Таг: Архив

КОМПЛЕТНО ЌЕ СЕ ДИГИТАЛИЗИРА ФОНДОТ НА БРАЌАТА МАНАКИ СО ПАРИ ОД БРИТАНСКАТА БИБЛИОТЕКА ОД ЛОНДОН

КОМПЛЕТНО ЌЕ СЕ ДИГИТАЛИЗИРА ФОНДОТ НА БРАЌАТА МАНАКИ СО ПАРИ ОД БРИТАНСКАТА БИБЛИОТЕКА ОД ЛОНДОН

Фондот 580 на браќата Манаки зачуван во Одделението на Државниот архив во Битола комплетно ќе се дигитализира во рамки на програма на Британската библ ...
ЏЕБНИОТ ФОТОАПАРАТ НА МАНАКИ И ЦЕЛИОТ ФОНД НА БРАЌАТА ДА СТАНАТ НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО, А ТИЕ ДА ДОБИЈАТ СПОМЕН СОБА ВО БИТОЛА, БАРААТ ОД АРХИВОТ

ЏЕБНИОТ ФОТОАПАРАТ НА МАНАКИ И ЦЕЛИОТ ФОНД НА БРАЌАТА ДА СТАНАТ НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО, А ТИЕ ДА ДОБИЈАТ СПОМЕН СОБА ВО БИТОЛА, БАРААТ ОД АРХИВОТ

Ем џебен, ем зафаќа површина колку стотина денешни мобилни телефони. Вака изгледа џебниот,односно мобилниот фотоапарат што пред повеќе од сто години г ...
ЈАКОВ АРОЕСТИ, КОЈ ГО ПРЕЖИВЕАЛ ХОЛОКАУСТОТ, ЈА НАПРAВИЛ ЗБИРКАТА ЗА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ ВО АРХИВОТ

ЈАКОВ АРОЕСТИ, КОЈ ГО ПРЕЖИВЕАЛ ХОЛОКАУСТОТ, ЈА НАПРAВИЛ ЗБИРКАТА ЗА БИТОЛСКИТЕ ЕВРЕИ ВО АРХИВОТ

По повод 27 Јануари, Меѓународниот ден на сеќавање на Холокаустот, од Државниот архив во во Битола соопштија дека токму битолски Евреин кој го преживе ...
СПАСЕН АРХИВСКИОТ МАТЕРИЈАЛ ОД РАДИО БИТОЛА

СПАСЕН АРХИВСКИОТ МАТЕРИЈАЛ ОД РАДИО БИТОЛА

Државниот Архив од Битола денес изврши преземање на архивски материјал од култното Радио Битола, кое веќе 11 години не работи. Тоа се материјали од не ...
91-ГОДИШНИОТ КУНДЕРА ЈА ДОНИРА СВОЈАТА ЛИЧНА АРХИВА НА БИБЛИОТЕКАТА ВО РОДНИОТ ГРАД БРНО

91-ГОДИШНИОТ КУНДЕРА ЈА ДОНИРА СВОЈАТА ЛИЧНА АРХИВА НА БИБЛИОТЕКАТА ВО РОДНИОТ ГРАД БРНО

Деведесет и едногодишниот писател Милан Кундера, автор на „Неподоносливата леснотија на постоењето“ и голем број други светски познати дела, ќе ја дон ...
КАДЕ ИСЧЕЗНА БИТОЛСКОТО КНИЖЕВНО БОГАТСТВО?

КАДЕ ИСЧЕЗНА БИТОЛСКОТО КНИЖЕВНО БОГАТСТВО?

До денес нема прецизни податоци каде завршило битолското книжевно богатство, кое се чувало во последната османлиска јавна библиотека во градот позната ...
6 / 6 НАПИСИ