Таг: конзервација

1 2 3 10 / 30 НАПИСИ
КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА АРХИТЕКТУРАТА НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО Е ВО ЗАВРШНА ФАЗА, НА ЅИДНОТО СЛИКАРСТВО ЌЕ СЕ РАБОТИ НАСКОРО

КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА АРХИТЕКТУРАТА НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО Е ВО ЗАВРШНА ФАЗА, НА ЅИДНОТО СЛИКАРСТВО ЌЕ СЕ РАБОТИ НАСКОРО

Привршува конзервацијата на архитектурата на црквата „Св. Ѓорги“ во Курбиново, соопшти директорката на Завод и музеј од Битола Мери Стојанова, при ден ...
СО МИКРОКОЛОВИ СЕ СТАБИЛИЗИРААТ СТОЛБОВИТЕ НА СКОПСКИОТ АКВАДУКТ

СО МИКРОКОЛОВИ СЕ СТАБИЛИЗИРААТ СТОЛБОВИТЕ НА СКОПСКИОТ АКВАДУКТ

Завршува првата фаза од стабилизацијата на столбовите на Скопскиот аквадукт и набргу почнува втората фаза од овој процес, ни рече Коле Чапкановски, ди ...
КОНЗЕРВИРАНИ И ИЗЛОЖЕНИ ВРЕДНИТЕ МОЗАИЦИ ОД РАНОХРИСТИЈАНСКАТА БАЗИЛИКА ВО СТРУШКО ОКТИСИ

КОНЗЕРВИРАНИ И ИЗЛОЖЕНИ ВРЕДНИТЕ МОЗАИЦИ ОД РАНОХРИСТИЈАНСКАТА БАЗИЛИКА ВО СТРУШКО ОКТИСИ

Во струшко Октиси заврши конзервацијата на мозаици од ранохристијанска базилика, откриена во 1927 година. Овој вреден мозаик изваден во 1990 и пренесе ...
ПО ПАУЗА ОД ДВЕ ГОДИНИ, ВО СТОБИ СЕ ОДРЖА ЛЕТНАТА ШКОЛА ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА СО СТУДЕНТИ ОД САД, МЕКСИКО, ИТАЛИЈА

ПО ПАУЗА ОД ДВЕ ГОДИНИ, ВО СТОБИ СЕ ОДРЖА ЛЕТНАТА ШКОЛА ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА СО СТУДЕНТИ ОД САД, МЕКСИКО, ИТАЛИЈА

Заврши 10. летна школа за конзервација која по пауза од 2 ковид години се одржа во Стоби, со студенти од Мексико, САД, Велика Британија, Канада, Итали ...
ГРЧКИ ЕКСПЕРТИ ГИ ИСТРАЖУВАА ФРЕСКИТЕ ВО ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО ЗА ДА СЕ ИЗРАБОТИ СТУДИЈА ЗА НИВНО ОДРЖУВАЊЕ

ГРЧКИ ЕКСПЕРТИ ГИ ИСТРАЖУВАА ФРЕСКИТЕ ВО ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО ЗА ДА СЕ ИЗРАБОТИ СТУДИЈА ЗА НИВНО ОДРЖУВАЊЕ

Експерти од Европскиот центар за византиски и поствизантиски споменици (ЕЦВПС) во Солун спроведоа истражување во црквата „Св. Ѓорѓи” во Курбиново, со ...
ДРЖАВАТА ЌЕ ОБЕЗБЕДИ ДЕВЕТ МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА СПАС НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО

ДРЖАВАТА ЌЕ ОБЕЗБЕДИ ДЕВЕТ МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА СПАС НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО

Девет милиони денари ќе обезбеди Министерството за култура од државниот буџет за конзервација и реставрација на црквата „Св. Ѓорги“ во Курбиново, Прес ...
СЕ КОНЗЕРВИРААТ НОВООТКРИЕНИ ФРЕСКИ ОД 14. ВЕК ВО ВЕЛЕШКИОТ МАНАСТИР „СВ. ДИМИТРИЈА“

СЕ КОНЗЕРВИРААТ НОВООТКРИЕНИ ФРЕСКИ ОД 14. ВЕК ВО ВЕЛЕШКИОТ МАНАСТИР „СВ. ДИМИТРИЈА“

Во велешката манастирска црква „Св. Димитрија“ во тек е конзервација на новооткриените фрески кои датираат од 14. век. Една од фреските, која беше отк ...
ВИНИЧКОТО КАЛЕ СЕ КОНЗЕРВИРА ПО ПОВЕЌЕГОДИШНА ПАУЗА И ВАНДАЛСКО УНИШТУВАЊЕ

ВИНИЧКОТО КАЛЕ СЕ КОНЗЕРВИРА ПО ПОВЕЌЕГОДИШНА ПАУЗА И ВАНДАЛСКО УНИШТУВАЊЕ

По долгогодишна пауза, месецов започна да се работи на конзервација на одредени делови на тврдината Виничко Кале, велат од Музејот „Теракота“ во Виниц ...
ПОСЛЕ ДЕЦЕНИСКА ЗАПУШТЕНОСТ, СЕ ЧИСТИ ПРАШИНАТА ОД МОЗАИЦИТЕ ВО КУЌАТА НА ЛИЧЕНОСКИ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

ПОСЛЕ ДЕЦЕНИСКА ЗАПУШТЕНОСТ, СЕ ЧИСТИ ПРАШИНАТА ОД МОЗАИЦИТЕ ВО КУЌАТА НА ЛИЧЕНОСКИ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Триесет и седум мозаици и пет графити од Спомен-куќата на Лазар Личеноски, еден од втемелувачите на ликовниот живот во Македонија, периодов се реставр ...
СТАРОТО ШКОЛО ВО ЉУБОЈНО КАДЕ СЕ ОДРЖА ПРВИОТ ЧАС ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ГИ ДОБИ ДОЗВОЛИТЕ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА, ОД НОВИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК НА РЕСЕН ЗАВИСИ ДАЛИ ПАК ЌЕ БИДЕ ЗАБОРАВЕНО

СТАРОТО ШКОЛО ВО ЉУБОЈНО КАДЕ СЕ ОДРЖА ПРВИОТ ЧАС ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ГИ ДОБИ ДОЗВОЛИТЕ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА, ОД НОВИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК НА РЕСЕН ЗАВИСИ ДАЛИ ПАК ЌЕ БИДЕ ЗАБОРАВЕНО

Издадени се заштитно-конзерваторски услови за санација, конзервација и реставрација на старото училиште во село Љубојно, кое е второ во државата по он ...
1 2 3 10 / 30 НАПИСИ