Таг: Источна Германија

ТРИЕСЕТ ГОДИНИ ОД ПАДОТ НА БЕРЛИНСКИ ЅИД, МОМЕНТ КОЈ ГО ПРЕОБЛИКУВА МОДЕРНИОТ СВЕТ

ТРИЕСЕТ ГОДИНИ ОД ПАДОТ НА БЕРЛИНСКИ ЅИД, МОМЕНТ КОЈ ГО ПРЕОБЛИКУВА МОДЕРНИОТ СВЕТ

Светот често брзо се менува, но тоа тешко може да се споредува со темпото и моќта на промените од 1989 година, што кулминираше со една од најпознатите ...
ЧЕШКИ РЕЖИСЕР КРУЖИ НИЗ СВЕТОТ СО  „ТРАБАНТ“ ОТИ  НЕМАЛ „ЛЕНД РОВЕР“

ЧЕШКИ РЕЖИСЕР КРУЖИ НИЗ СВЕТОТ СО „ТРАБАНТ“ ОТИ НЕМАЛ „ЛЕНД РОВЕР“

Ништо не ја симболизира старата Источна Германија како „трабант“. Малиот автомобил со кружните предни светла останува до ден - денес симбол на комуниз ...
СО ДЕЦЕНИИ ИСМЕВАНИ, „ТРАБАНТИ“ И „ВАРТБУРЗИ“ ДЕНЕС ВРЕДАТ ПОВЕЌЕ ОД КОГА БИЛО

СО ДЕЦЕНИИ ИСМЕВАНИ, „ТРАБАНТИ“ И „ВАРТБУРЗИ“ ДЕНЕС ВРЕДАТ ПОВЕЌЕ ОД КОГА БИЛО

Неколку децении по падот на Берлинскиот ѕид, некогаш исмеваните источногермански автомобили вредат повеќе од кога било. „Трабанти“ и „вартбурзи“ ве ...
ВРАЌАЊЕ ВО КОМУНИСТИЧКОТО СЕКОЈДНЕВИЕ ИМ ПОМАГА НА ПАЦИЕНТИТЕ СО ДЕМЕНЦИЈА НА ИСТОЧНА ГЕРМАНИЈА

ВРАЌАЊЕ ВО КОМУНИСТИЧКОТО СЕКОЈДНЕВИЕ ИМ ПОМАГА НА ПАЦИЕНТИТЕ СО ДЕМЕНЦИЈА НА ИСТОЧНА ГЕРМАНИЈА

Секое утро од викендот, стари жени со побелена коса нетрпеливо се редат пред влезната врата на домот за стари лица во Дрезден, а штом го преминат праг ...
4 / 4 НАПИСИ