Таг: писател

ПОЧИНА НОВИНАРОТ И ХРОНИЧАР НА СКОПЈЕ ДАНИЛО КОЦЕВСКИ

ПОЧИНА НОВИНАРОТ И ХРОНИЧАР НА СКОПЈЕ ДАНИЛО КОЦЕВСКИ

Новинарот и публицист Данило Коцевски, кого скопјани веќе со децении го знаат како легенда на Скопје, почина на 73 години, по кратко боледувања, а пог ...
САВО КОСТАДИНОВСКИ НАПИШАЛ 127 КНИГИ ПОЕЗИЈА И СИТЕ ГИ ПОДАРИЛ

САВО КОСТАДИНОВСКИ НАПИШАЛ 127 КНИГИ ПОЕЗИЈА И СИТЕ ГИ ПОДАРИЛ

Саво Костадиновски во 1970 година заминал за Германија. Иако таму живее и работи веќе 50 години, за себе вели дека не е гастербајтаер односно гурбетџи ...
А. ДЕН ДОЛАРД, ХОЛАНДСКИОТ ПИСАТЕЛ КОЈ ГО ПРОСЛАВИ ОХРИД, ЖИВЕЕЛ ВО ЧАРШИЈАТА КАДЕ МОЖЕЛ ДА СЛУША ГРАДСКИ ПРИКАЗНИ

А. ДЕН ДОЛАРД, ХОЛАНДСКИОТ ПИСАТЕЛ КОЈ ГО ПРОСЛАВИ ОХРИД, ЖИВЕЕЛ ВО ЧАРШИЈАТА КАДЕ МОЖЕЛ ДА СЛУША ГРАДСКИ ПРИКАЗНИ

Познатиот холандски писател и антифашист А. ден Долард, кој го прослави Охрид со својот роман „Свадбата на седумте цигани”, живеел во сокачето кое сег ...
ГО НАПИШАВ „МАЏУН“ ЗА ДА ГО ОБНОВАМ МИРИСОТ НА ДЕТСТВОТО, ВЕЛИ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ ЗА НОВИОТ РОМАН

ГО НАПИШАВ „МАЏУН“ ЗА ДА ГО ОБНОВАМ МИРИСОТ НА ДЕТСТВОТО, ВЕЛИ АКАДЕМИК УРОШЕВИЌ ЗА НОВИОТ РОМАН

„Не сакам да кажувам дека 'Маџун' е мој автобиографски роман, но секако дека има моменти од моето детско искуство“, вели академик Влада Урошевиќ за СА ...
ПОЧИНА ЛЕГЕНДАРНИОТ АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ ФИЛИП РОТ

ПОЧИНА ЛЕГЕНДАРНИОТ АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ ФИЛИП РОТ

Легендарниот американски писател Филип Рот, наградуван романсиер и бестрашен раскажувач за секс, смрт, асимилација и судбина, најпознат по комичното л ...
НЕМА СЀ ВО КНИГИТЕ, ЖИВОТОТ СЕ УЧИ ОД ЖИВОТОТ, ВЕЛИ ДРАГИ МИХАЈЛОВСКИ ВО НОВИОТ РОМАН „БДЕЕЊЕТО НА ОДИСЕЈ“

НЕМА СЀ ВО КНИГИТЕ, ЖИВОТОТ СЕ УЧИ ОД ЖИВОТОТ, ВЕЛИ ДРАГИ МИХАЈЛОВСКИ ВО НОВИОТ РОМАН „БДЕЕЊЕТО НА ОДИСЕЈ“

Топли и искрени сеќавања за детството во битолските маала, за играта низ улиците, за родителите, братот, учителката по музичко, за убавиот мирис на јо ...
ПОЧИНА ПИСАТЕЛОТ МЕТО ЈОВАНОВСКИ

ПОЧИНА ПИСАТЕЛОТ МЕТО ЈОВАНОВСКИ

Писателот Мето Јовановски, кој беше беше претседател на Македонскиот ПЕН центар и прв претседател на Хелсиншкиот комитет за човекови права, почина вче ...
ЈОРДАНСКИ ПИСАТЕЛ УБИЕН ПРЕД СУДЕЊЕТО ЗА НАВРЕДА НА ИСЛАМОТ

ЈОРДАНСКИ ПИСАТЕЛ УБИЕН ПРЕД СУДЕЊЕТО ЗА НАВРЕДА НА ИСЛАМОТ

Истакнат јордански писател и колумнист беше убиен денеска пред судот во Аман каде требаше да му се суди за објавување карикатура оценета како навредли ...
8 / 8 НАПИСИ