Таг: смртност

1 2 10 / 12 НАПИСИ
СМРТНОСТА ОД КОВИД-19 НАМАЛЕНА ЗА 37,1 ОТСТО ЗА ЕДНА НЕДЕЛА

СМРТНОСТА ОД КОВИД-19 НАМАЛЕНА ЗА 37,1 ОТСТО ЗА ЕДНА НЕДЕЛА

Смртноста од ковид-19 во периодот од 3 до 9 мај е намалена за 37,1% отсто во споредба со претходната недела, покажува извештајот на Институтот за јавн ...
СМРТНОСТА ОД КОВИД-19 ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ЗГОЛЕМЕНА ЗА 6.2 ОТСТО, ПОЧИНАЛЕ 276 ЛИЦА

СМРТНОСТА ОД КОВИД-19 ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ЗГОЛЕМЕНА ЗА 6.2 ОТСТО, ПОЧИНАЛЕ 276 ЛИЦА

Од 5 до 11 април во земјава по компликации од ковид-19 починале 276 лица од од 29 градови, 6,2% повеќе во однос на минатата недела, стои во неделниот ...
ЗА СЕДУМ ДЕНА ОД КОВИД-19 ПОЧИНАА 260 ЛИЦА, 27,5 ОТСТО ПОВЕЌЕ ОД ПРЕТХОДНАТА НЕДЕЛА

ЗА СЕДУМ ДЕНА ОД КОВИД-19 ПОЧИНАА 260 ЛИЦА, 27,5 ОТСТО ПОВЕЌЕ ОД ПРЕТХОДНАТА НЕДЕЛА

Од 29 март до 4 април од ковид-19 починале 260 лица од 27 градови, што е 27,5% повеќе во однос на претходната недела, стои во неделниот извештај на Ин ...
СМРТНОСТА ОД КОВИД-19 ВО ЗЕМЈАВА ЗГОЛЕМЕНА ЗА 62.9 ОТСТО ЗА ЕДНА НЕДЕЛА

СМРТНОСТА ОД КОВИД-19 ВО ЗЕМЈАВА ЗГОЛЕМЕНА ЗА 62.9 ОТСТО ЗА ЕДНА НЕДЕЛА

Смртноста од ковид-19 во земјава е зголемена за 62,9 отсто во периодот од 15 до 21 февруари, за разлика од изминатата недела, стои во неделниот извешт ...
БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ РАЗВИЈА АЛАТКА КОЈА ГО ПРОЦЕНУВА РИЗИКОТ ОД СМРТ КАЈ ПАЦИЕНТИТЕ СО КОВИД-19

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ РАЗВИЈА АЛАТКА КОЈА ГО ПРОЦЕНУВА РИЗИКОТ ОД СМРТ КАЈ ПАЦИЕНТИТЕ СО КОВИД-19

Британските научници развија алатка за проценување на ризикот од смрт кај лицата хоспитализирани со ковид-19, за која велат дека може да им помогне на ...
1.2 МИЛИОНИ СМРТНИ СЛУЧАИ НА ДЕЦА ЌЕ ИМА ВО СЛЕДНИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ ПОРАДИ ОСЛАБЕНИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМИ ОД ПАНДЕМИЈАТА, Е НАЈЛОШОТО СЦЕНАРИО НА УНИЦЕФ

1.2 МИЛИОНИ СМРТНИ СЛУЧАИ НА ДЕЦА ЌЕ ИМА ВО СЛЕДНИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ ПОРАДИ ОСЛАБЕНИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМИ ОД ПАНДЕМИЈАТА, Е НАЈЛОШОТО СЦЕНАРИО НА УНИЦЕФ

Во следните шест месеци, постои ризик да има дополнителни 1,2 милиони смртни случаи на деца под пет години, или 6.000 смртни случаи на ден,  како резу ...
БУБРЕЖНАТА БОЛЕСТ ДО 2040 ЌЕ СТАНЕ ПЕТТА БОЛЕСТ КАКО ПРИЧИНА ЗА СМРТНОСТ – ДЕНЕС СЕ ОДБЕЛЕЖУВА СВЕТСКИОТ ДЕН НА БУБРЕГОТ

БУБРЕЖНАТА БОЛЕСТ ДО 2040 ЌЕ СТАНЕ ПЕТТА БОЛЕСТ КАКО ПРИЧИНА ЗА СМРТНОСТ – ДЕНЕС СЕ ОДБЕЛЕЖУВА СВЕТСКИОТ ДЕН НА БУБРЕГОТ

Најмалку еднаш годишно треба да се проверува функцијата на бубрезите преку едноставни тестови на крвта и урината (мерење на вредностите на уреа и креа ...
ЗА ДВЕ ГОДИНИ ПРЕПОЛОВЕНА СМРТНОСТА НА ПРЕДВРЕМЕНО РОДЕНИТЕ БЕБИЊА, ВЕЛИ ФИЛИПЧЕ

ЗА ДВЕ ГОДИНИ ПРЕПОЛОВЕНА СМРТНОСТА НА ПРЕДВРЕМЕНО РОДЕНИТЕ БЕБИЊА, ВЕЛИ ФИЛИПЧЕ

Mорталитетот кај предвремено родените бебиња во Северна Македонија се има намалено за половина, односно за 50 проценти во период од две години, рече н ...
АНА ДАНЕВА МАРКОВА ОД ГИНЕКОЛОГИЈА ЌЕ РАКОВОДИ СО НОВИОТ КОМИТЕТ ЗА БЕЗБЕДНО МАЈЧИНСТВО

АНА ДАНЕВА МАРКОВА ОД ГИНЕКОЛОГИЈА ЌЕ РАКОВОДИ СО НОВИОТ КОМИТЕТ ЗА БЕЗБЕДНО МАЈЧИНСТВО

Д-р Ана Данева Маркова, од Клиниката за гинекологија, е претседател на новиот состав на Комитетот за безбедно мајчинство, кој денес ја одржа конститут ...
ГИНЕКОЛОГИЈА НАБАВИ ЛЕК ЗА ОДЛОЖУВАЊЕ НА ПРЕДВРЕМЕНО ПОРОДУВАЊЕ ЗА ДА СЕ НАМАЛИ СМРТНОСТА КАЈ БЕБИЊАТА

ГИНЕКОЛОГИЈА НАБАВИ ЛЕК ЗА ОДЛОЖУВАЊЕ НА ПРЕДВРЕМЕНО ПОРОДУВАЊЕ ЗА ДА СЕ НАМАЛИ СМРТНОСТА КАЈ БЕБИЊАТА

Клиниката за гинекологија и акушерство набавила лек со кој ќе се одложи предвременото породување за одреден период, за да има време да му се даде лек ...
1 2 10 / 12 НАПИСИ