СЈО ОТВОРИ НОВА ИСТРАГА „ПОШТЕНСКА БАНКА“ СО ДЕВЕТ ОСОМНИЧЕНИ ЗА ПЕРЕЊЕ 5 МИЛИОНИ ЕВРА

  СЈО ОТВОРИ НОВА ИСТРАГА „ПОШТЕНСКА БАНКА“ СО ДЕВЕТ ОСОМНИЧЕНИ ЗА ПЕРЕЊЕ 5 МИЛИОНИ ЕВРАУтринава се приведени и однесени пред судија за претходна постапка во Основниот суд Скопје 1 три од засега 9 осомничени лица во истрагата „Поштенска банка“ за перење 5 милиони евра од 2001-2010; - Специјалата обвинителка Катица Јанева (Фото: СДК.МК)

  Специјалното обвинителство (СЈО) отвори нова голема истрага за перење пари од времето на Љубчо Георгиевски како премиер, Марјан Ѓорчев како вицепремиер и Никола Груевски како министер за финансии, поради која утринава се приведени и однесени пред судија за претходна постапка во Основниот суд Скопје 1 три од засега 9 осомничени лица во истрагата. Поради тежината на кривичното дело, СЈО побара притвор за осомничените Томе Главчев, Ратко Димитровски и Коле Смилевски, ни потврдија од Судот.

  Во истрагата Георгиевски, Ѓорчев и Груевски, се спасуваат од делото злоупотреба на службената положба, поради проток на време и застареност.

  Истрагата опфаќа повеќе поврзани настани за кривични дела – Перење пари и други приноси од казниво дело од чл.273 и со неа се опфатени девет лица: Ратко Димитровски, сопственик на печатницата „Европа 92“, Коле Смилевски, Томе Главчев, Викица Поповски, Георги Каратолис, Кирил Јаневски, Зоранчо Митровски, Ристо Милев и Златко Ѓорчев. Од извршените кривични дела сторени во временскиот период од 2001 до 2010 била прибавена имотна корист во износ од околу 5 милиони евра, вели СЈО.

  Како што соопшти СЈО, во почетокот на 2001 Љубчо Георгиевски, како премиер, Марјан Ѓорчев како вицепремиер и Никола Груевски како министер за финансии, со цел да го контролираат фактичкото функционирање на „Поштенска банка“, организирале во основањето на банката покрај „Македонска пошта“, која била во државна сопственост, да учествуваат и правните лица кои тие ги избрале – „Ноел Експорт импорт“ Гевгелија и печатница „Европа 92“ Кочани. На сопствениците на овие правни лица, на Томе Главчев и Ратко Димитровски им било кажано дека во основањето на банката нема да учествуваат со сопствени средства, туку со пари кои ќе ги обезбедат од кредити. Планот бил основањето на „Поштенска банка“ да не биде со средства на осомничените, туку со средства од други извори, што е спротивно на Законот за банки.

  Согласно добиените насоки од овие владини функционери, осомничените Томе Главчев, сопственик на „Ноел Експорт импорт“ Гевгелија и Ратко Димитровски, сопственик на „Европа 92“ Кочани, со кредити подигнати од три банки, ги уплатиле основачките влогови во „Поштенска банка“, по што осомничениот Коле Смилевски, како генерален директор на „Поштенска банка“ АД Скопје, овозоможил кредитирање на „Ноел Експорт импорт“ Гевгелија и „Европа 92“ Кочани и правни лица поврзани со нив. Сите средства добиени од кредити од „Поштенска банка“ се слеале на сметките на овие две правни лица и се искористени за враќање на првобитните кредити.

  „Станува збор за индиректно кредитирање на основачките влогови со средства од банката која се основа, што е спротивно на Законот за банки и преставува кривично дело – Злоупотреба на службената положба и овластување. Воедно, осомничените Томе Главчев и Ратко Димитровски, искористувајќи ја нивната позиција во „Поштенска банка“, издејствувале осомничениот Коле Смилевски да овозможи одобрување на повеќе кредити на правните лица ‘Ноел’ и печатница ‘Европа 92’, како и на друштвата кои што биле директно поврзани со нив. Овие вториве, добиените кредитни средства веднаш ги префрлале на сметките на ‘Ноел’ и ‘Европа 92’, кои ги користеле за сопствени потреби. За сите овие одобрени кредити заедничко е дека било договорено воопшто да не се враќаат на Банката, со што била прибавена корист за ‘Ноел’ и ‘Европа 92’, а Томе Главчев, Ратко Димитровски и Коле Смилевски сториле Злоупотреба на службената положба и овластување. Поради проток на време во однос на лицата Љубчо Георгиевски, Марјан Ѓорчев, Никола Груевски, Томе Главчев и Ратко Димитровски, настапила застареност на кривичното гонење за кривичното дело Злоупотреба на службена положба и овластување“, вели СЈО.

  СЈО вели дека за да покријат дека паричните средства кои потекнуваат од незаконски добиените кредити, и дека акциите во „Поштенска банка“ ги стекнале на незаконски начин, осомничените Томе Главчев и Ратко Димитровски од 2005 година до 2010 презеле дејствија на перење пари и други приноси од казниво дело.
  „Имено, осомничените Томе Главчев и Ратко Димитровски преку нивните друштва ‘Ноел’ и ‘Европа 92’ подигнале кредити од ‘Еуростандард банка’, кои биле наменети за сервисирање на обврските од претходните кредити подигнати од ‘Поштенска банка’. Како гаранција за подигнатите кредити во ‘Еуростандард банка’, истите ги заложиле сопствените акции од ‘Поштенска банка’. Со оглед на фактот што кредитот кон ‘Еуростандард банка’ откако поминал рокот за плаќање не бил вратен, ‘Еуростандард банка’ го активирала обезбедувањето на кредитот и станала акционер во ‘Поштенска банка’. На овој начин, осомничените со пренос на незаконски стекнатиот имот – акциите во ‘Поштенска банка’ и средствата добиени од кредитите од ‘Поштенска банка’, го прикриле нивното противправно потекло, со што сториле кривично дело Перење на пари и други приноси од казниво дело“, вели СЈО

  Натаму, осомничените Смилевски, Главчев и Димитровски со цел, незаконски да извлечат парични средства од „Поштенска банка“ направиле обид за докапитализација на Банката со издавање на втора емисија на акции за однапред познати купувачи. Ваквата докапитализација Народна Банка на РМ не ја одобрила, затоа што управителите на друштвата „ГД Тиквеш“ АД Кавадарци, „ГП Бетон“ АД Тетово, АД „МИК“ Кавадарци, „Венгал“ АД Скопје, „Езимит Груп“ ДОО Штип и АД „Жито Скопје“ – Скопје како потенцијални купувачи постапиле спротивно на чл.38 од Законот за банки, со тоа што се обиделе акциите од втората емисија во „Поштенска банка“ АД Скопје ДА ги купат од средствата на истата банка.

  Притоа, осомничениот Смилевски, со управителите на овие правни лица кои се обиделе да учествуваат во втората емиција на акции, склучил договори и на сите им признал побарување во износ од по 13 милиони денари за наводно обештетување, иако истите не претрпеле никаква штета и реално немале право на вакво нешто. Притоа, било договорено износот кој го примаат правните лица на име обесштетување да биде искористен за затворање на преостанатите обврски кои по основ подигнати кредити од „Поштенска банка“ ги имале правните лица „Ноел Експорт импорт Гевгелија“ и „Европа 92 Кочани“.

  „На овој начин истите се стекнале со противправна имотна корист од 81.703.525 денари. Појаснуваме дека управителите на правните лица кои ги склучиле договорите за обесштетување знаеле за фиктивноста на договорите, но дејствувале како членови на група што се занимава со перење на пари заедно со осомничените Смилевски, Главчев и Димитровски, поради што постои основано сомнение дека и лицата Викица Поповски, Зоранчо Митровски, Георги Каратолис, Ристо Милев, Златко Ѓорчев и Кирил Јаневски сториле кривично дело Перење на пари и други приноси од казниво дело“, вели СЈО.

  С. К. ДЕЛЕВСКА

  Симнете ја мобилната апликација

  ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира