Таг: Институт за јавно здравје

1 2 3 17 10 / 170 НАПИСИ
ЛЕТОВО ЌЕ БИДЕ ДОЛГО, ЖЕШКО И ПОСУВО ОД ВООБИЧАЕНО – ВОДИЧ ЗА ЖИВОТ НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

ЛЕТОВО ЌЕ БИДЕ ДОЛГО, ЖЕШКО И ПОСУВО ОД ВООБИЧАЕНО – ВОДИЧ ЗА ЖИВОТ НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

Треба да бидеме подготвени за долго, жешко лето, како и во изминатите три години, вели Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). Временските услови предвидув ...
ЕПИДЕМИЈАТА СО ГОЛЕМА КАШЛИЦА ЌЕ ЗАВРШИ КОГА ОПФАТОТ НА ВАКЦИНАЦИЈА СО ДИТЕПЕР ЌЕ БИДЕ НАД 95 ОТСТО ИЛИ КОГА ДОЛГ ПЕРИОД ЌЕ НЕМА ТРАНСМИСИЈА

ЕПИДЕМИЈАТА СО ГОЛЕМА КАШЛИЦА ЌЕ ЗАВРШИ КОГА ОПФАТОТ НА ВАКЦИНАЦИЈА СО ДИТЕПЕР ЌЕ БИДЕ НАД 95 ОТСТО ИЛИ КОГА ДОЛГ ПЕРИОД ЌЕ НЕМА ТРАНСМИСИЈА

Во периодот од 3 до 9 мај пријавени се 15 нови случаи на голема кашлица, со намалување од 31,8% споредено со претходниот седмодневен период (22), се в ...
УШТЕ СЕДУМ БЕБИЊА СЕ В БОЛНИЦА ПОРАДИ ГОЛЕМА КАШЛИЦА, ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ЗА 67 ОТСТО Е ЗГОЛЕМЕН БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ

УШТЕ СЕДУМ БЕБИЊА СЕ В БОЛНИЦА ПОРАДИ ГОЛЕМА КАШЛИЦА, ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ЗА 67 ОТСТО Е ЗГОЛЕМЕН БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ

Седумдесет и два нови случаи на заболени од голема кашлица се регистрирани од 15 до 21 март, со 67 зголемување споредено со претходниот седмодневен пе ...
УШТЕ ПЕТ ДЕЦА ПРИМЕНИ ВО БОЛНИЦА ПОРАДИ ГОЛЕМА КАШЛИЦА, ДОСЕГА ВКУПНО ЗАБОЛЕНИ 173 ВО ДРЖАВАТА

УШТЕ ПЕТ ДЕЦА ПРИМЕНИ ВО БОЛНИЦА ПОРАДИ ГОЛЕМА КАШЛИЦА, ДОСЕГА ВКУПНО ЗАБОЛЕНИ 173 ВО ДРЖАВАТА

Во Македонија до 7 март се регистрирани 173 болни од голема кашлица, од кои 151 во Скопје, стои во извештајот на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). ...
ДА СЕ ВАКЦИНИРААТ И ДЕЦАТА ДО 14 ГОДИНИ КОИ ЈА ПРОПУШТИЛЕ ВАКЦИНАТА ДИТЕПЕР, ПРЕПОРАЧУВА ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

ДА СЕ ВАКЦИНИРААТ И ДЕЦАТА ДО 14 ГОДИНИ КОИ ЈА ПРОПУШТИЛЕ ВАКЦИНАТА ДИТЕПЕР, ПРЕПОРАЧУВА ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

Родителите на децата од второ до деветто одделение деновиве добиваат пораки дека ако детето ја има пропуштено вакцината ДиТеПер, да ги вакцинираат дец ...
РОДИТЕЛИТЕ ДА НЕ ИМ ДАВААТ НА ДЕЦАТА ПОВЕЌЕ ОД ПОЛА ЛИТАР СОК „ПРАЈМ“ КОЈ ГО РЕКЛАМИРААТ ЈУТЈУБЕРИ, ВЕЛИ ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

РОДИТЕЛИТЕ ДА НЕ ИМ ДАВААТ НА ДЕЦАТА ПОВЕЌЕ ОД ПОЛА ЛИТАР СОК „ПРАЈМ“ КОЈ ГО РЕКЛАМИРААТ ЈУТЈУБЕРИ, ВЕЛИ ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

Пијалоците на компанијата „Прајм Хидратејшн“, кои се доста популарни меѓу децата, содржат витамини, минерали и засладувачи, и ако пијат 500 милилитри ...
ЛАНИ ОД РАК НА ДОЈКА ПОЧИНАЛЕ 356 ЖЕНИ, НАJМНОГУ ЗА ПОСЛЕДНИВЕ 22 ГОДИНИ, НЕМА ТЕРМИНИ ЗА МАМОГРАФИЈА

ЛАНИ ОД РАК НА ДОЈКА ПОЧИНАЛЕ 356 ЖЕНИ, НАJМНОГУ ЗА ПОСЛЕДНИВЕ 22 ГОДИНИ, НЕМА ТЕРМИНИ ЗА МАМОГРАФИЈА

Лани во Македонија починале 356 жени од рак на дојка, што е највисока бројка од 2010 до денес, покажува извештајот на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ ...
27-ГОДИШНА ЖЕНА ОД ШТИПСКО ПОЧИНА ПО УБОД ОД КРЛЕЖ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРОТ НА ИЈЗ МЕМЕТИ

27-ГОДИШНА ЖЕНА ОД ШТИПСКО ПОЧИНА ПО УБОД ОД КРЛЕЖ, ВЕЛИ ДИРЕКТОРОТ НА ИЈЗ МЕМЕТИ

Дваесет и седумгодишна жена од штипско почина на Инфективната клиника во Скопје, откако било касната од крлеж,  соопшти директорот на Институтот за ја ...
РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ СО РАК НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО ПОД 40 ГОДИНИ, ВЕЛИ ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ СО РАК НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО ПОД 40 ГОДИНИ, ВЕЛИ ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

Ракот на дебелото црево е едно од најчестите малигни заболувања на модерното време, со околу 1,8 милиони нови случаи во светот секоја година, што прет ...
ТРОЈЦА ПОЧИНАТИ ПО КОМПЛИКАЦИИ ОД ГРИП ОВАА СЕЗОНА, ЛИЦАТА БИЛЕ СО КОМОРБИДИТЕТИ И НЕВАКЦИНИРАНИ

ТРОЈЦА ПОЧИНАТИ ПО КОМПЛИКАЦИИ ОД ГРИП ОВАА СЕЗОНА, ЛИЦАТА БИЛЕ СО КОМОРБИДИТЕТИ И НЕВАКЦИНИРАНИ

Од 2 до 8 јануари е пријавен 821 заболен од грип, 2,4 пати повеќе во споредба со претходната недела, кога имало 347, стои во последниот извештај на Ин ...
1 2 3 17 10 / 170 НАПИСИ