Таг: ММФ

1 2 10 / 11 НАПИСИ
НОВО ПОКАЧУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА БРАН ПОСКАПУВАЊА, ПРЕДУПРЕДУВА ММФ

НОВО ПОКАЧУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА БРАН ПОСКАПУВАЊА, ПРЕДУПРЕДУВА ММФ

Инфлацијата во Македонија се намалува благодарение на затегнувањето на монетарната политика и стабилизирањето на цените на енергијата и храната на гло ...
ММФ Ѝ ОДОБРИ ЗАЕМ НА МАКЕДОНИЈА ОД 530 МИЛИОНИ ЕВРА

ММФ Ѝ ОДОБРИ ЗАЕМ НА МАКЕДОНИЈА ОД 530 МИЛИОНИ ЕВРА

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) објави дека на Македонија ѝ одобрил заем од 530 милиони евра за да ѝ помогне да се справи со последиците од пандеми ...
ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ ОД 5 ОТСТО ТРЕБА УДЕЛОТ НА ИЗВОЗОТ ВО БДП ДА ПОРАСНЕ ЗА 11 ОТСТО, КАЖА АНЃУШЕВ

ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ ОД 5 ОТСТО ТРЕБА УДЕЛОТ НА ИЗВОЗОТ ВО БДП ДА ПОРАСНЕ ЗА 11 ОТСТО, КАЖА АНЃУШЕВ

Зголемување на процентот на извозот во бруто домашниот производ (БДП) и реализација на ефикасни капитални инвестиции се клучни за да се обезбеди еконо ...
МАКЕДОНИЈА НЕМА ПОТРЕБА ОД АРАНЖМАН СО ММФ, НО ПОМОШТА Е ДОБРЕДОЈДЕНА, ВЕЛИ ТЕВДОВСКИ

МАКЕДОНИЈА НЕМА ПОТРЕБА ОД АРАНЖМАН СО ММФ, НО ПОМОШТА Е ДОБРЕДОЈДЕНА, ВЕЛИ ТЕВДОВСКИ

Македонија нема потреба од аранжман со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), е заклучокот од денешната средба меѓу министерот за финансии Драган Тевдовс ...
ММФ ПРЕДЛАГА ПОСКАП БЕНЗИН И ДАНОК НА ИМОТ ЗА ДА СЕ ИСПЕГЛААТ ЗГОЛЕМУВАЊАТА НА ПЕНЗИИТЕ И СУБВЕНЦИИТЕ

ММФ ПРЕДЛАГА ПОСКАП БЕНЗИН И ДАНОК НА ИМОТ ЗА ДА СЕ ИСПЕГЛААТ ЗГОЛЕМУВАЊАТА НА ПЕНЗИИТЕ И СУБВЕНЦИИТЕ

Меѓународниот монетарен фонд предлага да се зголемат даноците на горива и на имот, како дел од мерките за зголемување на приходите на државата за да м ...
НЕ РАЗМИСЛУВАМЕ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ВОЗРАСТА ЗА ПЕНЗИОНИРАЊЕ ПО ПРЕПОРАКА НА ММФ, ВЕЛИ МИНИСТЕРОТ ТЕВДОВСКИ

НЕ РАЗМИСЛУВАМЕ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ВОЗРАСТА ЗА ПЕНЗИОНИРАЊЕ ПО ПРЕПОРАКА НА ММФ, ВЕЛИ МИНИСТЕРОТ ТЕВДОВСКИ

„Апсолутно не размислуваме за зголемување на возраста за пензионирање“, одговори министерот за финансии Драган Тевдовски на прашањето дали Владата раз ...
ПОВИСОК ДАНОК НА ИМОТ И НА ГОРИВОТО, А ПОМАЛО ЗАФАЌАЊЕ ОД НИСКИТЕ ПЛАТИ, ПРЕДЛАГА МИСИЈАТА НА ММФ

ПОВИСОК ДАНОК НА ИМОТ И НА ГОРИВОТО, А ПОМАЛО ЗАФАЌАЊЕ ОД НИСКИТЕ ПЛАТИ, ПРЕДЛАГА МИСИЈАТА НА ММФ

Меѓународниот монетарен фонд ќе предложи повисоко оданочување на имотот и на горивото во Македонија и покачување на пензиите само врз основа на реални ...
ГРЦИЈА ДОБИ УШТЕ 8,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА И ИЗБЕГНА БАНКРОТ

ГРЦИЈА ДОБИ УШТЕ 8,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА И ИЗБЕГНА БАНКРОТ

Грција избегна уште една можност да банкротира, откако направи договор со европските кредитори да го премости долгот до крајот на годината, и доби гар ...
ДА СЕ УКИНАТ СУБВЕНЦИИТЕ ЗА КОМПАНИИТЕ ОД ЗОНИТЕ ЗА ДА НЕ КОЛАБИРА ПЕНЗИСКИОТ ФОНД, ПРЕДЛАГА РАФАЈЛОВСКИ ОД СТОПАНСКАТА КОМОРА

ДА СЕ УКИНАТ СУБВЕНЦИИТЕ ЗА КОМПАНИИТЕ ОД ЗОНИТЕ ЗА ДА НЕ КОЛАБИРА ПЕНЗИСКИОТ ФОНД, ПРЕДЛАГА РАФАЈЛОВСКИ ОД СТОПАНСКАТА КОМОРА

Да престане субвенционирањето на придонесите на компаниите од зоните и следните 10 години вработувањето во администрацијата да биде строго контролиран ...
ПОСТАРИ ВО ПЕНЗИЈА ЗА ДА СЕ СПАСИ ПЕНЗИСКИОТ СИСТЕМ, ПРЕПОРАЧУВА ММФ

ПОСТАРИ ВО ПЕНЗИЈА ЗА ДА СЕ СПАСИ ПЕНЗИСКИОТ СИСТЕМ, ПРЕПОРАЧУВА ММФ

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) препорачува да се разгледа опцијата Владата да ја зголеми старосната граница за пензионирање и да се имплементираат ...
1 2 10 / 11 НАПИСИ