Таг: војник

ВОЕНИОТ РОК ГО ОТСЛУЖИВ БЕЗ ДЕН ОТСУСТВО, ВЕЛИ ПРВИОТ РЕГРУТ НА АРМ, ПАНЧЕ ЈАМАНДИЕВ

ВОЕНИОТ РОК ГО ОТСЛУЖИВ БЕЗ ДЕН ОТСУСТВО, ВЕЛИ ПРВИОТ РЕГРУТ НА АРМ, ПАНЧЕ ЈАМАНДИЕВ

Командата за обука и доктрина на АРМ, која работи во велешкиот гарнизон „Алексо Демниески-Бауман“, на 15 април одбележа 30 години од формирањето. Тоа ...
ВО ЛЕКСИКОНОТ НА СТРАНСКИ СЛИКАРИ ВО МАКЕДОНИЈА Е И ЧИЧКОТО НА ФРАНЦУСКИОТ АМБАСАДОР ТИМОНИЕ, КОЈ СОЗДАЛ ВРЕДНИ ЛИТОГРАФИИ ЗА ЖИВОТОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ОД 1915-18

ВО ЛЕКСИКОНОТ НА СТРАНСКИ СЛИКАРИ ВО МАКЕДОНИЈА Е И ЧИЧКОТО НА ФРАНЦУСКИОТ АМБАСАДОР ТИМОНИЕ, КОЈ СОЗДАЛ ВРЕДНИ ЛИТОГРАФИИ ЗА ЖИВОТОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ОД 1915-18

Поранешниот амбасадор на Франција во Македонија Кристијан Тимоние е внук на францускиот сликар Алмери Лобел-Риш (1880-1950), кој е брат на баба му, и ...
ВОЈНИК УБИ 20 ЛУЃЕ ВО ТРГОВСКИ ЦЕНТАР ВО ТАЈЛАНД

ВОЈНИК УБИ 20 ЛУЃЕ ВО ТРГОВСКИ ЦЕНТАР ВО ТАЈЛАНД

Војник уби 20 луѓе и повреди десетици други во вооружен напад во тајландскиот град Након Рачасима. Џакрапант Тома го убил својот надреден офицер, п ...
БИТОЛЧАНЕЦОТ ПАНДЕ МАТЕВСКИ Е ЕДИНСТВЕНИОТ МАКЕДОНЕЦ КОЈ ЗАГИНА НА ДЕНОТ Д ВО НОРМАНДИЈА

БИТОЛЧАНЕЦОТ ПАНДЕ МАТЕВСКИ Е ЕДИНСТВЕНИОТ МАКЕДОНЕЦ КОЈ ЗАГИНА НА ДЕНОТ Д ВО НОРМАНДИЈА

Битолчанецот Панде Матевски (1914-1944) бил единствениот Македонец за кого се знае дека загинал во десантот во Нормандија во Втората светска војна. Де ...
ФРАНЦУСКИОТ ВОЈНИК ВАЛЕНТИН СО ПРИБОР ЗА ЦРТАЊЕ ВОЈУВАЛ НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

ФРАНЦУСКИОТ ВОЈНИК ВАЛЕНТИН СО ПРИБОР ЗА ЦРТАЊЕ ВОЈУВАЛ НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

„Уметникот од Фронтот“, така го нарекувале францускиот војник Етјен Андре Валентин (1893-1940), кој на Македонскиот фронт пристигнал со хартија и моли ...
ВНУКОТ НА ФРАНЦУЗИНКАТА КОЈА ГО СОЗДАДЕ СИРЕЊЕТО КАМАМБЕР ЗАГИНАЛ БЛИЗУ БИТОЛА

ВНУКОТ НА ФРАНЦУЗИНКАТА КОЈА ГО СОЗДАДЕ СИРЕЊЕТО КАМАМБЕР ЗАГИНАЛ БЛИЗУ БИТОЛА

Макета на војникот Рене Арел, потомок на Французинката Мари Aрел која го создала најпознатото деликатесно француско сирење камамбер, е поставена во Ме ...
ПОЧИНА ВОЈНИК НА АРМ НА ПОЛИГОНОТ КРИВОЛАК

ПОЧИНА ВОЈНИК НА АРМ НА ПОЛИГОНОТ КРИВОЛАК

Војник на АРМ починал на армискиот полигон Криволак вчера после завршување на воена вежба со боево гаѓање. Од генералштабот на АРМ го потврдија нас ...
НЕПРООДЕН ПАТОТ ЗА ПЕЛИСТЕР

НЕПРООДЕН ПАТОТ ЗА ПЕЛИСТЕР

Претпладнево патот за националниот парк „Пелистер“ беше завеан во снег и непрооден. Битолчани кои се обидуваа да се искачат до ски центрите за САКАМ Д ...
ТРИ ФИРМИ ДОБИЛЕ 1,5 МИЛИОНИ ЕВРА ДА ГИ ЧИСТАТ ПАТИШТАТА, МАКЕДОНИЈА БЛОКИРАНА ОД 20 СМ СНЕГ

ТРИ ФИРМИ ДОБИЛЕ 1,5 МИЛИОНИ ЕВРА ДА ГИ ЧИСТАТ ПАТИШТАТА, МАКЕДОНИЈА БЛОКИРАНА ОД 20 СМ СНЕГ

„Македонија пат“ има договор вреден 1,5 милион евра со 3 приватни компании за ангажирање механизација за чистење на патиштата. Според Електронскиот ...
9 / 9 НАПИСИ