Таг: градење

1 2 3 5 10 / 47 НАПИСИ
НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИЛЕ ОДАМНА ИСЧЕЗНАТ РЕЧЕН РАКАВ НА НИЛ КОЈ ВЕРОЈАТНО БИЛ КОРИСТЕН ЗА ГРАДЕЊЕ НА ПИРАМИДИТЕ ВО ЕГИПЕТ

НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИЛЕ ОДАМНА ИСЧЕЗНАТ РЕЧЕН РАКАВ НА НИЛ КОЈ ВЕРОЈАТНО БИЛ КОРИСТЕН ЗА ГРАДЕЊЕ НА ПИРАМИДИТЕ ВО ЕГИПЕТ

Научниците веруваат дека можеби ја решиле мистеријата како биле изградени 31 пирамида во Египет пред повеќе од 4.000 години, вклучувајќи го и светски ...
ЖИВЕЕМЕ ВО ХАОС ЗАТОА ШТО УРБАНИСТИТЕ НЕ ПЛАНИРААТ ЗА ГРАЃАНИТЕ, ТУКУ ИМ ГИ ЦРТААТ ЖЕЛБИТЕ НА МОЌНИЦИТЕ – ПОДКАСТ СО АРХИТЕКТОТ РАДОЊИЌ

ЖИВЕЕМЕ ВО ХАОС ЗАТОА ШТО УРБАНИСТИТЕ НЕ ПЛАНИРААТ ЗА ГРАЃАНИТЕ, ТУКУ ИМ ГИ ЦРТААТ ЖЕЛБИТЕ НА МОЌНИЦИТЕ – ПОДКАСТ СО АРХИТЕКТОТ РАДОЊИЌ

Во Скопје владее урбанистички хаос бидејќи зградите се цртаат по желба на градежници и политички моќници, а не според стандарди, вели архитектот Миoдр ...
КОНКУРС НА ЕУ ЗА МЛАДИ АРХИТЕКТИ ЗА УРБАНИСТИЧКА ТРАНСФОРМАЦИЈА НА СКОПЈЕ

КОНКУРС НА ЕУ ЗА МЛАДИ АРХИТЕКТИ ЗА УРБАНИСТИЧКА ТРАНСФОРМАЦИЈА НА СКОПЈЕ

Јуроп хаус во земјава објави урбанистички конкурс за нови идеи како да се гради и развива градот Скопје. Отворен е за млади архитекти и урбанисти кои ...
ПРИВАТНИ ФИРМИ ПРАВАТ ОБИДИ ДА ПРОДОЛЖАТ ДА ГРАДАТ ДВЕ МАЛИ ХИДРОЕЛЕКТРАНИ ВО НАЦИОНАЛНИОТ ПАРК ШАР ПЛАНИНА, ЗА ШТО ДОБИЛЕ РЕШЕНИЈА ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

ПРИВАТНИ ФИРМИ ПРАВАТ ОБИДИ ДА ПРОДОЛЖАТ ДА ГРАДАТ ДВЕ МАЛИ ХИДРОЕЛЕКТРАНИ ВО НАЦИОНАЛНИОТ ПАРК ШАР ПЛАНИНА, ЗА ШТО ДОБИЛЕ РЕШЕНИЈА ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Јавната установа Национален парк Шар Планина на прес-конференција информираше дека приватни фирми и натаму се обидуваат да продолжат со градење на две ...
КЛАСИЧНА ИНЖЕНЕРСКА ПРОСТИТУЦИЈА НИ СЕ СЛУЧУВА ВО УРБАНИСТИЧКОТО ПЛАНИРАЊЕ, ВЕЛИ ДЕКАНОТ НА ГРАДЕЖЕН ФАКУЛТЕТ ГОРАН МАРКОВСКИ

КЛАСИЧНА ИНЖЕНЕРСКА ПРОСТИТУЦИЈА НИ СЕ СЛУЧУВА ВО УРБАНИСТИЧКОТО ПЛАНИРАЊЕ, ВЕЛИ ДЕКАНОТ НА ГРАДЕЖЕН ФАКУЛТЕТ ГОРАН МАРКОВСКИ

Класична инженерска проституција, го нарекува урбанистичкото планирање и градењето во земјава професорот и декан на Градежниот факултет во Скопје Гора ...
ПОВЕЌЕ ГРАДЕЖНИЦИ ГРАДАТ СПРОТИВНО НА ЗАКОН, ЌЕ ГИ ЗАЧЕСТИМЕ КОНТРОЛИТЕ, ВЕЛИ ГЕРАСИМОВСКИ

ПОВЕЌЕ ГРАДЕЖНИЦИ ГРАДАТ СПРОТИВНО НА ЗАКОН, ЌЕ ГИ ЗАЧЕСТИМЕ КОНТРОЛИТЕ, ВЕЛИ ГЕРАСИМОВСКИ

Повеќе градежници не ги почитуваат законските прописи на градилиштата, вели градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски. Затоа, вели тој, фор ...
ГРАДИЛИШТЕ ЗА ЗГРАДА ЗАД УНИВЕРЗАЛНА САЛА Е ПРЕТВОРЕНО ВО БАЗЕН, ОД ОПШТИНА ЦЕНТАР ВЕЛАТ ГО ЗАТВОРИЛЕ ОТИ НЕ Е НАПРАВЕНА ЗАШТИТНА ЈАМА

ГРАДИЛИШТЕ ЗА ЗГРАДА ЗАД УНИВЕРЗАЛНА САЛА Е ПРЕТВОРЕНО ВО БАЗЕН, ОД ОПШТИНА ЦЕНТАР ВЕЛАТ ГО ЗАТВОРИЛЕ ОТИ НЕ Е НАПРАВЕНА ЗАШТИТНА ЈАМА

Градилиште за зграда на улицата 9 Мај, зад Универзалана сала  во Скопје, е полно со вода и претворено во базен. Жителите на околните згради и куќи вел ...
ВО ДИЈАРБАКИР СЕ ИСПИТУВААТ ЗГРАДИ УНИШТЕНИ ВО ЗЕМЈОТРЕСОТ, СЕ ГРАДЕЛЕ ОД КАЛ И МАЛКУ ЦЕМЕНТ

ВО ДИЈАРБАКИР СЕ ИСПИТУВААТ ЗГРАДИ УНИШТЕНИ ВО ЗЕМЈОТРЕСОТ, СЕ ГРАДЕЛЕ ОД КАЛ И МАЛКУ ЦЕМЕНТ

Во турскиот град Дијарбакир, кој тешко настрада во неодамнешниот силен земјотрес, започна испитувањето на примероците од урнатите згради. Првите наоди ...
НЕПОЧИТУВАЊЕТО НА ГРАДЕЖНИТЕ СТАНДАРДИ ЈА ВЛОШИ КАТАСТРОФАТА ВО ТУРЦИЈА, БРОЈНИ УРНАТИ ЗГРАДИ БИЛЕ ИЗГРАДЕНИ НЕОДАМНА

НЕПОЧИТУВАЊЕТО НА ГРАДЕЖНИТЕ СТАНДАРДИ ЈА ВЛОШИ КАТАСТРОФАТА ВО ТУРЦИЈА, БРОЈНИ УРНАТИ ЗГРАДИ БИЛЕ ИЗГРАДЕНИ НЕОДАМНА

Во Турција се зголемува револтот поради размислувањата дека лошото спроведување на градежните регулативи придонело за уривањето на многу згради во пос ...
ТУРЦИЈА ВОВЕДЕ НОВИ ГРАДЕЖНИ ПРАВИЛА ПО ЗЕМЈОТРЕСОТ ВО ИЗМИТ ВО 1999, НО ТИЕ СЛАБО СЕ СПРОВЕДУВААТ

ТУРЦИЈА ВОВЕДЕ НОВИ ГРАДЕЖНИ ПРАВИЛА ПО ЗЕМЈОТРЕСОТ ВО ИЗМИТ ВО 1999, НО ТИЕ СЛАБО СЕ СПРОВЕДУВААТ

Наглото зголемување на бројот на загинати по вчерашните силни земјотреси во Турција уште еднаш го покрена прашањето за тоа колку лошо спроведените гра ...
1 2 3 5 10 / 47 НАПИСИ