Таг: Глигор Чемерски

ОДБИВАМ ДИЛЕТАНТИЗАМ И СЕКАКОВ ВИД ЗЛОУПОТРЕБА НА УМЕТНОСТА, ВЕЛИ УМЕТНИЦАТА ЕЛЕНА ЧЕМЕРСКА ПРЕД ТВОРЕЧКИОТ ПРЕСТОЈ ВО ЊУЈОРК

ОДБИВАМ ДИЛЕТАНТИЗАМ И СЕКАКОВ ВИД ЗЛОУПОТРЕБА НА УМЕТНОСТА, ВЕЛИ УМЕТНИЦАТА ЕЛЕНА ЧЕМЕРСКА ПРЕД ТВОРЕЧКИОТ ПРЕСТОЈ ВО ЊУЈОРК

Уметницата Елена Чемерска е во очекување на термин кога ќе замине на уметничка резиденција во Њујорк, можност која ја доби со делото „Со овие одломки ...
ЌЕ ГО ВРАТИМЕ СПОМЕНИКОТ НА ЧЕМЕРСКИ ВО ПРВОБИТНАТА СОСТОЈБА, САКАВМЕ ДА ГИ ИЗБРИШЕМЕ НЕДОЛИЧНИТЕ ПОРАКИ, ВЕЛАТ ОД РЕСОРТ МАВРОВО

ЌЕ ГО ВРАТИМЕ СПОМЕНИКОТ НА ЧЕМЕРСКИ ВО ПРВОБИТНАТА СОСТОЈБА, САКАВМЕ ДА ГИ ИЗБРИШЕМЕ НЕДОЛИЧНИТЕ ПОРАКИ, ВЕЛАТ ОД РЕСОРТ МАВРОВО

Ресорт Маврово ќе ги преземе сите неопходни дејствија за да го врати бетонскиот постамент на мозаикот на Глигор Чемерски во првобитна состојба, соопшт ...
СО КОМЕРЦИЈАЛНА АКЦИЈА ВАНДАЛИЗИРАН СПОМЕНИКОТ НА АНТИФАШИЗМОТ СО МУРАЛ ОД ЧЕМЕРСКИ ВО МАВРОВО

СО КОМЕРЦИЈАЛНА АКЦИЈА ВАНДАЛИЗИРАН СПОМЕНИКОТ НА АНТИФАШИЗМОТ СО МУРАЛ ОД ЧЕМЕРСКИ ВО МАВРОВО

Со мурал „Вдиши го Маврово“ е ишаран постаменот на споменикот во Маврово од 1970-те посветен на антифашистичката борба со мурал од академик Глигор Чем ...
ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ СТАНА АКАДЕМИК, НО НЕПРАВЕДНО НЕ ДОБИ ШАНСА ДА БИДЕ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР, РЕЧЕ КИРИЛ ТЕМКОВ НА ИЗЛОЖБАТА ВО КАВАДАРЦИ

ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ СТАНА АКАДЕМИК, НО НЕПРАВЕДНО НЕ ДОБИ ШАНСА ДА БИДЕ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР, РЕЧЕ КИРИЛ ТЕМКОВ НА ИЗЛОЖБАТА ВО КАВАДАРЦИ

Глигор Чемерски стана академик, но му беше сторена неправда кога не му се даде шанса да биде универзитетски професор, рече синоќа во Кавадарци професо ...
КАВАДАРЦИ ГИ ЗАПУСТИ МОЗАИЦИТЕ НА ЧЕМЕРСКИ

КАВАДАРЦИ ГИ ЗАПУСТИ МОЗАИЦИТЕ НА ЧЕМЕРСКИ

Кавадарци дозволи еден од мозаиците на академик Глигор Чемерски да биде запуштен,  а другиот покрај запуштен,  затскриен и неприметлив, рече советнико ...
ИВАНОВ, ПОДАЛЕКУ ОД ДЕЛОТО НА ТАТКО МИ, ПОРАЧА СИНОТ НА ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ

ИВАНОВ, ПОДАЛЕКУ ОД ДЕЛОТО НА ТАТКО МИ, ПОРАЧА СИНОТ НА ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ

Синот на неодамна починатиот академик сликар Глигор Чемерски, Огнен Чемерски, вчера протестираше поради одлуката на претседателот Ѓорге Иванов за абол ...
КОМЕМОРАЦИЈА ЗА ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ ВО ВТОРНИК

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ ВО ВТОРНИК

Комеморативната седница за академик Глигор Чемерски, кој почина вчера на 76 годишна возраст ќе се одржи во Македонската академија на науките и уметнос ...
ПОЧИНА СЛИКАРОТ ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ

ПОЧИНА СЛИКАРОТ ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ

Рано утрово во Скопје почина академик Глигор Чемерски, еден од најзначајните современи македонски уметници. Тој е сликар, графичар и мозаичар. Оствари ...
8 / 8 НАПИСИ