Таг: НОБ

1 2 3 6 10 / 56 НАПИСИ
ЗАВРШИ ПРВАТА ФАЗА ОД ИЗГРАДБАТА НА СЕДИШТЕТО НА ЏЕЗ-ОРКЕСТАРОТ, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ВЕЛИ ЗА КОМПЛЕТИРАЊЕ ЌЕ ИМА ПАРИ И СО РЕБАЛАНСОТ НА БУЏЕТОТ

ЗАВРШИ ПРВАТА ФАЗА ОД ИЗГРАДБАТА НА СЕДИШТЕТО НА ЏЕЗ-ОРКЕСТАРОТ, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ВЕЛИ ЗА КОМПЛЕТИРАЊЕ ЌЕ ИМА ПАРИ И СО РЕБАЛАНСОТ НА БУЏЕТОТ

Уште не се готови просториите доделени на Националниот џез-оркестар, кои ги доби како траен дом од Владата, иако беше најавено дека бидат завршени до ...
ПОСЛЕ 30 ГОДИНИ СПОМЕН-КОСТУРНИЦАТА ВО ВЕЛЕС НАДВОРЕШНО СЕ ОСВЕТЛИ

ПОСЛЕ 30 ГОДИНИ СПОМЕН-КОСТУРНИЦАТА ВО ВЕЛЕС НАДВОРЕШНО СЕ ОСВЕТЛИ

Спомен-костурницата во Велес е надворешно осветлена. После 30 години, кога осветлувањето на објектот однадвор беше прекинато поради оштетување на инст ...
ИВАН ПОПОВСКИ ГИ ОЖИВЕА СЛИКИТЕ НА СТАРИТЕ МАЈСТОРИ ВО ОПЕРАТА „ТРУБАДУР“ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

ИВАН ПОПОВСКИ ГИ ОЖИВЕА СЛИКИТЕ НА СТАРИТЕ МАЈСТОРИ ВО ОПЕРАТА „ТРУБАДУР“ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Одлична претстава, ништо помалку не се ни очекуваше од Иван Поповски, македонскиот режисер со светска кариера, коментираше публиката во Националната о ...
СОФИСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ ДОАЃА СО ЧЕТИРИ КАМИОНИ ОПРЕМА ЗА „ВАЛКИРА“ НА МАЈСКИТЕ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

СОФИСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ ДОАЃА СО ЧЕТИРИ КАМИОНИ ОПРЕМА ЗА „ВАЛКИРА“ НА МАЈСКИТЕ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Тим од над 100 луѓе од солисти, Оркестар, Хор и Балет на Софиската опера и балет и четири камиони со костими и сценографија ќе дојдат во Скопје за изв ...
МОЖЕБИ ПОДОЦНА ЈА ДОБИВ УЛОГАТА НА ТРУБАДУР, НО ЌЕ ДАДАМ СЀ ОД СЕБЕ, ВЕЛИ ТЕНОРОТ ЗОРАН СОТИРОВ КОЈ СЛАВИ 25 ГОДИНИ КАРИЕРА

МОЖЕБИ ПОДОЦНА ЈА ДОБИВ УЛОГАТА НА ТРУБАДУР, НО ЌЕ ДАДАМ СЀ ОД СЕБЕ, ВЕЛИ ТЕНОРОТ ЗОРАН СОТИРОВ КОЈ СЛАВИ 25 ГОДИНИ КАРИЕРА

Tенорот од Националната опера и балет (НОБ) Зоран Сотиров ќе одбележи 25 години кариера со насловната улога од операта „Трубадур“, со која на 9 мај ќе ...
НЕ МОЖЕ ЕДНО КОПИТО НА КОЊ ДА ВРЕДИ ПОВЕЌЕ ОД МЕНЕ, ЗАТОА СЕ ОТКАЖАВ ОД „ЕВГЕНИЈ ОНЕГИН“ ВО ОПЕРАТА ВО 2016, ВЕЛИ РЕЖИСЕРОТ ИВАН ПОПОВСКИ

НЕ МОЖЕ ЕДНО КОПИТО НА КОЊ ДА ВРЕДИ ПОВЕЌЕ ОД МЕНЕ, ЗАТОА СЕ ОТКАЖАВ ОД „ЕВГЕНИЈ ОНЕГИН“ ВО ОПЕРАТА ВО 2016, ВЕЛИ РЕЖИСЕРОТ ИВАН ПОПОВСКИ

Реномираниот театарски режисер со светска кариера Иван Поповски за првпат режира опера во Македонија, и вели не е дека не бил поканет досега, но оти е ...
НА 26 ФЕВРУАРИ ОПЕРСКИ КОНЦЕРТ ВО НОБ ЗА 20-ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ БОРИС ТРАЈКОВСКИ

НА 26 ФЕВРУАРИ ОПЕРСКИ КОНЦЕРТ ВО НОБ ЗА 20-ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ БОРИС ТРАЈКОВСКИ

На 26 февруари во Националната опера и балет (НОБ) во Скопје ќе се одржи комеморативен концерт во чест на 20-годишнината од смртта на претседателот Бо ...
ДЕЛ ОД ПРАЗНИОТ ПРОСТОР ПОД ОПЕРАТА ЌЕ СЕ ПРЕНАМЕНИ ВО СКЛАДИШТЕ ЗА ПОВЕЌЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ, КАЖА КОСТАДИНОВСКА-СТОЈЧЕВСКА

ДЕЛ ОД ПРАЗНИОТ ПРОСТОР ПОД ОПЕРАТА ЌЕ СЕ ПРЕНАМЕНИ ВО СКЛАДИШТЕ ЗА ПОВЕЌЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ, КАЖА КОСТАДИНОВСКА-СТОЈЧЕВСКА

Дел од неискористениот простор под Националната опера и балет (НОБ) ќе се осовремени да се користи за складирање на повеќе национални установи, најави ...
СО ПРЕМИЕРАТА НА БАЛЕТОТ „МОЛИТВИ НА МОЕТО ТЕЛО“ ВО НОБ СЕ  ЗАОКРУЖУВА ЧЕСТВУВАЊЕТО НА 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ШОПОВ

СО ПРЕМИЕРАТА НА БАЛЕТОТ „МОЛИТВИ НА МОЕТО ТЕЛО“ ВО НОБ СЕ ЗАОКРУЖУВА ЧЕСТВУВАЊЕТО НА 100 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ШОПОВ

Три македонски кореографки, Ивана Коцевска, Адријана Данчевска и Саша Евтимова, го поставија балетскиот триптих „Молитви на моето тело“ , чија премиер ...
„РАЃАЊЕТО НА ЗБОРОТ“ ОД ШОПОВ ЗА МЕНЕ Е ХИМНА НА РАЃАЊЕТО НА КРЕАТИВНАТА МИСЛА, ВЕЛИ АЛЕКСАНДАР НОШПАЛ ПРЕД ПРЕМИЕРАТА НА БАЛЕТОТ ВО НОБ

„РАЃАЊЕТО НА ЗБОРОТ“ ОД ШОПОВ ЗА МЕНЕ Е ХИМНА НА РАЃАЊЕТО НА КРЕАТИВНАТА МИСЛА, ВЕЛИ АЛЕКСАНДАР НОШПАЛ ПРЕД ПРЕМИЕРАТА НА БАЛЕТОТ ВО НОБ

Литературата и уметноста, а посебно поезијата, претставуваат еден голем дел од мојот живот и се неизоставен сегмент од моето делување како уметник, кр ...
1 2 3 6 10 / 56 НАПИСИ