Таг: Стоби

1 2 3 20 / 25 НАПИСИ
МЕТЕОРСКИОТ ДОЖД ПЕРСЕИДИ ГО ДОСТИГНА СВОЈОТ ВРВ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

МЕТЕОРСКИОТ ДОЖД ПЕРСЕИДИ ГО ДОСТИГНА СВОЈОТ ВРВ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Светот и Македонија овие денови уживаат во врвот на метеорскиот дожд Персеиди, небесен спектакл што оваа година трае од 25 јули до 18 август. У ...
ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ВО СТОБИ ИМАЛО 10 ИЛЈАДИ ПОСЕТИТЕЛИ, ПОВЕЌЕ ДОМАШНИ ОТКОЛКУ СТРАНЦИ

ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ВО СТОБИ ИМАЛО 10 ИЛЈАДИ ПОСЕТИТЕЛИ, ПОВЕЌЕ ДОМАШНИ ОТКОЛКУ СТРАНЦИ

Во првите шест месеци од годинава археолошкиот локалитет Стоби го посетиле 10 илјади туристи, повеќето домашни, најчесто ученици во рамките на организ ...
МИНИСТЕРОТ ИСМАИЛИ БИ ДАЛ ПАРИ ЗА ПРЕТСТАВА ВО СТОБИ, НАДЛЕЖНИТЕ НЕ ДОЗВОЛУВААТ ОТИ НЕ Е БЕЗБЕДНО

МИНИСТЕРОТ ИСМАИЛИ БИ ДАЛ ПАРИ ЗА ПРЕТСТАВА ВО СТОБИ, НАДЛЕЖНИТЕ НЕ ДОЗВОЛУВААТ ОТИ НЕ Е БЕЗБЕДНО

Секое лето веќе 25 години, античкиот театар во Стоби беше домаќин на театарски претстави на Фестивалот на античка драма. Годинава, Министерството за к ...
ВО ХРАМОТ НА ИЗИДА ВО СТОБИ ПРОНАЈДЕНИ ФОНТАНА И МОЗАИК

ВО ХРАМОТ НА ИЗИДА ВО СТОБИ ПРОНАЈДЕНИ ФОНТАНА И МОЗАИК

За време на археолошките истражувања на комплексот градби околу храмот на Изида, екипа од археолози на Националната установа Стоби и студенти по архео ...
СКУЛПТУРА НА БОГОТ ДИОНИС СО ПАНТЕР ОТКРИЕНА ВО СТОБИ

СКУЛПТУРА НА БОГОТ ДИОНИС СО ПАНТЕР ОТКРИЕНА ВО СТОБИ

Мермерна скулптура со претстава на богот Дионис открија минатата недела археолозите на локалитететот Стоби, за време на истражувањата во рамките на ле ...
ВИСИ ОДРЖУВАЊЕТО НА ФЕСТИВАЛОТ „СТОБИ“, РАЦИНОВИТЕ СРЕДБИ ЌЕ СЕ ОДРЖАТ СО СКРОМЕН БУЏЕТ

ВИСИ ОДРЖУВАЊЕТО НА ФЕСТИВАЛОТ „СТОБИ“, РАЦИНОВИТЕ СРЕДБИ ЌЕ СЕ ОДРЖАТ СО СКРОМЕН БУЏЕТ

Трите значајни манифестации за Велес: Фестивалот на античка драма „Стоби“, Рациновите средни и Фолклорниот фестивал „Велес“ останаа без средства и во ...
ЛОКАЛИТЕТОТ СТОБИ ЛАНИ ИМАЛ РЕКОРДНИ 20.000 ПОСЕТИТЕЛИ, НАЈМНОГУ ОД ХОЛАНДИЈА

ЛОКАЛИТЕТОТ СТОБИ ЛАНИ ИМАЛ РЕКОРДНИ 20.000 ПОСЕТИТЕЛИ, НАЈМНОГУ ОД ХОЛАНДИЈА

Минатата година, археолошкиот локалитет Стоби забележал рекордна посетеност. Го посетиле над 20.000 туристи, повеќето странски, додека домашните најче ...
КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

По две години макотрпна работа, завршена е реставрацијата на крстилницата во Епископската базилика во археолошкиот локалитет Стоби. Денес таа е повтор ...
ДА НАЈДЕМЕ НАЧИН ДА СЕ ПОМИРИМЕ, АМА ДА НЕ ЈА УРНИСАМЕ ПРАВНАТА ДРЖАВА, ВЕЛИ ЗАЕВ

ДА НАЈДЕМЕ НАЧИН ДА СЕ ПОМИРИМЕ, АМА ДА НЕ ЈА УРНИСАМЕ ПРАВНАТА ДРЖАВА, ВЕЛИ ЗАЕВ

Треба да најдеме начин да се помириме, но со барањето за амнестија за нападот во Собранието на 27 април 2016 година, не смееме да ја урнисаме правната ...
НАДОЈДЕНАТА ЦРНА ГО ОШТЕТИ МОСТОТ КАЈ СТОБИ И ГО ПРЕКИНА ЖЕЛЕЗНИЧКИОТ СООБРАЌАЈ ДО СОЛУН

НАДОЈДЕНАТА ЦРНА ГО ОШТЕТИ МОСТОТ КАЈ СТОБИ И ГО ПРЕКИНА ЖЕЛЕЗНИЧКИОТ СООБРАЌАЈ ДО СОЛУН

Надојдената река Црна била причина што на 29 септември железничкиот мост кај археолошкиот локалитет Стоби е сериозно оштетен, поради што од тогаш желе ...
1 2 3 20 / 25 НАПИСИ