Таг: вакцина

1 2 3 34 10 / 337 НАПИСИ
БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ И СМРТНОСТА ОД РАК НА ПЕНИСОТ РАСТЕ ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ

БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ И СМРТНОСТА ОД РАК НА ПЕНИСОТ РАСТЕ ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ

Ракот на пенисот е редок, но инциденцата и стапката на смртност се во пораст низ целиот свет. Според најновите студии, Бразил има една од највисоките ...
МИНИСТЕРОТ ДЕМИРИ НАЈАВИ ДЕКА ВО МАЈ ЌЕ ИМА ДЕВЕТВАЛЕНТНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ХПВ, НЕ КАЖУВА ДАЛИ СТИГНА

МИНИСТЕРОТ ДЕМИРИ НАЈАВИ ДЕКА ВО МАЈ ЌЕ ИМА ДЕВЕТВАЛЕНТНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ХПВ, НЕ КАЖУВА ДАЛИ СТИГНА

Министерството за здравство не кажува дали во Македонија стигна деветвалентната вакцина против ХПВ, која на 15 април беше најавена дека ќе стигне во м ...
НОВАТА ВАКЦИНА ПРОТИВ МЕЛАНОМ ГО ПРЕПОЛОВУВА РИЗИКОТ ОД СМРТ ИЛИ ВРАЌАЊЕ НА БОЛЕСТА

НОВАТА ВАКЦИНА ПРОТИВ МЕЛАНОМ ГО ПРЕПОЛОВУВА РИЗИКОТ ОД СМРТ ИЛИ ВРАЌАЊЕ НА БОЛЕСТА

Првата персонализирана вакцина против меланом со информациска РНК го преполовува ризикот од смрт или враќање на болеста, покажуваат резултатите од тес ...
ВАКЦИНАТА ЗА РАК ПОЧНА ДА СЕ ТЕСТИРА НА ИЛЈАДНИЦИ ПАЦИЕНТИ ВО 30 БОЛНИЦИ НИЗ БРИТАНИЈА

ВАКЦИНАТА ЗА РАК ПОЧНА ДА СЕ ТЕСТИРА НА ИЛЈАДНИЦИ ПАЦИЕНТИ ВО 30 БОЛНИЦИ НИЗ БРИТАНИЈА

Илјадници пациенти во Велика Британија се вклучени во државната здравствена шема за револуционерно тестирање на персонализирани вакцини за рак, што од ...
ЕПИДЕМИЈА НА ГОЛЕМА КАШЛИЦА И ВО КУМАНОВО, 26 ЗАРАЗЕНИ, ПЕТМИНА ВО БОЛНИЦА

ЕПИДЕМИЈА НА ГОЛЕМА КАШЛИЦА И ВО КУМАНОВО, 26 ЗАРАЗЕНИ, ПЕТМИНА ВО БОЛНИЦА

По пријава на Центарот за јавно здравје покрај во Скопје, прогласена е епидемија на голема кашлица во Куманово. Досега се регистрирани вкупно 26 случа ...
ДЕЦА КОИ ВО ПОСЛЕДНИВЕ 6 МЕСЕЦИ ПРИМИЛЕ ТРЕТА ДОЗА ДИТЕПЕР ВАКЦИНА МОЖЕ ДА СЕ ВРАТАТ ВО ГРАДИНКА, ОДЛУЧИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

ДЕЦА КОИ ВО ПОСЛЕДНИВЕ 6 МЕСЕЦИ ПРИМИЛЕ ТРЕТА ДОЗА ДИТЕПЕР ВАКЦИНА МОЖЕ ДА СЕ ВРАТАТ ВО ГРАДИНКА, ОДЛУЧИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Децата кои во последните 6 месеци се вакцинирани со трета доза ДиТеПер може да одат во градинка, одлучи Комисијата за заразни болести. Притоа тие треб ...
ДА СЕ ЗАСИЛИ ИНСПЕКЦИСКИОТ НАДЗОР ВО ГРАДИНКИТЕ ЗА СЛЕДЕЊЕ НА НЕВАКЦИНИРАНИ ДЕЦА, ПРЕПОРАЧА КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

ДА СЕ ЗАСИЛИ ИНСПЕКЦИСКИОТ НАДЗОР ВО ГРАДИНКИТЕ ЗА СЛЕДЕЊЕ НА НЕВАКЦИНИРАНИ ДЕЦА, ПРЕПОРАЧА КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Да се зголеми инспекцискиот надзор на Државниот санитарен и здавствен инспекторат (ДСЗИ) во градинките со цел да се види дали се почитува препораката ...
ДА СЕ ПРОГЛАСИ ЕПИДЕМИЈА НА ГОЛЕМА КАШЛИЦА ВО СКОПЈЕ, ДЕЦА БЕЗ ВАКЦИНА ДА НЕ СЕ ПРИМААТ ВО ГРАДИНКА, ПРЕДЛАГА КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

ДА СЕ ПРОГЛАСИ ЕПИДЕМИЈА НА ГОЛЕМА КАШЛИЦА ВО СКОПЈЕ, ДЕЦА БЕЗ ВАКЦИНА ДА НЕ СЕ ПРИМААТ ВО ГРАДИНКА, ПРЕДЛАГА КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Епидемија на голема кашлица да се прогласи на територијата на Град Скопје, предлага Комисијата за заразни болести. Со оглед на последните бројки, 18 п ...
ЗАСЕГА НЕМА ПОТРЕБА ОД ВОВЕДУВАЊЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО НОСЕЊЕ МАСКА ВО НОВИОТ БРАН НА КОВИД-19, ВЕЛАТ ГЕРМАНСКИТЕ ЕКСПЕРТИ

ЗАСЕГА НЕМА ПОТРЕБА ОД ВОВЕДУВАЊЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО НОСЕЊЕ МАСКА ВО НОВИОТ БРАН НА КОВИД-19, ВЕЛАТ ГЕРМАНСКИТЕ ЕКСПЕРТИ

Во Германија повторно се зголемува бројот на болни од ковид-19 како што летото се приближува кон крајот, но претседателот на Германското лекарско здру ...
ПЕДИЈАТРИТЕ И ИНФЕКТОЛОЗИТЕ ВНИМАТЕЛНО ДА ГИ СЛЕДАТ ОСИПИТЕ, ВЕЛИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ OTKAKO ЕДНО БЕБЕ ЗАБОЛЕ ОД МОРБИЛИ

ПЕДИЈАТРИТЕ И ИНФЕКТОЛОЗИТЕ ВНИМАТЕЛНО ДА ГИ СЛЕДАТ ОСИПИТЕ, ВЕЛИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ OTKAKO ЕДНО БЕБЕ ЗАБОЛЕ ОД МОРБИЛИ

Матичните педијатри и инфектолозите да бидат повнимателни во следењето на осипите на децата и да ги пријавуват до надлежните центри за јавно здравје, ...
1 2 3 34 10 / 337 НАПИСИ