Таг: часовник

НОЌВА ПОЧНУВА ЛЕТНОТО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО

НОЌВА ПОЧНУВА ЛЕТНОТО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО

Летното сметање на времето почнува ноќва во 2 часот по полноќ, кога часовниците се поместуваат еден час понапред, односно од 2 на 3 часот. Летното сме ...
„ЧАСОВНИКОТ НА СУДНИОТ ДЕН“ ОЗНАЧИ ДЕКА СВЕТОТ СЕ НАОЃА ВО НАЈГОЛЕМАТА ОПАСНОСТ ДОСЕГА

„ЧАСОВНИКОТ НА СУДНИОТ ДЕН“ ОЗНАЧИ ДЕКА СВЕТОТ СЕ НАОЃА ВО НАЈГОЛЕМАТА ОПАСНОСТ ДОСЕГА

„Часовникот на судниот ден“ се доближи повеќе од кога било до полноќ, прогласувајќи дека човештвото е опасно блиску до катастрофа. Симболичниот часовн ...
ЌЕ ИМА ЗИМСКОТО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО КАКО И ДОСЕГА, АКО СЕ ПРОДОЛЖИ СО ЛЕТНОТО ПОВЕЌЕ ЌЕ СЕ ТРОШИ СТРУЈА, ВЕЛИ ВЛАДАТА  

ЌЕ ИМА ЗИМСКОТО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО КАКО И ДОСЕГА, АКО СЕ ПРОДОЛЖИ СО ЛЕТНОТО ПОВЕЌЕ ЌЕ СЕ ТРОШИ СТРУЈА, ВЕЛИ ВЛАДАТА  

Ќе остане зимското сметање на времето како и досега, односно в недела стрелките на часовникот ќе се вратат за еден час. Владата на денешната седница о ...
„ДАЈНЕРС КЛУБ“ СО ФОНД ЗА ПОМОШ НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ, ИНСПИРИРАНА ОД РЕТКИОТ ЧАСОВНИК „ДЕНИЦИЈА“ НА КАРДУЛА

„ДАЈНЕРС КЛУБ“ СО ФОНД ЗА ПОМОШ НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ, ИНСПИРИРАНА ОД РЕТКИОТ ЧАСОВНИК „ДЕНИЦИЈА“ НА КАРДУЛА

Првиот часовник од колекцијата „Своч на кирилица“, по дизајн на графичкиот дизајнер и активист Зоран Кардула, на брендот „Божиновски“, наречен „Деници ...
ПЛАНЕТАТА Е НА 100 СЕКУНДИ ДО ЦЕЛОСНО УНИШТУВАЊЕ, ВЕЛИ ЧАСОВНИКОТ НА СУДНИОТ ДЕН

ПЛАНЕТАТА Е НА 100 СЕКУНДИ ДО ЦЕЛОСНО УНИШТУВАЊЕ, ВЕЛИ ЧАСОВНИКОТ НА СУДНИОТ ДЕН

Симболичниот Часовник на судниот ден, кој најавува колку блиску е нашата планета до целосно уништување, ги помести стрелките на само 100 секунди до по ...
ЕВРОПСКАТА УНИЈА ГО УКИНА МЕНУВАЊЕТО НА ВРЕМЕТО ЗА ЕДЕН ЧАС

ЕВРОПСКАТА УНИЈА ГО УКИНА МЕНУВАЊЕТО НА ВРЕМЕТО ЗА ЕДЕН ЧАС

Европскиот парламент го поддржа предлогот за укинување на задолжителното поместување на часовникот за еден час во земјите од Европската Унија. Ова ќе ...
БЕШЕ ГОЛЕМ ПРЕДИЗВИК ДА СЕ НАПРАВИ ОВА, ВЕЛИ ЅВОНКО РИСТЕВСКИ, ГРАДИТЕЛ НА СОНЧЕВИОТ ЧАСОВНИК ВО БИТОЛА ВИСОК 6 МЕТРИ

БЕШЕ ГОЛЕМ ПРЕДИЗВИК ДА СЕ НАПРАВИ ОВА, ВЕЛИ ЅВОНКО РИСТЕВСКИ, ГРАДИТЕЛ НА СОНЧЕВИОТ ЧАСОВНИК ВО БИТОЛА ВИСОК 6 МЕТРИ

Сончевиот часовник, што ќе се поставува на Еврејските гробишта во Битола, го изгради градежниот инженер Ѕвонко Ристевски. Висок шест метри и со дијаме ...
СЕ ПОМЕСТИЛЕ СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИКОТ НА МУЗЕЈОТ НА ГРАД СКОПЈЕ, НАМЕСТО 5.17 ЧАСОТ ПОКАЖУВААТ 6.17

СЕ ПОМЕСТИЛЕ СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИКОТ НА МУЗЕЈОТ НА ГРАД СКОПЈЕ, НАМЕСТО 5.17 ЧАСОТ ПОКАЖУВААТ 6.17

Поместени се стрелките на часовникот на Музејот на град Скопје, кои престаа да работат по катастрофалниот земјотрес на 26 јули 1963. Наместо 5.17 часо ...
СААТ КУЛАТА ВО ШТИП ПОВТОРНО ПОЧНА ДА ЧУКА ПО ДЕСЕТ ГОДИНИ

СААТ КУЛАТА ВО ШТИП ПОВТОРНО ПОЧНА ДА ЧУКА ПО ДЕСЕТ ГОДИНИ

На постарите штипјани живот им значеше градскиот саат. Неговото чукање сите го чуствуваат како чукање на нивното срце. Живот им значеше посебно на они ...
ГЕРМАНЦИ ЈА ПУШТИЛЕ „БИЛЈАНА ПЛАТНО БЕЛЕШЕ“ ОД БИТОЛСКАТА СААТ КУЛА ВО 1936

ГЕРМАНЦИ ЈА ПУШТИЛЕ „БИЛЈАНА ПЛАТНО БЕЛЕШЕ“ ОД БИТОЛСКАТА СААТ КУЛА ВО 1936

Денес ја одѕвонува химната на градот „Битола мој роден крај“, а пред точно осум децении од битолската Саат кула се слушале звуците на „Билјана платно ...
10 / 10 НАПИСИ