Таг: модерна

ЕВН СЕ ПРЕМИСЛИ, НЕМА ДА ИМА БАРОКНА ФАСАДА

ЕВН СЕ ПРЕМИСЛИ, НЕМА ДА ИМА БАРОКНА ФАСАДА

Деловната зградата во која се сместени ЕВН и ЕЛЕМ во центарот на Скопје нема да има барокна фасада како што беше одлучено во 2013 година. Информаци ...
ПРОМОВИРАНА ПРВАТА МОДЕРНА МАКЕДОНСКА БАЈКА „МИСТЕРИОЗНОТО ЈАЈЦЕ“

ПРОМОВИРАНА ПРВАТА МОДЕРНА МАКЕДОНСКА БАЈКА „МИСТЕРИОЗНОТО ЈАЈЦЕ“

Првата модерна македонска бајка, преведена и на англиски јазик, „Мистериозното јајце“ од младиот автор Оливер Коларески, беше промовирана вчера во кни ...
ЧИПАН ЈА СПАСИ „СВЕТА СОФИЈА“ И СТАНА АРХИТЕКТОНСКА ИКОНА

ЧИПАН ЈА СПАСИ „СВЕТА СОФИЈА“ И СТАНА АРХИТЕКТОНСКА ИКОНА

Доаѓа времето кога  архитектот Борис Чипан ќе биде поставен во редот на охридските великани како Шапкарев и Прличев, место кое, како што вели арихтект ...
СЛАВА ЗА АРХИТЕКТОТ БРЕЗОВСКИ, КОЈ СЕ СПРОТИВСТАВИ НА БРУТАЛНОТО БРИШЕЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ МОДЕРНИЗАМ

СЛАВА ЗА АРХИТЕКТОТ БРЕЗОВСКИ, КОЈ СЕ СПРОТИВСТАВИ НА БРУТАЛНОТО БРИШЕЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ МОДЕРНИЗАМ

  Професорите и студентите на Архитектонскиот факултет во Скопје со комеморативна седница денеска му оддадоа почит на својот учител, професоро ...
СЛИКАРКАТА МЕНА СПИРОВСКА БЕШЕ ПРВАТА ФЕМИНИСТКА ВО МАКЕДОНИЈА, ШОКИРАШЕ СО ДЕЛАТА

СЛИКАРКАТА МЕНА СПИРОВСКА БЕШЕ ПРВАТА ФЕМИНИСТКА ВО МАКЕДОНИЈА, ШОКИРАШЕ СО ДЕЛАТА

Пет години по смртта на Мена Спировска, првата академски образована ликовна уметница во Македонија, отворена е ретроспективна  изложба во Музејот на Г ...
5 / 5 НАПИСИ