ТОЛЕРАНЦИЈАТА Е ОСНОВАТА НА БОРБАТА СО ДИСКРИМИНАЦИЈАТА, ВЕЛИ НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НУЛТА ДИСКРИМИНАЦИЈА

  ТОЛЕРАНЦИЈАТА Е ОСНОВАТА НА БОРБАТА СО ДИСКРИМИНАЦИЈАТА, ВЕЛИ НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НУЛТА ДИСКРИМИНАЦИЈАСите заедно, не само денес туку во континуитет треба да се бориме за да се достигне мотото „нулта дискриминација“, вели Народниот правобранител по повод 1 март, денот на „нулта толеранција“. - Народниот правобранител Иџет Мемети (Фото: СДК.МК)

  Народниот правобранител по повод 1 март, денот на „нулта дискриминација“, вели дека борбата со оваа негативна општествена појава се води со децении, но таа и натаму е присутна во разни облици, по разни основи. Некаде е отворена, некаде е суптилна/скриена, а исклучувањето, создавањето на чувство дека не ви припаѓа некое право само затоа што сте поразличен од другите е најсуровата приказна која може еден човек да ја преживее.

  Омбудсманот на властите им вели дека универзалната декларација за човекови права не учи дека сите сме родени еднакви и сите мора да ги уживаме сите права и тоа мора да го имаат на ум секогаш кога носат некој закон, некој пропис. Тие мора да ги препознаваат сите облици на дискриминација и да се залагаат истите да бидат спречени.

  „Толеранцијата е основата на борбата со дискриминацијата, а учењето на толеранција мора прво да биде насочено кај најмалите -децата. Тие прво треба да научат да почитуваат, да научат дека луѓе имаат различна боја на кожа, припаѓаат на различна вера, националност и дека тоа богатство мора да се почитува. Создавањето на здрави толерантни генерации е многу важно за една држава. Ние, бранителите на човековите права сме тука за да ги потсетуваме властите дека треба максимално да работат на искоренување на дискриминацијата доколку сакаат вистински, а не декларативен демократски развој на општеството“, се вели во соопштението на Народниот правобранител.

  Во овој правец, вели Народниот правобранител, не се доволни само законските прописи, туку потребна е нивна имплементација со цел секоја единка да има пристап до електрична енергија, вода за пиење, образовен процес, работа, да може да си го оствари правото на глас. Со еден збор, секој да се чувствува интегриран дека е дел од општеството, дека е полезен и дека може да придонесе за неговиот развој.

  Од тие причини, сите заедно, не само денес туку во континуитет треба да се бориме за да се достигне мотото „нулта дискриминација“.

  ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира

  Коментари