Таг: скрининг

1 2 3 4 10 / 32 НАПИСИ
ДВЕ ИЛЈАДИ ПАЦИЕНТИ ВО РИЗИК ОД БУБРЕЖНО ЗАБОЛУВАЊЕ ЌЕ БИДАТ ПОВИКАНИ ОД ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСТАНОВИ ЗА БЕСПЛАТЕН СКРИНИНГ

ДВЕ ИЛЈАДИ ПАЦИЕНТИ ВО РИЗИК ОД БУБРЕЖНО ЗАБОЛУВАЊЕ ЌЕ БИДАТ ПОВИКАНИ ОД ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСТАНОВИ ЗА БЕСПЛАТЕН СКРИНИНГ

Две илјади пациенти во ризик од хронично бубрежно заболување ќе добијат бесплатен скрининг, а ќе бидат контактирани од страна на здравствените установ ...
СЕ НАДЕВАМ ДЕКА ВО 2024 ЌЕ ПОЧНЕМЕ СО СКРИНИНГ ЗА РАК НА ДЕБЕЛО ЦРЕВО, ВЕЛИ МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ

СЕ НАДЕВАМ ДЕКА ВО 2024 ЌЕ ПОЧНЕМЕ СО СКРИНИНГ ЗА РАК НА ДЕБЕЛО ЦРЕВО, ВЕЛИ МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ

Се надеваме дека од 2024 година во земјава ќе се прави и скрининг за карцином на дебело црево, вели министерот за здравство Фатмир Меџити. Скринингот ...
СОМОВИ И МЕЧКИ

СОМОВИ И МЕЧКИ

Не сме ние евроскептици. Ние само не дозволуваме Владата да ни ја потценува интелигенцијата. ...
ЛАНИ ОД РАК НА ДОЈКА ПОЧИНАЛЕ 356 ЖЕНИ, НАJМНОГУ ЗА ПОСЛЕДНИВЕ 22 ГОДИНИ, НЕМА ТЕРМИНИ ЗА МАМОГРАФИЈА

ЛАНИ ОД РАК НА ДОЈКА ПОЧИНАЛЕ 356 ЖЕНИ, НАJМНОГУ ЗА ПОСЛЕДНИВЕ 22 ГОДИНИ, НЕМА ТЕРМИНИ ЗА МАМОГРАФИЈА

Лани во Македонија починале 356 жени од рак на дојка, што е највисока бројка од 2010 до денес, покажува извештајот на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ ...
ДРЖАВАТА ТРЕБА ДА ГО ПЛАЌА ТЕСТОТ СО КОЈ СЕ ОТКРИВААТ МНОГУ АНОМАЛИИ КАЈ ПЛОДОТ, НО САМО КАЈ ТРУДНИЦИ СО ВИЗОК РИЗИК, А НЕ ПО НИВНА ЖЕЛБА, ВЕЛИ Д-Р АНА ДАНЕВА-МАРКОВА

ДРЖАВАТА ТРЕБА ДА ГО ПЛАЌА ТЕСТОТ СО КОЈ СЕ ОТКРИВААТ МНОГУ АНОМАЛИИ КАЈ ПЛОДОТ, НО САМО КАЈ ТРУДНИЦИ СО ВИЗОК РИЗИК, А НЕ ПО НИВНА ЖЕЛБА, ВЕЛИ Д-Р АНА ДАНЕВА-МАРКОВА

Државата треба да најде начин да го покрива неинвазивниот пренатален тест за одредена медицинска индикација, за кој сега трудниците плаќаат во приватн ...
ВО МЕСЕЦОТ НА БУБРЕГОТ СТРУЖАНИ ДОБИЈА БЕСПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА

ВО МЕСЕЦОТ НА БУБРЕГОТ СТРУЖАНИ ДОБИЈА БЕСПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА

Специјализираната болница за нефрологија - Струга, како дел од активностите за одбележување на месецот на бубрегот спроведе бесплатен скрининг за рано ...
ВИСОКАТА ПОЛИТИЧКА И ИНСТИТУЦИОНАЛНА КОРУПЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА Е СÈ ПООЧИГЛЕДНА, ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ДИПЛОМАТИ ОД ЕУ

ВИСОКАТА ПОЛИТИЧКА И ИНСТИТУЦИОНАЛНА КОРУПЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА Е СÈ ПООЧИГЛЕДНА, ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ДИПЛОМАТИ ОД ЕУ

Високата политичка и институционална корупција станува сè поочигледна, забележале високи дипломати од Европската унија, кои денеска во Скопје го брифи ...
ПО ЛЕТНИТЕ ОДМОРИ ЌЕ ПОЧНЕМЕ СО ОБУКА НА АДМИНИСТРАЦИЈАТА ЗА СКРИНИНГОТ НА ЕУ, ВЕЛИ МАРИЧИЌ

ПО ЛЕТНИТЕ ОДМОРИ ЌЕ ПОЧНЕМЕ СО ОБУКА НА АДМИНИСТРАЦИЈАТА ЗА СКРИНИНГОТ НА ЕУ, ВЕЛИ МАРИЧИЌ

Скринингот на ЕУ ќе започне на 15 септември и ќе трае до крајот на 2023 година, а обуката на нашата администрација ќе почне по летните одмори, изјави ...
СЕ ОТВОРААТ МОБИЛНИ ГИНЕКОЛОШКИ АМБУЛАНТИ ЗА ЖЕНИТЕ БЕЗ МАТИЧНИ ГИНЕКОЛОЗИ ДА ДОБИЈАТ СКРИНИНГ НА МАТКА

СЕ ОТВОРААТ МОБИЛНИ ГИНЕКОЛОШКИ АМБУЛАНТИ ЗА ЖЕНИТЕ БЕЗ МАТИЧНИ ГИНЕКОЛОЗИ ДА ДОБИЈАТ СКРИНИНГ НА МАТКА

Жените кои ќе се пријават на скринингот за рана детекција на грлото на матката, а немаат матични гинеколози зашто општините каде живеат се соочуваат с ...
ПОЧНУВААТ БЕСПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА РАК НА ГРЛОТО НА МАТКАТА ЗА ЖЕНИ ОД 36 ДО 45 ГОДИНИ

ПОЧНУВААТ БЕСПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА РАК НА ГРЛОТО НА МАТКАТА ЗА ЖЕНИ ОД 36 ДО 45 ГОДИНИ

На Меѓународниот ден на жената во државата започнува организиран скрининг за рана детекција на рак на грлото на матката, а пријавувањето е преку веб п ...
1 2 3 4 10 / 32 НАПИСИ