Таг: економски раст

ГРУЗИЈА БЕЛЕЖИ НЕОЧЕКУВАН ЕКОНОМСКИ БУМ ОТКАКО СТАНА ПРИБЕЖИШТЕ ЗА НАД 110.000 РУСИ КОИ ИЗБЕГАА ОД ВОЈНАТА НА ПУТИН

ГРУЗИЈА БЕЛЕЖИ НЕОЧЕКУВАН ЕКОНОМСКИ БУМ ОТКАКО СТАНА ПРИБЕЖИШТЕ ЗА НАД 110.000 РУСИ КОИ ИЗБЕГАА ОД ВОЈНАТА НА ПУТИН

Додека Европа се бори со последиците од војната во Украина, една мала држава ужива неочекуван економски бум. Грузија е на патот да стане една од најб ...
КИНА ГО ЗГОЛЕМИ ИЗВОЗОТ ЗА НАД 20% ВО НОЕМВРИ И ОСТВАРИ РЕКОРДЕН ТРГОВСКИ СУФИЦИТ

КИНА ГО ЗГОЛЕМИ ИЗВОЗОТ ЗА НАД 20% ВО НОЕМВРИ И ОСТВАРИ РЕКОРДЕН ТРГОВСКИ СУФИЦИТ

Извозот на Кина во ноември пораснал за 21,1% во споредба со минатата година, а увозот за 4,5%, додека азиската економија во најголем дел заздраве од к ...
МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА ИМААТ 300 МИЛИОНИ ЕВРА ТРГОВСКА РАЗМЕНА И СЛИЧНИ ПАТЕКИ ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ, ПОКАЖА НАУЧНО ИСТРАЖУВАЊЕ

МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА ИМААТ 300 МИЛИОНИ ЕВРА ТРГОВСКА РАЗМЕНА И СЛИЧНИ ПАТЕКИ ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ, ПОКАЖА НАУЧНО ИСТРАЖУВАЊЕ

Група економисти од Македонија и Бугарија во изминатите неколку години вршеле опсежни испитувања и анализи за да ги дијагностицираат патеките по кои с ...
МАКЕДОНИЈА ЛАНИ ОСТАНА БЕЗ ЕКОНОМСКИ РАСТ ПОРАДИ ПОЛИТИЧКАТА КРИЗА, СТОИ ВО ИЗВЕШТАЈОТ НА СВЕТСКА БАНКА

МАКЕДОНИЈА ЛАНИ ОСТАНА БЕЗ ЕКОНОМСКИ РАСТ ПОРАДИ ПОЛИТИЧКАТА КРИЗА, СТОИ ВО ИЗВЕШТАЈОТ НА СВЕТСКА БАНКА

Македонија минатата година ја заврши без економски раст, но економијата закрепнува од тековните шокови, стои во најновиот редовен извештај на Светскат ...
ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ ОД 5 ОТСТО ТРЕБА УДЕЛОТ НА ИЗВОЗОТ ВО БДП ДА ПОРАСНЕ ЗА 11 ОТСТО, КАЖА АНЃУШЕВ

ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ ОД 5 ОТСТО ТРЕБА УДЕЛОТ НА ИЗВОЗОТ ВО БДП ДА ПОРАСНЕ ЗА 11 ОТСТО, КАЖА АНЃУШЕВ

Зголемување на процентот на извозот во бруто домашниот производ (БДП) и реализација на ефикасни капитални инвестиции се клучни за да се обезбеди еконо ...
50 МИЛИОНИ ЕВРА ДРЖАВНИ СУБВЕНЦИИ ЗА КОМПАНИИТЕ ЗА РАЗВОЈ НА ЕКОНОМИЈАТА

50 МИЛИОНИ ЕВРА ДРЖАВНИ СУБВЕНЦИИ ЗА КОМПАНИИТЕ ЗА РАЗВОЈ НА ЕКОНОМИЈАТА

Државна помош од 3,1 милијарди денари или 50 милиони евра ќе добијат компаниите во 2018 година за економски развој. Премиерот Зоран Заев кажа дека доп ...
АКО НЕ СМЕНИМЕ НИШТО, ЌЕ НИ ТРЕБААТ 60 ГОДИНИ ЗА ДА ИМАМЕ ПРИХОДИ КАКО ЕУ, ПРЕДВИДУВА СВЕТСКА БАНКА

АКО НЕ СМЕНИМЕ НИШТО, ЌЕ НИ ТРЕБААТ 60 ГОДИНИ ЗА ДА ИМАМЕ ПРИХОДИ КАКО ЕУ, ПРЕДВИДУВА СВЕТСКА БАНКА

Ќе бидат потребни шест децении за нивоата на приходите во земјите од Западен Балкан да ги достигнат оние на Европската Унија, соопшти денес Светска ба ...
ВЛАДИНИТЕ МЕРКИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ГО ЗГОЛЕМИЈА ПРИТИСОКОТ ВРЗ ПЕНЗИСКИОТ И ЗДРАВСТВЕНИОТ ФОНД, ВЕЛАТ ОД СВЕТСКА БАНКА

ВЛАДИНИТЕ МЕРКИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ГО ЗГОЛЕМИЈА ПРИТИСОКОТ ВРЗ ПЕНЗИСКИОТ И ЗДРАВСТВЕНИОТ ФОНД, ВЕЛАТ ОД СВЕТСКА БАНКА

Буџетскиот дефицит во Македонија годинава ќе биде 3 отсто од БДП, а економскиот раст 1,5 отсто, стои во редовниот економски извештај на Светската банк ...
8 / 8 НАПИСИ