џемиле (ова...