Таг: Подвис

ПРВИОТ НАСТАВНИК НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ПОДВИС ГИ ПОДУЧУВАЛ УЧЕНИЦИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ПРЕД ДА БИДЕ УСВОЕНА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

ПРВИОТ НАСТАВНИК НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ПОДВИС ГИ ПОДУЧУВАЛ УЧЕНИЦИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ПРЕД ДА БИДЕ УСВОЕНА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

Првиот наставник на македонски јазик Василко Ристески-Лазароски од првото македонско училиште во кичевското село Подвис, уште во септември 1943 ги под ...
ЖИВОТОТ Е ПЕСНА

ЖИВОТОТ Е ПЕСНА

Американците решија да ни ги реновираат и спомениците од Втората светска војна. Изгледа дека тие имаат повеќе свест за значењето што антифашизмот го и ...
ЌЕ СЕ ПРАВИ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА РЕСТАВРАЦИЈА И ОДРЖУВАЊЕ НА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈАТА ОД НОБ, НАЈАВИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

ЌЕ СЕ ПРАВИ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА РЕСТАВРАЦИЈА И ОДРЖУВАЊЕ НА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈАТА ОД НОБ, НАЈАВИ МИНИСТЕРКАТА ЗА КУЛТУРА

За 2023 година, Министерството за култура подготвува еден вид национална стратегија во која четири национални институции ќе добијат финансиски средств ...
ПРОПАЃА УЧИЛИШТЕТО ВО ПОДВИС КАДЕ ВО 1943 ЗА ПРВПАТ СЕ ОДРЖА НАСТАВА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ОТИ ДРЖАВАТА ГО ЗАБОРАВИ

ПРОПАЃА УЧИЛИШТЕТО ВО ПОДВИС КАДЕ ВО 1943 ЗА ПРВПАТ СЕ ОДРЖА НАСТАВА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ОТИ ДРЖАВАТА ГО ЗАБОРАВИ

Распадната е училницата каде пред 79 години за првпат во Македонија започна првата настава на мајчин македонски јазик, во кичевското село Подвис. Подо ...
4 / 4 НАПИСИ