Таг: реставрација

1 2 3 4 30 / 37 НАПИСИ
АНГЕЛОТ ОД КУРБИНОВО ЧЕКА ПРОЕКТОТ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА ДА ИЗЛЕЗЕ ОД АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ЛАВИРИНТИ

АНГЕЛОТ ОД КУРБИНОВО ЧЕКА ПРОЕКТОТ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА ДА ИЗЛЕЗЕ ОД АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ЛАВИРИНТИ

Уште тапка во место конзервацијата на македонскиот црковен бисер од 12 век, храмот „Св. Ѓорги“ во преспанското село Курбиново, бесценет културно-истор ...
ПРЕТСТАВЕН ПРОЕКТОТ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ ВО БИТОЛА

ПРЕТСТАВЕН ПРОЕКТОТ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ ВО БИТОЛА

Во Општина Битола беше презентиран проектот за реставрација и адаптација на Офицерскиот дом, објект под заштита како споменик на културата кој датира ...
СПОМЕН КУЌАТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО БИТОЛА ЗАТВОРЕНА ВЕЌЕ ТРИ ГОДИНИ, НЕМА ДОВОЛНО ПАРИ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА

СПОМЕН КУЌАТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО БИТОЛА ЗАТВОРЕНА ВЕЌЕ ТРИ ГОДИНИ, НЕМА ДОВОЛНО ПАРИ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА

Од пред три години затворена е Спомен куќата на Гоце Делчев во Битола поради лошата состојба во која се наоѓа објектот. Кога ќе биде отворена повторно ...
СЛИКАТА „СОНЧОГЛЕДИ“ НА ВАН ГОГ ВЕЌЕ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОМЕСТУВА ОД АМСТЕРДАМ

СЛИКАТА „СОНЧОГЛЕДИ“ НА ВАН ГОГ ВЕЌЕ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОМЕСТУВА ОД АМСТЕРДАМ

Стара 130 години, сликата „Сончогледи“, едно од најпознатите дела на Винсент ван Гог, стана премногу чувствителна за да оди на светски изложби и засек ...
КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

По две години макотрпна работа, завршена е реставрацијата на крстилницата во Епископската базилика во археолошкиот локалитет Стоби. Денес таа е повтор ...
ПО ПЕТ ВЕКА, ПРВА КОНЗЕРВАЦИЈА НА ХУСАМЕДИН ПАШИНА ЏАМИЈА, ШТО ШТИПЈАНИ ЈА ВИКААТ И ЦРКВА „СВ. ИЛИЈА“

ПО ПЕТ ВЕКА, ПРВА КОНЗЕРВАЦИЈА НА ХУСАМЕДИН ПАШИНА ЏАМИЈА, ШТО ШТИПЈАНИ ЈА ВИКААТ И ЦРКВА „СВ. ИЛИЈА“

Заводот за заштита на спомениците од културата и музеј во Штип започна со конзерваторски и реставраторски работи на муслиманскиот храм Хусамедин пашин ...
ПО РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ПОКРИВОТ, ПРОКИСНА БЕЗИСТЕНОТ ВО БИТОЛА

ПО РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ПОКРИВОТ, ПРОКИСНА БЕЗИСТЕНОТ ВО БИТОЛА

Битолскиот Безистен прокиснува, иако пред две години со државни пари се реконструираше покривот, се жалат дуќанџиите. Покрај изронетите тавани во нивн ...
ОБНОВАТА НА ОФИЦЕРСКИ ЌЕ ПОЧНЕ ОД ПОКРИВОТ, БИТОЛЧАНИ ПРЕДЛАГААТ ДА СТАНЕ РЕЗИДЕНЦИЈА И КУЛТУРЕН ЦЕНТАР

ОБНОВАТА НА ОФИЦЕРСКИ ЌЕ ПОЧНЕ ОД ПОКРИВОТ, БИТОЛЧАНИ ПРЕДЛАГААТ ДА СТАНЕ РЕЗИДЕНЦИЈА И КУЛТУРЕН ЦЕНТАР

Офицерскиот дом да прерасне во арт центар, во резиденција за истакнати гости, со концертна сала која ќе ја зачува акустиката, околу него да има павилј ...
80-ГОДИШНИОТ СЛИКАР МИЧАК СИ ГО РЕСТАВРИРАШЕ ЗАБОРАВЕНИОТ МУРАЛ ВО БОГДАНЦИ СО АВТОБУСОТ БАБ’TA KATA

80-ГОДИШНИОТ СЛИКАР МИЧАК СИ ГО РЕСТАВРИРАШЕ ЗАБОРАВЕНИОТ МУРАЛ ВО БОГДАНЦИ СО АВТОБУСОТ БАБ’TA KATA

Творецот на единствениот мурал во Богданци Димитар Чакалов - Мичак, кој има речиси 80 години, се нафати да ја реставрира сликата што е гордост и белег ...
СПАС ЗА ЦРКВАТА И АНГЕЛИТЕ ОД КУРБИНОВО ДО КРАЈОТ НА 2019

СПАС ЗА ЦРКВАТА И АНГЕЛИТЕ ОД КУРБИНОВО ДО КРАЈОТ НА 2019

Најдоцна до крајот на 2019 се очекува да биде реставрирана и конзервирана црквата „Св. Ѓорги“ во преспанското село Курбиново, најави министерот за кул ...
1 2 3 4 30 / 37 НАПИСИ