Таг: ретки болести

1 2 3 23 10 / 225 НАПИСИ
ЧОВЕКОТ СО РЕТКА БОЛЕСТ СЕКОЈ ДЕН СТРАВУВА ДАЛИ ЌЕ ОСТАНЕ ЖИВ, РЕЧЕ АНЃЕЛЕСКА ОД НАЦИОНАЛНАТА АЛИЈАНСА ЗА РЕТКИ БОЛЕСТИ

ЧОВЕКОТ СО РЕТКА БОЛЕСТ СЕКОЈ ДЕН СТРАВУВА ДАЛИ ЌЕ ОСТАНЕ ЖИВ, РЕЧЕ АНЃЕЛЕСКА ОД НАЦИОНАЛНАТА АЛИЈАНСА ЗА РЕТКИ БОЛЕСТИ

Во Македонија нема точна бројка колку лица се дијагностицирани или колку имаат ретка болест, а тоа е така поради тоа што секој сѐ уште не добива дијаг ...
НИ ТРЕБААТ ЛЕКОВИ, ИТНО ДА СЕ РАСПИШЕ ТЕНДЕРОТ ЗА НАБАВКА, БАРААТ ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ

НИ ТРЕБААТ ЛЕКОВИ, ИТНО ДА СЕ РАСПИШЕ ТЕНДЕРОТ ЗА НАБАВКА, БАРААТ ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ

Веќе е средина на февруари, а сѐ уште не е објавен тендерот за набавка за терапии за пациентите со ретки болести, иако требаше тоа да се стори на поче ...
ВО МАКЕДОНИЈА НЕМАМЕ ПРЕВЕНЦИЈА НИ ЗА ЧЕСТИ БОЛЕСТИ, А КАМОЛИ ЗА РЕТКИ, РЕЧЕ Д-Р ВЕЛИБОР ТАСИЌ НА СТАРТОТ НА КАМПАЊАТА ЗА РЕТКИ БОЛЕСТИ

ВО МАКЕДОНИЈА НЕМАМЕ ПРЕВЕНЦИЈА НИ ЗА ЧЕСТИ БОЛЕСТИ, А КАМОЛИ ЗА РЕТКИ, РЕЧЕ Д-Р ВЕЛИБОР ТАСИЌ НА СТАРТОТ НА КАМПАЊАТА ЗА РЕТКИ БОЛЕСТИ

Клучен фактор за ретките болести е раната превенција, а ние немаме превенција, не само за ретките, туку и за многу чести болести, рекоа докторите спец ...
НЕМАМЕ ЛЕКОВИ, ТЕРМИНИ И СПЕЦИЈАЛИСТИ, ВЕЛАТ ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ

НЕМАМЕ ЛЕКОВИ, ТЕРМИНИ И СПЕЦИЈАЛИСТИ, ВЕЛАТ ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ

Недостаток на регулатива за ран пристап до терапија, доцнење на лекови поради тендерски постапки и листи на чекање, односно немање посебна регулатива ...
КОМИСИЈА БЕЗ СПЕЦИЈАЛИСТИ ИМ ГИ УКИНА ПАРИТЕ НА ДЕЛ ОД ДЕЦАТА СО ДАУНОВ СИНДРОМ И РЕТКИ БОЛЕСТИ

КОМИСИЈА БЕЗ СПЕЦИЈАЛИСТИ ИМ ГИ УКИНА ПАРИТЕ НА ДЕЛ ОД ДЕЦАТА СО ДАУНОВ СИНДРОМ И РЕТКИ БОЛЕСТИ

На дел од децата со Даунов синдром и на децата со ретки болести, кои поради немање системски решенија спаѓаат во категорија на деца со посебни потреби ...
ДЕТСКА КЛИНИКА ГО ДОБИ ЛЕКОТ „ВОСОРИТИДЕ“ ЗА ПАЦИЕНТИ СО РЕТКАТА БОЛЕСТ АХОНДРОПЛАЗИЈА

ДЕТСКА КЛИНИКА ГО ДОБИ ЛЕКОТ „ВОСОРИТИДЕ“ ЗА ПАЦИЕНТИ СО РЕТКАТА БОЛЕСТ АХОНДРОПЛАЗИЈА

На Детската клиника за првпат е испорачан лекот „восоритиде“ за пациентите со ретка болест Ахондроплазија, соопшти Министерството за здравство. Лек ...
ДОНЕСЕН НОВ ПРАВИЛНИК СО КОЈ ПОПРЕЧЕНОСТА НЕ СЕ УТВРДУВА САМО СО  МЕДИЦИНСКАТА ДИЈАГНОЗА, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА ТРЕНЧЕВСКА

ДОНЕСЕН НОВ ПРАВИЛНИК СО КОЈ ПОПРЕЧЕНОСТА НЕ СЕ УТВРДУВА САМО СО МЕДИЦИНСКАТА ДИЈАГНОЗА, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА ТРЕНЧЕВСКА

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска кажа дека новиот Правилник за функционална проценка е донесен и објавен во Службе ...
ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ НЕ БАРААТ ПРИВИЛЕГИИ, ТУКУ ПРАВДА, ВЕЛИ Д-Р ЕЛИЗАБЕТА ЃОРГИЕВСКА

ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ НЕ БАРААТ ПРИВИЛЕГИИ, ТУКУ ПРАВДА, ВЕЛИ Д-Р ЕЛИЗАБЕТА ЃОРГИЕВСКА

На чекор сме до најопасната состојба за едно општество, а тоа е рамнодушноста. Денес, на Денот на ретките болести, би сакала да ве охрабрам, да бидеме ...
ГИ ЗАПОЗНАВАМЕ РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ: ЏИНОВСКИ ВРОДЕН НЕВУС

ГИ ЗАПОЗНАВАМЕ РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ: ЏИНОВСКИ ВРОДЕН НЕВУС

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и ов ...
ГИ ЗАПОЗНАВАМЕ РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ: ХЕРЕДИТАРНА ХЕМОРАГИЧНА ТЕЛЕАНГИЕКТАЗИЈА

ГИ ЗАПОЗНАВАМЕ РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ: ХЕРЕДИТАРНА ХЕМОРАГИЧНА ТЕЛЕАНГИЕКТАЗИЈА

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и ов ...
1 2 3 23 10 / 225 НАПИСИ