Тагови Постови тагирани со "загадување"

таг: загадување

КЛАСИФИЦИРАНИ СУДИИ

1 Македонија е веројатно единствена држава каде што гонењето на криминалот е пострашно од самиот криминал. Македонија е држава каде што е загрозена националната безбедност ако е осомничен лидерот на партијата што десет години е на власт, оти и обидот за откривање како се правел евентуален криминал е класифицирана информација. Во Македонија толку е страшна борбата против криминалот, што...

МИЛОШОСКИ ШЕСТ ГОДИНИ ВО БИТОЛА ВЕТУВА ТОПЛИФИКАЦИЈА

Оваа грејна сезона се навршија десет години откако паднаа првите ветувања дека Битола ќе се топлифицира. Во 2006, неколку месеци по парламентраните избори на кои победи ВМРО-ДПМНЕ, локалната власт раскопа улица во центрот на градот кажувајќи дека става цевки за топлана. Не само што не се изгради, туку и Топлификација отиде во стечај.  Снегот и асфалтот ги покрија трагите. Пет...

МПЦ-ОА ПОВИКУВА ДА НЕ СЕ ПАЛАТ БАДНИКОВИ ОГНОВИ, А ДРВАТА ДА СЕ ДОНИРААТ

Македонската православна црква-Охридска Архиепископија ги повикува граѓаните денеска да не се палат бадникови огнови, а собраните дрва да се донираат на социјално загрозени семејства. “Верниците кои планираат да организираат коледарски оган, да не го прават тоа, туку да ги донираат дрвата. Исто така, на тој начин ќе покажеме и доволна граѓанска свест во време кога  Скопје, но и другите градови...

НА ПРОТЕСТОТ ЗА ЧИСТ ВОЗДУХ МУ СЕ СПРЕМА КОНТРА-ПРОТЕСТ, СТРАВУВААТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Иницијативата „За чист воздух и здрави деца“ реагираше со објава на својата фејсбук страница дека стравува оти извесна иницијатива „За чист воздух“ е намерно создадена да се дискредитира граѓанската иницијатива која во средата попладне го организираше протестот во Градскиот парк во Скопје. Само еден ден по протестот, на Фејсбук се појави ново движење „За чист воздух“ со петиција за собирање...

ИТНИ МЕРКИ ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО МЕСТО ПАНОРАМСКО ТРКАЛО, ПОБАРА ГРАЃАНСКИОТ ПРОТЕСТ

Воведување систем пар-непар за возење, забрана за движење на возила кои се без катализатори за издувни гасови, бесплатен градски превоз цела зима, зголемен број на инспекции, обезбедување на бесплатен огрев за граѓаните кои се греат на гуми, како и привремена забрана за работа на сите индустриските капацитети за кои има сомнеж дека загадуваат, се дел од 17-те барања што...

ОЏАЧАРИТЕ ГО ЧИСТАТ ВОЗДУХОТ ВО ТЕТОВО

Тетово последниве години е еден од градовите со најзагаден воздух, а чадот од оџаците на домаќинствата кои се греат на дрва е меѓу повеќето фактори кои влијаат врз загадувањето. Оџачарите велат дека неисчистениот оџак многу повеќе го загадува воздухот од оџакот кој е чист и редовно се одржува. Грејната сезона е периодот кога оџачарите најчесто интервенираат за пожари од...

ГРАД СКОПЈЕ ЌЕ ГИ ЗАСИЛИ ИНСПЕКЦИИТЕ НА ПОГОНИТЕ, ЗА ВОЗЕЊЕ ПАР-НЕПАР НЕМА НАДЛЕЖНОСТ

Инспекцијата на Град Скопје ќе ги интензивира инспекциските контроли на компаниите и погоните што според Законот за животна средина треба да имаат Б интегрирана еколошка дозвола за работа, а инспекциите на скопските општини поинтензивно ќе ги контролираат помалите капацитети, кои треба да имаат елеборати за заштита на животната средина. Ова денес е договорено на средбата меѓу скопскиот градоначалник Коце Трајановски...

НЕМА КАТАСТАР НА ЗАГАДУВАЧИ ВО МАКЕДОНИЈА

Катастар на загадувачи нема на ниво на Македонија, а ни во општините, со исклучок на Карпош каде не е целосно спроведен. Ова го изјави Љубо Атанасовски, советник за животна средина од општина Битола на денешната Комисија за екологија при Советот. Битолските советници констатираа дека иако општината е меѓу најзагадените во земјава, сепак не е направен катастар на загадувачи. Од Одделението...

ТЕАРЦЕ ПМ10

1 Стварно, кој ли им се заканувал на амбасадорите на ЕУ во Македонија? Ц, ц, ц... Како можел да им се заканува? Ц, ц, ц... Владејачката ВМРО-ДПМНЕ побара од ЕУ веднаш да „допрецизира и да појасни кој и како им се заканувал на амбасадорите и да се посочи конкретен пример за тоа. За да може надлежните институции поефикасно да...

БОЛНИТЕ СЕ ЗАДУШУВААТ ПОРАДИ ЗАГАДУВАЊЕТО

Зголемен број болни со респираторни и кардиоваскуларни болести во последниве десет дена се регистрирани и во болниците и во дежурните пунктови во Скопје. Лекарите велат дека последниве десетина дена, кога се спуштија надворешните температури, комбинирано со загадениот воздух и бидејќи е сезона на грип и вирози, се зголемил бројот на болни со болести на дишните патишта. Тие велат дека тоа најчесто...