Таг: Нобелова награда за литература

1 2 10 / 11 НАПИСИ
НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА НОРВЕШКИОТ АВТОР ЈОН ФОСЕ

НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА НОРВЕШКИОТ АВТОР ЈОН ФОСЕ

Норвешкиот автор Јон Фосе е годинашниот добитник на Нобеловата награда за литература. Шеесет и четиригодишниот Фосе е еден од најизведуваните современ ...
ФРАНЦУЗИНКАТА АНИ ЕРНО ЈА ДОБИ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

ФРАНЦУЗИНКАТА АНИ ЕРНО ЈА ДОБИ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

Француската писателка Ани Ерно е годинашната добитничка на Нобеловата награда за литература. Нобеловиот комитет на Шведската академија соопшти дека ...
НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЈА ДОБИ ТАНЗАНИСКИОТ ПИСАТЕЛ АБДУЛРАЗАК ГУРНА

НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЈА ДОБИ ТАНЗАНИСКИОТ ПИСАТЕЛ АБДУЛРАЗАК ГУРНА

Нобеловата награда за литература за 2021 ја доби писателот од Танзанија Абдуларазак Гурна. Шведската Академија соопшти дека наградата е признание за н ...
АМЕРИКАНКАТА ЛУИЗ ГЛИК ЈА ДОБИ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

АМЕРИКАНКАТА ЛУИЗ ГЛИК ЈА ДОБИ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

Американската поетеса Луиз Глик е годинашната добитничка на Нобеловата награда за литература. Нобеловиот комитет објави дека 77-годишната Глик ја д ...
МАКЕДОНИЈА ГО ПОДДРЖА БОЈКОТОТ НА ДОДЕЛУВАЊЕТО НА НОБЕЛОВА НАГРАДА НА ПЕТЕР ХАНДКЕ

МАКЕДОНИЈА ГО ПОДДРЖА БОЈКОТОТ НА ДОДЕЛУВАЊЕТО НА НОБЕЛОВА НАГРАДА НА ПЕТЕР ХАНДКЕ

Македонија го поддржа бојкотот на церемонијата на доделувањето на Нобеловата награда за литература на контроверзниот австриски писател Петер Хандке, с ...
ДВЕ ЧЛЕНКИ НА НОБЕЛОВИОТ КОМИТЕТ ПОДНЕСОА ОСТАВКИ ПОРАДИ ИЗБОРОТ НА АВСТРИСКИОТ ПИСАТЕЛ ХАНДКЕ

ДВЕ ЧЛЕНКИ НА НОБЕЛОВИОТ КОМИТЕТ ПОДНЕСОА ОСТАВКИ ПОРАДИ ИЗБОРОТ НА АВСТРИСКИОТ ПИСАТЕЛ ХАНДКЕ

Две членки на комитетот за Нобеловата награда за литература поднесоа оставки, од кои едната рече дека се спротивставува на ставот дека „литературата е ...
ГРУПАТА „МАЈКИТЕ НА СРЕБРЕНИЦА“ ПОБАРА ДА МУ СЕ ОДЗЕМЕ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА НА ПЕТЕР ХАНДКЕ

ГРУПАТА „МАЈКИТЕ НА СРЕБРЕНИЦА“ ПОБАРА ДА МУ СЕ ОДЗЕМЕ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА НА ПЕТЕР ХАНДКЕ

Групата „Мајките на Сребреница“, која ги обединува роднините на жртвите на најголемиот масакр во Европа по Втората светска војна, побара од Нобеловиот ...
НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА ОЛГА ТОКАРЧУК И ПЕТЕР ХАНДКЕ

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА ОЛГА ТОКАРЧУК И ПЕТЕР ХАНДКЕ

Полската писателка Олга Токарчук и австрискиот автор Петер Хандке се годинашни добитници на Нобелова награда за литература, која лани не беше доделена ...
НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА НЕМА ДА СЕ ДОДЕЛИ ГОДИНАВА ПОРАДИ СЕКСУАЛЕН СКАНДАЛ ВО ШВЕДСКАТА АКАДЕМИЈА

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА НЕМА ДА СЕ ДОДЕЛИ ГОДИНАВА ПОРАДИ СЕКСУАЛЕН СКАНДАЛ ВО ШВЕДСКАТА АКАДЕМИЈА

Нобелова награда за литература оваа година нема да биде доделена поради сексуален скандал во организацијата која го избира добитникот. Шведската ак ...
БОБ ДИЛАН КОНЕЧНО СЕ ЈАВИ, НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ГО ОСТАВИЛА БЕЗ ЗБОРОВИ

БОБ ДИЛАН КОНЕЧНО СЕ ЈАВИ, НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ГО ОСТАВИЛА БЕЗ ЗБОРОВИ

Боб Дилан конечно се јави и изјави дека ја прифаќа Нобеловата награда за литература. Нобеловата фондација соопшти дека Дилан им рекол оти честа што ј ...
1 2 10 / 11 НАПИСИ