Таг: академик

1 2 10 / 11 НАПИСИ
ПОЧИНА ПИСАТЕЛОТ АКАДЕМИК ЛУАН СТАРОВА

ПОЧИНА ПИСАТЕЛОТ АКАДЕМИК ЛУАН СТАРОВА

Луан Старова, писател, есеист и дипломат, член на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), почина денеска на 81 година, објави семејств ...
ПОЧИНА ПОЕТОТ АКАДЕМИК РАДОВАН ПАВЛОВСКИ

ПОЧИНА ПОЕТОТ АКАДЕМИК РАДОВАН ПАВЛОВСКИ

Радован Павловски поет, есеист и патописец, почина вчера на 84 години, соопшти Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). Павловски беше ...
БОГОМИЛ ЃУЗЕЛ БЕШЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ОД СВЕТСКИ РАНГ, ОСТАВИ НЕПОВТОРЛИВО ДЕЛО, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ВО МАНУ

БОГОМИЛ ЃУЗЕЛ БЕШЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ОД СВЕТСКИ РАНГ, ОСТАВИ НЕПОВТОРЛИВО ДЕЛО, РЕЧЕ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ НА КОМЕМОРАЦИЈАТА ВО МАНУ

„Академик Богомил Ѓузел беше интелектуалец од светски ранг. Природноста и спонтаноста беа негов поетски идеал“, рече академик Влада Урошевиќ на денешн ...
ПОЧИНА АКАДЕМИК БОГОМИЛ ЃУЗЕЛ, НАЈЗНАЧАЈНИОТ МАКЕДОНСКИ ПРЕВЕДУВАЧ НА АНГЛИСКАТА КНИЖЕВНОСТ

ПОЧИНА АКАДЕМИК БОГОМИЛ ЃУЗЕЛ, НАЈЗНАЧАЈНИОТ МАКЕДОНСКИ ПРЕВЕДУВАЧ НА АНГЛИСКАТА КНИЖЕВНОСТ

По кусо боледување на 82 години почина академик Богомил Ѓузел, македонски поет, есеист, драмски писател, раскажувач и преведувач, потврди семејството ...
ПОЧИНА АКАДЕМИК ГЕОРГИ СТАРДЕЛОВ, ЕДЕН ОД СТОЛБОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛОЗОФСКА МИСЛА

ПОЧИНА АКАДЕМИК ГЕОРГИ СТАРДЕЛОВ, ЕДЕН ОД СТОЛБОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛОЗОФСКА МИСЛА

На 90 години почина академик Георги Старделов,  филозоф, естетичар, есеист, книжевен критичар, антологичар, теоретичар и историчар на културата, поран ...
ПОЧИНА АКАДЕМИК МИЛАН ЃУРЧИНОВ

ПОЧИНА АКАДЕМИК МИЛАН ЃУРЧИНОВ

Академик Милан Ѓурчинов, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), почина вчера на 90 години. Тој спаѓа во репрезентатив ...
ПОЧИНА ВИЗАНТОЛОГОТ ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ, ПРВИОТ МИНИСТЕР ЗА КУЛТУРА

ПОЧИНА ВИЗАНТОЛОГОТ ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ, ПРВИОТ МИНИСТЕР ЗА КУЛТУРА

Академик Цветан Грозданов, реномиран византолог и првиот министер за култура во независна Македонија, почина вчера во Скопје, извести Македонската ака ...
КАВАДАРЦИ ГИ ЗАПУСТИ МОЗАИЦИТЕ НА ЧЕМЕРСКИ

КАВАДАРЦИ ГИ ЗАПУСТИ МОЗАИЦИТЕ НА ЧЕМЕРСКИ

Кавадарци дозволи еден од мозаиците на академик Глигор Чемерски да биде запуштен,  а другиот покрај запуштен,  затскриен и неприметлив, рече советнико ...
ЗАЕВ И ИВАНОВ ЕДЕН ДО ДРУГ НА ПРОСЛАВАТА НА МАНУ

ЗАЕВ И ИВАНОВ ЕДЕН ДО ДРУГ НА ПРОСЛАВАТА НА МАНУ

Претседателот на Македонија Ѓорге Иванов и премиерот Зоран Заев седеа еден до друг на свеченоста по повод 50 години од основањето на Македонската акад ...
ИСТРАГАТА ЗА 27 АПРИЛ МОРА ДА ДОВЕДЕ ДО НАРЕДБОДАВАЧИТЕ И ДО ЗВРЛЕВСКИ, ВЕЛИ АКАДЕМИК КАМБОВСКИ

ИСТРАГАТА ЗА 27 АПРИЛ МОРА ДА ДОВЕДЕ ДО НАРЕДБОДАВАЧИТЕ И ДО ЗВРЛЕВСКИ, ВЕЛИ АКАДЕМИК КАМБОВСКИ

Истрагата за крвавиот организиран напад и за упадот во Собранието како највисока институција во државата треба да е комплетна, а не да се водат парциј ...
1 2 10 / 11 НАПИСИ