Таг: монографија

1 2 3 10 / 23 НАПИСИ
ГОГО ПОПОВ Е ЧОВЕКОТ КОЈ ГИ ПОСТАВИ ТЕМЕЛИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО ПЛАНИНАРСТВО И СКИЈАЊЕ, ГИ НАПРАВИ ПРВИТЕ АВИОНСКИ СНИМКИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПЛАНИНИ И ПРВАТА КОЛОР ФОТОГРАФИЈА НА МАКЕДОНСКА ИКОНА

ГОГО ПОПОВ Е ЧОВЕКОТ КОЈ ГИ ПОСТАВИ ТЕМЕЛИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО ПЛАНИНАРСТВО И СКИЈАЊЕ, ГИ НАПРАВИ ПРВИТЕ АВИОНСКИ СНИМКИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПЛАНИНИ И ПРВАТА КОЛОР ФОТОГРАФИЈА НА МАКЕДОНСКА ИКОНА

Ѓорѓи Гого Попов – Стариот, е личност за која малку се знае во пошироките кругови, но е многу позната меѓу планинарите и скијачите и кој со својата ра ...
НЀ НАРЕКУВААТ „ДОМАЌИНСКИ ТЕАТАР“, А ПОКРАЈ СЀ, И ДОМАЌИНЛУКОТ МУ ГО ДОЛЖИМЕ НА РИСТЕ СТЕФАНОВСКИ, РЕЧЕ ДИРЕКТОРКАТА НА ДРАМСКИ ЗА 27 МАРТ

НЀ НАРЕКУВААТ „ДОМАЌИНСКИ ТЕАТАР“, А ПОКРАЈ СЀ, И ДОМАЌИНЛУКОТ МУ ГО ДОЛЖИМЕ НА РИСТЕ СТЕФАНОВСКИ, РЕЧЕ ДИРЕКТОРКАТА НА ДРАМСКИ ЗА 27 МАРТ

Најистакнатите македонски театарски режисери, драмски автори, актери ќе имаа понеизвесен пат во градењето на кариерата доколку не добиваа отворени мож ...
ДЕДО МИ ЗАПИШАЛ 8.000 НАРОДНИ ПЕСНИ, А АРХИВАТА СТОИ НЕИСТРАЖЕНА, РЕЧЕ ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ НА ПРОМОЦИЈАТА НА МОНОГРАФИЈАТА „ТАЖАЧКИ ПЕСНИ ОД СКОПСКИОТ ЗЕМЈОТРЕС ВО 1963“ ОД МАРТИНОВСКА И ИВАНОВ

ДЕДО МИ ЗАПИШАЛ 8.000 НАРОДНИ ПЕСНИ, А АРХИВАТА СТОИ НЕИСТРАЖЕНА, РЕЧЕ ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ НА ПРОМОЦИЈАТА НА МОНОГРАФИЈАТА „ТАЖАЧКИ ПЕСНИ ОД СКОПСКИОТ ЗЕМЈОТРЕС ВО 1963“ ОД МАРТИНОВСКА И ИВАНОВ

Во чест на македонскиот етномузиколог и фолклорист Васил Хаџиманов, сношти во Скопје беше промовирана на монографијата „Тажачки песни од скопскиот зем ...
ВИКТОР ГАБЕР И ЗОРАН СТРЕЗОВСКИ ГИ ОБЕДИНИЈА СВОИТЕ КОЛЕКЦИИ ВО МОНОГРАФИЈА ЗА ПОШТЕНСКИТЕ КАРТИЧКИ ОД ВЕЛЕС

ВИКТОР ГАБЕР И ЗОРАН СТРЕЗОВСКИ ГИ ОБЕДИНИЈА СВОИТЕ КОЛЕКЦИИ ВО МОНОГРАФИЈА ЗА ПОШТЕНСКИТЕ КАРТИЧКИ ОД ВЕЛЕС

Четиристотини и педесет поштенски картички најдоа место во монографијата „100 години Велес, историја на поштенските картички“, дело на филателистите и ...
СО РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „БОЈАТА НИЗ МУЗИКАТА“ ОДБЕЛЕЖАНИ 90 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛЕШКИОТ УМЕТНИК АНГЕЛ ПЕТРОВ

СО РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „БОЈАТА НИЗ МУЗИКАТА“ ОДБЕЛЕЖАНИ 90 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ВЕЛЕШКИОТ УМЕТНИК АНГЕЛ ПЕТРОВ

Со ретроспективна изложба отворена во Велес, се одбележа 90 години од раѓањето на академскиот сликар Ангел Петров од Велес (1933-2020). Изложбата насл ...
НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДА ДОБИЕ ПОГОЛЕМИ НАДЛЕЖНОСТИ И НЕЗАВИСНОСТ, ПРЕДЛАГААТ ПРОФЕСОРИ ОД ПРАВНИОТ ФАКУЛТЕТ ВО КИЧЕВО ВО МОНОГРАФИЈАТА

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДА ДОБИЕ ПОГОЛЕМИ НАДЛЕЖНОСТИ И НЕЗАВИСНОСТ, ПРЕДЛАГААТ ПРОФЕСОРИ ОД ПРАВНИОТ ФАКУЛТЕТ ВО КИЧЕВО ВО МОНОГРАФИЈАТА

Неопходно е да му се доделат повеќе надлежности на народниот правобранител во многу области на делувањето. При самото постапување по претставките да д ...
ПЛИВАЊЕТО МИ Е НАЈГОЛЕМИОТ БЛАГОСЛОВ ВО ЖИВОТОТ – 16-ГОДИШНИОТ МАРКО ПЕЈЧИНОВСКИ ДОБИ МОНОГРАФИЈА ЗА НЕГОВИТЕ ПОДВИЗИ

ПЛИВАЊЕТО МИ Е НАЈГОЛЕМИОТ БЛАГОСЛОВ ВО ЖИВОТОТ – 16-ГОДИШНИОТ МАРКО ПЕЈЧИНОВСКИ ДОБИ МОНОГРАФИЈА ЗА НЕГОВИТЕ ПОДВИЗИ

Епохалното достигнување на Марко Пејчиновски, 16-годишното момче од Охрид кое со некроза на коска на долните екстремитети десет пати го преплива Охрид ...
ЗА ДА СЕ НАПИШЕ КНИГА ЗА „МИЗАР“, ТРЕБА ДА СЕ СЛУШНАТ ПРИКАЗНИТЕ НА НАД 50 ЛУЃЕ, ВЕЛИ ТОШО ФИЛИПОВСКИ ЗА СВОЕТО НОВО ДЕЛО

ЗА ДА СЕ НАПИШЕ КНИГА ЗА „МИЗАР“, ТРЕБА ДА СЕ СЛУШНАТ ПРИКАЗНИТЕ НА НАД 50 ЛУЃЕ, ВЕЛИ ТОШО ФИЛИПОВСКИ ЗА СВОЕТО НОВО ДЕЛО

За да се напише книга за „Мизар“ потребно е да се ислушаат приказните на десетици луѓе кои поминале низ групата, вели музичкиот новинар и хроничар Тош ...
ОД СВАДБИ ДО ПОГРЕБИ – КАПИТАЛНА МОНОГРАФИЈА ЗА ЖИВОТОТ НА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ

ОД СВАДБИ ДО ПОГРЕБИ – КАПИТАЛНА МОНОГРАФИЈА ЗА ЖИВОТОТ НА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ

„Тој ден, како и денешниот, бил многу студен. Врнело снег. Од 6 до 8 часот наутро почнало насилното собирање на битолските Евреи. Првата група во 8,10 ...
ТЕАТАРОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ, КАДЕ Е НАЈВАЖЕН МАЛИОТ ГЛЕДАЧ, ПРОСЛАВИ 30 ГОДИНИ ОД ОСНОВАЊЕТО

ТЕАТАРОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ, КАДЕ Е НАЈВАЖЕН МАЛИОТ ГЛЕДАЧ, ПРОСЛАВИ 30 ГОДИНИ ОД ОСНОВАЊЕТО

Со промоција на монографијата „Сон што трае“, Театарот за деца и младинци (ТДМ) денес на отворено зад Музејот на современа уметност (МСУ) ја прослави ...
1 2 3 10 / 23 НАПИСИ