Таг: реставрација

1 2 3 10 / 22 НАПИСИ
ОПАСНО СЕ РАСПАЃААТ ЧЕТИРИ КУЌИ ОД 19. ВЕК ВО ШТИП, НЕ СЕ ПОПРАВААТ ОТИ СЕ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

ОПАСНО СЕ РАСПАЃААТ ЧЕТИРИ КУЌИ ОД 19. ВЕК ВО ШТИП, НЕ СЕ ПОПРАВААТ ОТИ СЕ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

„Внимание: опасност за минувачите и возилата“ е натписот на таблата поставена на ѕидот од една куќа на улицата Гоце Делчев, која води од влезот во Шти ...
ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ ВО БИТОЛА ЌЕ ГО РЕСТАВРИРА ВЕВЧАНСКАТА ФИРМА „ВИА“

ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ ВО БИТОЛА ЌЕ ГО РЕСТАВРИРА ВЕВЧАНСКАТА ФИРМА „ВИА“

Фирмата „ВИА“ ДОО од Вевчани ќе ја изведува реставрацијата на архитектонскиот бисер на Широк Сокак, Офицерскиот дом. Во Централниот регистар како сопс ...
СЕ СРУШИЈА 4 КУЌИ ВО ШТИПСКО НОВО СЕЛО ОД 17. И 18. ВЕК ШТО ЖАН МИТРЕВ ГИ ПОДАРИ НА ШТИП ПРЕД ЧЕТИРИ ГОДИНИ

СЕ СРУШИЈА 4 КУЌИ ВО ШТИПСКО НОВО СЕЛО ОД 17. И 18. ВЕК ШТО ЖАН МИТРЕВ ГИ ПОДАРИ НА ШТИП ПРЕД ЧЕТИРИ ГОДИНИ

Пред точно четири години, кардиохирургот Жан Митрев на својот роден град Штип му подари четири куќи во Штипско Ново Село, кое е прогласено за заштитен ...
МАНАСТИРОТ ВО ВЕЛЈУСА ОД 11. ВЕК ЌЕ СЕ РЕСТАВРИРА СО 100.000 ДОЛАРИ ГРАНТ ОД САД

МАНАСТИРОТ ВО ВЕЛЈУСА ОД 11. ВЕК ЌЕ СЕ РЕСТАВРИРА СО 100.000 ДОЛАРИ ГРАНТ ОД САД

Со средства од Амбасадорскиот фонд за културна заштита на САД ќе се реставрира и конзервира манастирот „Пресвета Богорода Елеуса“ во струмичко Велјуса ...
ВЛАДАТА ОДЛУЧИ ДА ПОМОГНЕ ПРИ РЕСТАВРАЦИЈАТА НА НОТР ДАМ

ВЛАДАТА ОДЛУЧИ ДА ПОМОГНЕ ПРИ РЕСТАВРАЦИЈАТА НА НОТР ДАМ

Владата го задолжи Министерството за надворешни работи на нашата земја да стапи во контакт со француското МНР за координација во врска со помошта на м ...
АНГЕЛОТ ОД КУРБИНОВО ЧЕКА ПРОЕКТОТ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА ДА ИЗЛЕЗЕ ОД АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ЛАВИРИНТИ

АНГЕЛОТ ОД КУРБИНОВО ЧЕКА ПРОЕКТОТ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА ДА ИЗЛЕЗЕ ОД АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ЛАВИРИНТИ

Уште тапка во место конзервацијата на македонскиот црковен бисер од 12 век, храмот „Св. Ѓорги“ во преспанското село Курбиново, бесценет културно-истор ...
ПРЕТСТАВЕН ПРОЕКТОТ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ ВО БИТОЛА

ПРЕТСТАВЕН ПРОЕКТОТ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ ВО БИТОЛА

Во Општина Битола беше презентиран проектот за реставрација и адаптација на Офицерскиот дом, објект под заштита како споменик на културата кој датира ...
СПОМЕН КУЌАТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО БИТОЛА ЗАТВОРЕНА ВЕЌЕ ТРИ ГОДИНИ, НЕМА ДОВОЛНО ПАРИ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА

СПОМЕН КУЌАТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО БИТОЛА ЗАТВОРЕНА ВЕЌЕ ТРИ ГОДИНИ, НЕМА ДОВОЛНО ПАРИ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА

Од пред три години затворена е Спомен куќата на Гоце Делчев во Битола поради лошата состојба во која се наоѓа објектот. Кога ќе биде отворена повторно ...
СЛИКАТА „СОНЧОГЛЕДИ“ НА ВАН ГОГ ВЕЌЕ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОМЕСТУВА ОД АМСТЕРДАМ

СЛИКАТА „СОНЧОГЛЕДИ“ НА ВАН ГОГ ВЕЌЕ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОМЕСТУВА ОД АМСТЕРДАМ

Стара 130 години, сликата „Сончогледи“, едно од најпознатите дела на Винсент ван Гог, стана премногу чувствителна за да оди на светски изложби и засек ...
КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

По две години макотрпна работа, завршена е реставрацијата на крстилницата во Епископската базилика во археолошкиот локалитет Стоби. Денес таа е повтор ...
1 2 3 10 / 22 НАПИСИ