Таг: султан

ТЕТОВСКИОТ КОНДУРАЏИЈА МИЧЕ ДОБИЛ МЕДАЛ ОД СУЛТАНОТ ОТИ МУ НАПРАВИЛ ПРЕКРАСНИ ЧЕВЛИ, МЕДАЛОТ ИСЧЕЗНА ВО 2001

ТЕТОВСКИОТ КОНДУРАЏИЈА МИЧЕ ДОБИЛ МЕДАЛ ОД СУЛТАНОТ ОТИ МУ НАПРАВИЛ ПРЕКРАСНИ ЧЕВЛИ, МЕДАЛОТ ИСЧЕЗНА ВО 2001

Тетовци отсекогаш важеле за добри занаетчии, а нивните производи биле мошне барани. Но, при крајот на 19. и почетокот на 20. век, налетот на индустрис ...
БИТОЛЧАНИ СЕ ФУДУЛИ УШТЕ ОД ТУРСКО, НА ЛОКУМ ФЕСТ СЕ ЧИТААТ СУЛТАНСКИ ФЕРМАНИ ОД ПРЕД 170 ГОДИНИ

БИТОЛЧАНИ СЕ ФУДУЛИ УШТЕ ОД ТУРСКО, НА ЛОКУМ ФЕСТ СЕ ЧИТААТ СУЛТАНСКИ ФЕРМАНИ ОД ПРЕД 170 ГОДИНИ

За наконтеноста и надуеноста на битолчани се знаело уште од турско. Од тоа време останал и турцизмот фудул, што во други краишта се среќава и како фод ...
2 / 2 НАПИСИ