Таг: археологија

1 2 10 / 17 НАПИСИ
ЗЛАТНИ ПАРИЧКИ ДОКАЖАА ДЕКА „ЛАЖНИОТ“ РИМСКИ ИМПЕРАТОР СПОНСИЈАН НАВИСТИНА ПОСТОЕЛ

ЗЛАТНИ ПАРИЧКИ ДОКАЖАА ДЕКА „ЛАЖНИОТ“ РИМСКИ ИМПЕРАТОР СПОНСИЈАН НАВИСТИНА ПОСТОЕЛ

Научниците го докажаа постоењето на римски император од трети век кој во историјата бил запишан како фиктивна личност. Древна златна паричка со име ...
ВО ИТАЛИЈА ИСКОПАНИ СОВРШЕНО ЗАЧУВАНИ БРОНЗЕНИ СТАТУИ СТАРИ 2.300 ГОДИНИ

ВО ИТАЛИЈА ИСКОПАНИ СОВРШЕНО ЗАЧУВАНИ БРОНЗЕНИ СТАТУИ СТАРИ 2.300 ГОДИНИ

Италијанските археолози ископаа 24 совршено зачувани бронзени статуи во Тоскана, за кои веруваат дека потекнуваат од древните римски времиња. Статуите ...
ВО СИРИЈА ПРОНАЈДЕН СОВРШЕНО ЗАЧУВАН РИМСКИ МОЗАИК СТАР 1.600 ГОДИНИ

ВО СИРИЈА ПРОНАЈДЕН СОВРШЕНО ЗАЧУВАН РИМСКИ МОЗАИК СТАР 1.600 ГОДИНИ

Речиси недопрен римски мозаик стар 1.600 години е откриен во централна Сирија. Мозаикот со големина 20х6 метри е пронајден под зграда во Растан близу ...
ЖЕЗЛОТО И МЕТАЛНИТЕ ПРЕДМЕТИ НА ПРИНЦЕЗАТА ОД МИЛЦИ ДЕЛ ОД МАКЕДОНСКИТЕ АРТЕФАКТИ НА ИЗЛОЖБАТА „ПРВИТЕ КРАЛЕВИ НА ЕВРОПА“ ВО САД И КАНАДА

ЖЕЗЛОТО И МЕТАЛНИТЕ ПРЕДМЕТИ НА ПРИНЦЕЗАТА ОД МИЛЦИ ДЕЛ ОД МАКЕДОНСКИТЕ АРТЕФАКТИ НА ИЗЛОЖБАТА „ПРВИТЕ КРАЛЕВИ НА ЕВРОПА“ ВО САД И КАНАДА

Наодите од гробот 111 на принцезата од Милци, археолошки локалитет и некропола што се наоѓаат во близина на граничниот премин Богородица, ќе бидат меѓ ...
ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО И ГРАДЕЖНИШТВОТО СЕ ЗАКАНА ЗА НЕОЛИТСКИТЕ ЛОКАЛИТЕТИ ВО МАКЕДОНИЈА, ВЕЛАТ АРХЕОЛОЗИТЕ

ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО И ГРАДЕЖНИШТВОТО СЕ ЗАКАНА ЗА НЕОЛИТСКИТЕ ЛОКАЛИТЕТИ ВО МАКЕДОНИЈА, ВЕЛАТ АРХЕОЛОЗИТЕ

Потребна е поголема заштита на локалитетите останати од неолитот (младо камено доба) зашто голем дел од нив константно се оштетуваат од земјоделски и ...
МЕЃУНАРОДНИ АРХЕОЛОЗИ ЌЕ ГО ИСТРАЖУВААТ СТРУШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВРБНИК ЗА ДА ВИДАТ СО ШТО СЕ ХРАНЕЛЕ ЛУЃЕТО ВО ПРАИСТОРИЈАТА

МЕЃУНАРОДНИ АРХЕОЛОЗИ ЌЕ ГО ИСТРАЖУВААТ СТРУШКИОТ ЛОКАЛИТЕТ ВРБНИК ЗА ДА ВИДАТ СО ШТО СЕ ХРАНЕЛЕ ЛУЃЕТО ВО ПРАИСТОРИЈАТА

Меѓународен тим археолози ќе го истражува струшкиот подвoден локалитет Врбник. Стручните лица од Швајцарија, Германија и Полска ќе вршат палео-ботанич ...
РЕТКО МАЈАНСКО КАНУ СТАРО НАД 1.000 ГОДИНИ ПРОНАЈДЕНО ВО МЕКСИКО

РЕТКО МАЈАНСКО КАНУ СТАРО НАД 1.000 ГОДИНИ ПРОНАЈДЕНО ВО МЕКСИКО

Мајанско кану, за кое се верува дека е старо повеќе од илјада години, е пронајдено во јужно Мексико. Долго 1,6 метри, речиси целосно зачуваното дрвено ...
МЕЧ НА КРСТОНОСЕЦ СТАР 900 ГОДИНИ ПРОНАЈДЕН ВО МОРЕТО ВО ИЗРАЕЛ

МЕЧ НА КРСТОНОСЕЦ СТАР 900 ГОДИНИ ПРОНАЈДЕН ВО МОРЕТО ВО ИЗРАЕЛ

Аматерски нуркач пронајде 900 години стар меч додека ги истражувал плитките води покрај северниот брег на Израел. Се верува дека еден метар долгиот ме ...
ПАТЕКИ ОД АНТИЧКО ВРЕМЕ НА ЈАБЛАНИЦА И ГАЛИЧИЦА ЌЕ БИДАТ НОВА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА ВО ОХРИДСКО-СТРУШКИОТ РЕГИОН

ПАТЕКИ ОД АНТИЧКО ВРЕМЕ НА ЈАБЛАНИЦА И ГАЛИЧИЦА ЌЕ БИДАТ НОВА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА ВО ОХРИДСКО-СТРУШКИОТ РЕГИОН

Патеки од античко време на Јабланица и Галичица за првпат ќе бидат достапни за туристите. Археолозите открија нови патни траси и делници од античко вр ...
НОВИ ОСТАТОЦИ ОД ЦРКВА И ТРИ ГРОБА ПРОНАЈДЕНИ ВО ДВОРОТ НА ЈЕНИ ЏАМИЈА ВО ЦЕНТАРОТ НА БИТОЛА

НОВИ ОСТАТОЦИ ОД ЦРКВА И ТРИ ГРОБА ПРОНАЈДЕНИ ВО ДВОРОТ НА ЈЕНИ ЏАМИЈА ВО ЦЕНТАРОТ НА БИТОЛА

Остатоци од црква и три гроба со движни добра се пронајдени при најновите археолошки истражувања во дворот на Јени џамија во Битола, потврди за САКАМД ...
1 2 10 / 17 НАПИСИ