Таг: министерка за култура

1 2 3 5 10 / 46 НАПИСИ
СРПСКИОТ РЕЖИСЕР ЕГОН САВИН ЌЕ ЈА ПОСТАВИ „ТАРТИФ“ ВО МНТ ЗА 29 ИЛЈАДИ ЕВРА, ПО ДВЕ ПРЕТСТАВИ ЌЕ РЕЖИРААТ ХРИСТОВ, РИЈАНИ И БЕКТЕШИ

СРПСКИОТ РЕЖИСЕР ЕГОН САВИН ЌЕ ЈА ПОСТАВИ „ТАРТИФ“ ВО МНТ ЗА 29 ИЛЈАДИ ЕВРА, ПО ДВЕ ПРЕТСТАВИ ЌЕ РЕЖИРААТ ХРИСТОВ, РИЈАНИ И БЕКТЕШИ

Претставата „Тартиф“ од Молиер во режија на Егон Савин од Србија, во продукција на Македонскиот народен театар (МНТ) со 29.260 евра (1,8 милиони денар ...
ДИВОГРАДБИТЕ ВО ОХРИДСКО-СТРУШКОТО КРАЈБРЕЖЈЕ ЌЕ ГИ УТВРДИМЕ СО СОФТВЕР, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

ДИВОГРАДБИТЕ ВО ОХРИДСКО-СТРУШКОТО КРАЈБРЕЖЈЕ ЌЕ ГИ УТВРДИМЕ СО СОФТВЕР, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

Националната комисија за УНЕСКО на Македонија и Националниот парк „Галичица“ преку посебен софтвер направиja скенирање на охридското крајбрежје по што ...
ЈАВНО АПЕЛИРАМ ДО КАСТРИОТ РЕЏЕПИ ДА НЕ ГО КОЧИ ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

ЈАВНО АПЕЛИРАМ ДО КАСТРИОТ РЕЏЕПИ ДА НЕ ГО КОЧИ ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска и денес, како и честопати досега, апелираше до претседателот на Комисијата за култура во Собра ...
ОБЈАВЕН ТЕНДЕРОТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЧИЛИШТЕТО ВО ЉУБОЈНО ВО ЦЕНТАР ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ГРАДБАТА ЌЕ ПОЧНЕ ВО ЈАНУАРИ, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

ОБЈАВЕН ТЕНДЕРОТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЧИЛИШТЕТО ВО ЉУБОЈНО ВО ЦЕНТАР ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ГРАДБАТА ЌЕ ПОЧНЕ ВО ЈАНУАРИ, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

Тендерот за избор на изведувач за реконструкција и адаптација на старото училиште во преспанското село Љубојно е во тек и во јануари ќе започнат граде ...
20 УКРАДЕНИ ИКОНИ СЕ ВРАТИЈА ВО МАКЕДОНИЈА, СЕ ПЛАНИРА НОВ ПРОЦЕС ЗА ВРАЌАЊЕ НА УШТЕ 37 ИКОНИ ОД АЛБАНИЈА

20 УКРАДЕНИ ИКОНИ СЕ ВРАТИЈА ВО МАКЕДОНИЈА, СЕ ПЛАНИРА НОВ ПРОЦЕС ЗА ВРАЌАЊЕ НА УШТЕ 37 ИКОНИ ОД АЛБАНИЈА

Дваесет икони кои им припаѓаат на македонските цркви и манастири, а кои пред десетина години биле украдени од земјава и нелегално изнесени, денеска во ...
АЛБАНИЈА УТРЕ ЌЕ Ѝ ВРАТИ НА МАКЕДОНИЈА 21 ИКОНА УКРАДЕНИ ОД ЦРКВИТЕ ВО СТРУШКО ПРЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ

АЛБАНИЈА УТРЕ ЌЕ Ѝ ВРАТИ НА МАКЕДОНИЈА 21 ИКОНА УКРАДЕНИ ОД ЦРКВИТЕ ВО СТРУШКО ПРЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ

Утре (15 декември) во Македонија од Албанија се враќаат 21 украдена икона од македонските цркви, кажа синоќа министерката за култура Бисера Костадинов ...
НЕ ДОАЃА ПРЕДВИД АД ХОК РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНИ ВО НОВИОТ ЗАКОН ЗА ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА ПО ПОВОД 17-КАТНИЦАТА КАЈ ВОЕНА БОЛНИЦА

НЕ ДОАЃА ПРЕДВИД АД ХОК РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНИ ВО НОВИОТ ЗАКОН ЗА ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, ВЕЛИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА ПО ПОВОД 17-КАТНИЦАТА КАЈ ВОЕНА БОЛНИЦА

Апсолутно нема најава за ниту едно ад хок решение во Законот за заштита на културно наследство кој сѐ уште се работи, не доаѓа предвид, рече денеска м ...
ОБЈАВЕН КОНКУРСОТ ЗА ПРОЕКТИ ВО КУЛТУРАТА, КОСТАДИНОВСКА-СТОЈЧЕВСКА ПОВИКА ДА СЕ ПРИЈАВУВААТ МЛАДИТЕ АВТОРИ И ИЛУСТРАТОРИ

ОБЈАВЕН КОНКУРСОТ ЗА ПРОЕКТИ ВО КУЛТУРАТА, КОСТАДИНОВСКА-СТОЈЧЕВСКА ПОВИКА ДА СЕ ПРИЈАВУВААТ МЛАДИТЕ АВТОРИ И ИЛУСТРАТОРИ

Од денеска е отворен системот за електронско пријавување на Конкурсот за поддршка на проекти од национален интерес во културата за 2024, а ќе биде зат ...
МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА ГИ РАЗРЕШИ ДИРЕКТОРКАТА НА ФИЛХАРМОНИЈАТА ТИНА ИВАНОВА И УПРАВНИОТ ОДБОР

МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА ГИ РАЗРЕШИ ДИРЕКТОРКАТА НА ФИЛХАРМОНИЈАТА ТИНА ИВАНОВА И УПРАВНИОТ ОДБОР

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска ја разреши директорката на Филхармонијата, Тина Иванова, а за в. д. директор е поставен виолин ...
БИБЛИОТЕКАТА „КОЧО РАЦИН“ ДО 2027 ЌЕ СЕ ПРЕСЕЛИ ВО НОВИОТ ОБЈЕКТ ВО ТЕТОВО, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

БИБЛИОТЕКАТА „КОЧО РАЦИН“ ДО 2027 ЌЕ СЕ ПРЕСЕЛИ ВО НОВИОТ ОБЈЕКТ ВО ТЕТОВО, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска вели дека Библиотеката „Кочо Рацин“ во Тетово само ги менува просториите во рамките на истата ...
1 2 3 5 10 / 46 НАПИСИ