Таг: холокауст

1 2 3 4 10 / 33 НАПИСИ
ИСТОРИЈАТА НЕ СЕ ЗАБОРАВА ТАКА ЛЕСНО, ВО ВЕЛЕС ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „80 ГОДИНИ ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ“

ИСТОРИЈАТА НЕ СЕ ЗАБОРАВА ТАКА ЛЕСНО, ВО ВЕЛЕС ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „80 ГОДИНИ ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ“

Изложбата „Македонија памети. Никогаш да не се повтори!“ организирана за 80 години од Холокаустот на македонските Евреи и Светскиот ден на музеите, е ...
БУГАРИЈА ТРЕБА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА УЛОГАТА НА НЕЈЗИНАТА ПРОФАШИСТИЧКА ВЛАДА ВО ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ, КАЖА ПЕНДАРОВСКИ

БУГАРИЈА ТРЕБА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА УЛОГАТА НА НЕЈЗИНАТА ПРОФАШИСТИЧКА ВЛАДА ВО ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ, КАЖА ПЕНДАРОВСКИ

Со Поворка на живите од Музејот на Град Скопје до „Тутунски комбинат“ денеска почна одбележувањето на 80-годишнината од депортација на македонските Ев ...
ИМАВ 8 ГОДИНИ КОГА СО КУНДАЦИ НЀ ВАДЕА ОД ДОМА И НЀ ТОВАРЕА ВО ВАГОНИ, ВЕЛИ ЕДИНСТВЕНАТА ЖИВА ЕВРЕЈКА ОД ШТИП

ИМАВ 8 ГОДИНИ КОГА СО КУНДАЦИ НЀ ВАДЕА ОД ДОМА И НЀ ТОВАРЕА ВО ВАГОНИ, ВЕЛИ ЕДИНСТВЕНАТА ЖИВА ЕВРЕЈКА ОД ШТИП

На одбележувањето на 80 годишнината од депортирањето на македонските Евреи на споменикот во Штип каде се испишани имињата на сите 535 депортирани  од ...
ПОТОМЦИТЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ СО ПОРАКА „НИЕ ПАМЕТИМЕ” ПРЕД БУГАРСКИОТ КЛУБ „ВАНЧО МИХАЈЛОВ“ ВО БИТОЛА

ПОТОМЦИТЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ СО ПОРАКА „НИЕ ПАМЕТИМЕ” ПРЕД БУГАРСКИОТ КЛУБ „ВАНЧО МИХАЈЛОВ“ ВО БИТОЛА

„Без сеќавање нема иднина, ние паметиме“, транспаренти со вакви пораки истакнаа потомците на македонските Евреи пред бугарскиот клуб во Битола кој го ...
БУГАРСКИТЕ ДИПЛОМАТИ НЕ ДОЈДОА НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 80 ГОДИНИ ОД ХОЛОКАУСТОТ НА ЕВРЕИТЕ ВО БИТОЛА

БУГАРСКИТЕ ДИПЛОМАТИ НЕ ДОЈДОА НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 80 ГОДИНИ ОД ХОЛОКАУСТОТ НА ЕВРЕИТЕ ВО БИТОЛА

Претставници од Бугарската амбасада во Македонија и Генералниот конзулат на Бугарија во Битола не се појавија да положат цвеќе пред камената менора во ...
ДЕНЕСКА СЕ ОДБЕЛЕЖУВА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА СЕЌАВАЊЕТО НА ЖРТВИТЕ ОД ХОЛОКАУСТОТ, ПРЕД 80 ГОДИНИ ФАШИСТИЧКИОТ ОКУПАТОР ИСПРАТИ 7.144 МАКЕДОНСКИ ЕВРЕИ ВО ЛОГОРОТ НА СМРТТА ТРЕБЛИНКА

ДЕНЕСКА СЕ ОДБЕЛЕЖУВА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА СЕЌАВАЊЕТО НА ЖРТВИТЕ ОД ХОЛОКАУСТОТ, ПРЕД 80 ГОДИНИ ФАШИСТИЧКИОТ ОКУПАТОР ИСПРАТИ 7.144 МАКЕДОНСКИ ЕВРЕИ ВО ЛОГОРОТ НА СМРТТА ТРЕБЛИНКА

Секоја година на 27 јануари се одбележува Меѓународниот ден на сеќавањето на жртвите од холокаустот, во чест на шесте милиони Евреи убиени од германск ...
ТЕШКИ ЌЕ БИДАТ РАЗГОВОРИТЕ ЗА 19. ВЕК, НО ЌЕ ДОЈДЕМЕ ДО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА И ХОЛОКАУСТОТ И БУГАРИТЕ ЌЕ МОРА ДА СЕ СООЧАТ СО НИВНИТЕ ТРАУМИ, ВЕЛАТ МАКЕДОНСКИТЕ ЧЛЕНОВИ НА ИСТОРИСКАТА КОМИСИЈА

ТЕШКИ ЌЕ БИДАТ РАЗГОВОРИТЕ ЗА 19. ВЕК, НО ЌЕ ДОЈДЕМЕ ДО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА И ХОЛОКАУСТОТ И БУГАРИТЕ ЌЕ МОРА ДА СЕ СООЧАТ СО НИВНИТЕ ТРАУМИ, ВЕЛАТ МАКЕДОНСКИТЕ ЧЛЕНОВИ НА ИСТОРИСКАТА КОМИСИЈА

Целта на работата на историската комисија не е менување на историските факти, тие и не може да бидат променети, туку промоција на образование кое нема ...
96-ГОДИШНИК КОЈ ГО ПРЕЖИВЕАЛ ХОЛОКАУСТОТ ЗАГИНА ВО РУСКОТО ГРАНАТИРАЊЕ НА ХАРКИВ

96-ГОДИШНИК КОЈ ГО ПРЕЖИВЕАЛ ХОЛОКАУСТОТ ЗАГИНА ВО РУСКОТО ГРАНАТИРАЊЕ НА ХАРКИВ

Деведесет и шестгодишник кој го преживеал Холокаустот загина во руското бомбардирање на Харкив, објавија германските медиуми. Борис Романченко загинал ...
СО ПОРАКА ДА НЕ СЕ ЗАБОРАВИ И ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ ХОЛОКАУСТОТ, ОДБЕЛЕЖАНИ 79 ГОДИНИ ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ ВО НАЦИСТИЧКИТЕ ЛОГОРИ

СО ПОРАКА ДА НЕ СЕ ЗАБОРАВИ И ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ ХОЛОКАУСТОТ, ОДБЕЛЕЖАНИ 79 ГОДИНИ ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ ВО НАЦИСТИЧКИТЕ ЛОГОРИ

Со пораката "Да се сеќаваме, за никогаш да не заборавиме, за никогаш да не се повтори", денеска во Скопје беа одбележани 79 години од депортацијат ...
НЕ СМЕЕ ДА СЕ ЗАБОРАВИ ХОЛОКАУСТОТ, ОДБЕЛЕЖАНА 79-ГОДИШНИНАТА ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ОД ШТИП И БИТОЛА ВО НАЦИСТИЧКИТЕ ЛОГОРИ

НЕ СМЕЕ ДА СЕ ЗАБОРАВИ ХОЛОКАУСТОТ, ОДБЕЛЕЖАНА 79-ГОДИШНИНАТА ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА ЕВРЕИТЕ ОД ШТИП И БИТОЛА ВО НАЦИСТИЧКИТЕ ЛОГОРИ

„Не смееме да заборавиме на холокаустот и во ова тешко време за светот треба да бидеме сложни и заеднички да работиме такво нешто повторно да не се сл ...
1 2 3 4 10 / 33 НАПИСИ