Таг: сеизмологија

ВЛАДАТА МОРА ДА ПОДДРЖИ ИЗРАБОТКА НА НОВИ МАПИ НА СЕИЗМИЧКО ЗОНИРАЊЕ, АПЕЛИРА ШТИПСКИОТ ЕКСПЕРТ ПО СЕИЗМОЛОГИЈА ВЛАДО ГИЧЕВ 

ВЛАДАТА МОРА ДА ПОДДРЖИ ИЗРАБОТКА НА НОВИ МАПИ НА СЕИЗМИЧКО ЗОНИРАЊЕ, АПЕЛИРА ШТИПСКИОТ ЕКСПЕРТ ПО СЕИЗМОЛОГИЈА ВЛАДО ГИЧЕВ 

Македонија треба да изготви нови мапи на сеизмичко зонирање, смета универзитетскиот професор д-р Владо Гичев од Штип, кој е на двомесечна научно-истра ...
ПАНДЕМИЈАТА НА КОРОНАВИРУСОТ ГО НАПРАВИ СВЕТОТ ПОТИВОК, ПА ЗЕМЈАТА ПОМАЛКУ ВИБРИРА

ПАНДЕМИЈАТА НА КОРОНАВИРУСОТ ГО НАПРАВИ СВЕТОТ ПОТИВОК, ПА ЗЕМЈАТА ПОМАЛКУ ВИБРИРА

Некогаш преполните улици сега се празни. Сообраќајот е сведен на минимум и сѐ помалку и помалку луѓе се движат наоколу. Глобалните мерки за спречување ...
МЕРЕЊЕ НА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ: РИХТЕР МЕРИ ЈАЧИНА, МЕРКАЛИ ИНТЕНЗИТЕТ

МЕРЕЊЕ НА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ: РИХТЕР МЕРИ ЈАЧИНА, МЕРКАЛИ ИНТЕНЗИТЕТ

Земјотресите се мерат според интензитет и јачина. Интензитетот е мерката на ефектот на земјотресот врз луѓето и зградите во специфично место, а мер ...
ЌЕ ЗАБОРАВИМЕ НА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ, ПО ДЕНЕШНИОТ НЕМА ДА ИМА ПОВТОРУВАЊА, ВЕЛАТ ОД ИЗИИС

ЌЕ ЗАБОРАВИМЕ НА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ, ПО ДЕНЕШНИОТ НЕМА ДА ИМА ПОВТОРУВАЊА, ВЕЛАТ ОД ИЗИИС

И денешниот земјотрес од 3,1 степени е последица на земјотресот од 5,3 степени според Рихтеровата скала од почетокот на минатиот месец. Михаил Гаревск ...
МАПА НА ВЧЕРАШНИТЕ СКОПСКИ ПОТРЕСИ

МАПА НА ВЧЕРАШНИТЕ СКОПСКИ ПОТРЕСИ

Девет земјотреси го погодија Скопје вчера, почнувајќи од утрината во 6.58 часот, а најсилниот се случи во 15.10 часот со јачина од 5,2 степени. Послед ...
5 / 5 НАПИСИ