месечна Архива: август 2013

ВОИН НА КОЊ

1 Сите видовме што се случи на 24 декември минатата година. Имаше официјални снимки од собранискиот систем на камери. Имаше и неофицијални снимки од мобилните телефони кои сe уште се вртат на Интернет. Имаше и снимки од медиумите кои беа надвор пред Собранието. Откако ги видовме снимките, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ не можеа да се договорат дали тоа...

ФЕСТИВАЛ НА ЃУБРЕТО

1 Бидејќи ние функционираме само со рокови, еве цела недела чекавме да дојде петок 23 август за да се постигне решение за 24 декември. Притоа решението нема да биде исто како сите други решенија. Оти видовме дека решение е дури и кога не се постигнува решение. Во секој случај, цела недела цела јавност си имаше занимација....

ДИШИ СЛОБОДНО

1 Изгледав уште една претстава со наслов "Дебата за закон за медиуми". Во државата во која дебатата е непожелна дури и за садење и сечење дрвја, ние дебатираме дали сами ќе си ја ограничиме слободата. Па доаѓаат експерти од ЕУ, па ОБСЕ дава изјави, па едното здружение на новинари се буни, па другото, исто така, се буни, ама помалку,...

КУКЛИ ЗА ЕРГЕНИ

1 Се извадив од памет. Не знам и кој не би се извадил ако внимателно го слушал говорот на премиерот Никола Груевски на Илинден во Крушево. Јас многу сериозно го сфаќам секој негов говор, па и овој, кога ни најави дека "следуваат моменти во кои сите ние ќе бидеме соочени со бројни предизвици кои ќе имаат за цел да...

БИТКАТА КАЈ ХАНИОТИ

1 Се сеќавам дека во 2003 година СДСМ ни организираше една бедна 100-годишнина од Илинденското востание. Две знамиња забодени во земјата на Мечкин Камен, гостите напикани под брендирани чадори со "кока кола" и "скопско", а политичарите одвај чекаа да завршат играорците и да фатат џаде за некоја плажа оти веќе беа намачкани со масло со сончање. За...