Таг: Маловишта

ПО 40 ГОДИНИ, ПАТОТ ДО ЗАШТИТЕНОТО СЕЛО МАЛОВИШТА ДОБИВА НОВ АСФАЛТ

ПО 40 ГОДИНИ, ПАТОТ ДО ЗАШТИТЕНОТО СЕЛО МАЛОВИШТА ДОБИВА НОВ АСФАЛТ

По четири децении, патот за Маловишта, единственото село во рамките на Националниот парк Пелистер кое е прогласено за заштитена споменичка рурална цел ...
ВЛАШКОТО МИ Е НАЈСИЛНО, ВЕЛИ ВИМБЛДОНСКАТА ШАМПИОНКА СИМОНА ХАЛЕП, МАКЕДОНСКА ВЛАИНКА ОД БИТОЛСКО МАЛОВИШТА

ВЛАШКОТО МИ Е НАЈСИЛНО, ВЕЛИ ВИМБЛДОНСКАТА ШАМПИОНКА СИМОНА ХАЛЕП, МАКЕДОНСКА ВЛАИНКА ОД БИТОЛСКО МАЛОВИШТА

Вимблдонската шампионка во тенис Симона Халеп од Романија е Влаинка со потекло од Македонија, чии предци емигрирале од битолското село Маловишта. 27-г ...
МАЛОВИШТА, СЕЛО СО РЕТКА УБАВИНА И УШТЕ ПОРЕТКИ ВЛАШКИ ПРЕЗИМИЊА

МАЛОВИШТА, СЕЛО СО РЕТКА УБАВИНА И УШТЕ ПОРЕТКИ ВЛАШКИ ПРЕЗИМИЊА

Тесен асфалтен пат со дупки, како да е еднонасочен, нè води до единственото село распослано во границите на националниот парк Пелистер. Маловишта, одд ...
ШУМА СО БОЈА НА ХРИЗОЛИТ ГО ЧУВА МАНАСТИРОТ „СВЕТА АНА“ ВО МАЛОВИШТА

ШУМА СО БОЈА НА ХРИЗОЛИТ ГО ЧУВА МАНАСТИРОТ „СВЕТА АНА“ ВО МАЛОВИШТА

Со интензивна зелeна боја, во нијанси приближнo на полускапоцениот камен хризолит, обоена е буковата шума околу манастирот „Света Ана“ над пелистерско ...
ПЕЛИСТЕРСКОТО СЕЛО МАЛОВИШТА СО СПЕЦИФИЧНА ВЛАШКА АРХИТЕКТУРА ПРОГЛАСЕНО ЗА ЗАШТИТЕН СПОМЕНИК

ПЕЛИСТЕРСКОТО СЕЛО МАЛОВИШТА СО СПЕЦИФИЧНА ВЛАШКА АРХИТЕКТУРА ПРОГЛАСЕНО ЗА ЗАШТИТЕН СПОМЕНИК

Маловишта, единственото село во границите на Националниот парк Пелистер, е прогласено за заштитена рурална споменична целина, соопшти Викторија Момева ...
СКАПОЦЕНАТА РИЗНИЦА СО ИКОНИ ВО МАЛОВИШТА ЈА ЧУВААТ САМО ДВАЈЦА КЛУЧАРИ

СКАПОЦЕНАТА РИЗНИЦА СО ИКОНИ ВО МАЛОВИШТА ЈА ЧУВААТ САМО ДВАЈЦА КЛУЧАРИ

Црквата „Св. Петка“ во Маловишта, единственото село сместено во националниот парк Пелистер, чува ризница од стотина врвно изработени икони, ремек-дела ...
ПАРАГЛАЈДЕРИСТ ПАДНАЛ КАЈ БИТОЛСКО МАЛОВИШТА

ПАРАГЛАЈДЕРИСТ ПАДНАЛ КАЈ БИТОЛСКО МАЛОВИШТА

Параглајдерист паднал при летање над пелистерското село Маловишта, дознава САКАМДАКАЖАМ.МК. Битолски планинари кои попладнево слегувале од Пелистер ра ...
7 / 7 НАПИСИ