NJË BANORE E TETOVËS KA PËRGJËRUAR PËR NDIHMË NDËRKOHË QË E KA RRAHUR I SHOQI, POLICIA NUK KA INTERVENUAR SEPSE AI KA QENË POZITIV ME KOVID

NJË BANORE E TETOVËS KA PËRGJËRUAR PËR NDIHMË NDËRKOHË QË E KA RRAHUR I SHOQI, POLICIA NUK KA INTERVENUAR SEPSE AI KA QENË POZITIV ME KOVIDPolicët e Tetovës kanë telefonuar gruan në rrezik, për të dëgjuar se çfarë po ndodhte në atë moment në shtëpi, ndërsa abuzuesi po ngacmonte gruan e tij para fëmijëve. (Foto: SDK.MK)

Policia e Tetovës nuk hyri në shtëpinë e familjes në qytet natën e kaluar rreth orës 22 pas një raporti për dhunë të rëndë në familje nga një grua, ndërsa burri i saj e tërhoqi dhe e rrahu atë para dy fëmijëve të saj të mitur. Arsyeja se pse policia nuk intervenoi ishte sepse dhunuesi ishte pozitiv me koronavirus dhe kishte shfaqur simptoma, dhe policia nuk kishte pajisje mbrojtëse.

Policët e Tetovës kanë telefonuar gruan në rrezik, për të dëgjuar se çfarë po ndodhte në atë moment në shtëpi, ndërsa abuzuesi po ngacmonte gruan e tij para fëmijëve.

Sulmi i fundit ishte mbrëmë, por gruaja u mbajt me frikë nga burri i saj i dhunshëm për një kohë të gjatë, ajo u rrah, u përdhunua, u ndoq dhe u la pa të ardhura.

Autori i infektuar u largua këtë mëngjes në një nga fshatrat e Tetovës, në vet-izolim dhe Shoqata Maqedonase e Avokatëve të Rinj, ku viktima raportoi rastin, tashmë ka dërguar një avokat për ta shoqëruar atë në procedurë para autoriteteve të zbatimit të ligjit. Shoqata gjithashtu paraqiti një kërkesë për ndihmë juridike falas për ta përfaqësuar atë në gjykatë për vendosjen e masave të përkohshme ndaj burrit të saj për mbrojtje nga dhuna në familje.

“N.N. është viktimë e dhunës në familje nga burri i saj, në formën e frikësimit verbal dhe joverbal, përdhunimit, detyrimit, ndjekjes, sulmit fizik, privimit të të ardhurave mujore, etj. Viktimat indirekte janë fëmijët e tyre të mitur, të cilët shpesh dëshmojnë përdhunime dhe dhunë të përgjithshme. Ngjarjet janë raportuar në polici disa herë. Autori i krimit ka zhvilluar simptoma të virusit covid-19 javën e fundit dhe është pozitiv. Dhuna përsëritet, së bashku me raportin e fundit të mbrëmshëm në polici. Përgjigja nga stacioni kompetent i policisë ishte: Ne nuk mund të ndërhyjmë në këtë rast, pasi dhunuesi është pozitiv me koronavirus.  Mosndërmarrja e aktiviteteve për mbrojtje dhe mosdhënia e ndihmës së nevojshme në kushtet e cenueshmërisë së viktimës dhe rrezikut nga ajo dhe rrezikimi i shëndetit të fëmijëve është e papranueshme dhe e pasaktë ”, thotë Vesna Dishlijovska, nga Shoqata e Avokatëve të Rinj të Maqedonisë, e cila punon për të mbështetur viktimat e rrezikuara të krimeve të dhunshme.

Shoqata e Juristëve të Rinj Maqedonas është bërë e njohur për kërkimin e strehimit nga shumë viktima të dhunës në familje dhe me bazë gjinore, siç është rasti i fundit nga dy ditë më parë. Shoqata operon në kuadër të projektit “Mbështetja ligjore e viktimave të rrezikuara nga krime të dhunshme” dhe financohet nga BE. Prandaj, ata thonë se Ministria e Brendshme, përmes Byrosë së Sigurisë Publike, duke dhënë fletushka dhe broshura për popullsinë, janë më përgjegjës për informimin e popullatës se ata mund të raportojnë dhunën në familje në Shoqatë.

Lidhur me rastin e gruas nga Tetova, Ministria e Brendshme njoftoi:

“Më 17 nëntor 2020, një grua 33-vjeçare nga Tetova paraqiti një ankesë në Tetovë kundër burrit të saj 40-vjeçar, i cili po debatonte me të dhe nënën e tij në një gjendje alkoolike dhe refuzoi të largohej në vet-izolim në shtëpinë e tyre në fshatin e Tetovës, siç i kanë propozuar ata dhe atë ditë ai mori një rezultat se ishte pozitiv për covid-19. Menjëherë u vendos kontakti telefonik me personin e raportuar dhe ai u paralajmërua. Më 4 nëntor 2020, gruaja 33-vjeçare nga Tetova raportoi në Tetovë se burri i saj e kishte kërcënuar atë dhe fëmijët me vdekje një ditë më parë dhe se ai kishte qenë duke e abuzuar mendërisht dhe fizikisht për një kohë të gjatë, por ajo nuk e kishte raportuar atë në polici. “Çështja është ende duke u përpunuar dhe një paraqitje e përshtatshme do të pasojë.”

“Sa i përket asaj nëse Tetova ka pajisjet e nevojshme mbrojtëse për të marrë masa në rastet që përfshijnë persona pozitivë ndaj covid-19, duhet thënë se Tetova ka pajisje të tilla dhe policët i përdorin ato sipas vlerësimit,” thuhet në përgjigjen nga Ministria e Brendshme.

S. K. DELEVSKA

 

 

Симнете ја мобилната апликација

©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира