Таг: реставрација

1 2 3 4 5 40 / 43 НАПИСИ
КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

КРСТИЛНИЦАТА ВО БАЗИЛИКАТА ВО СТОБИ ИЗГЛЕДА ИСТО КАКО ПРЕД 16 ВЕКА, ЗАВРШИ РЕСТАВРАЦИЈАТА ОД 89 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ, ПОДАРЕНИ ОД САД

По две години макотрпна работа, завршена е реставрацијата на крстилницата во Епископската базилика во археолошкиот локалитет Стоби. Денес таа е повтор ...
ПО ПЕТ ВЕКА, ПРВА КОНЗЕРВАЦИЈА НА ХУСАМЕДИН ПАШИНА ЏАМИЈА, ШТО ШТИПЈАНИ ЈА ВИКААТ И ЦРКВА „СВ. ИЛИЈА“

ПО ПЕТ ВЕКА, ПРВА КОНЗЕРВАЦИЈА НА ХУСАМЕДИН ПАШИНА ЏАМИЈА, ШТО ШТИПЈАНИ ЈА ВИКААТ И ЦРКВА „СВ. ИЛИЈА“

Заводот за заштита на спомениците од културата и музеј во Штип започна со конзерваторски и реставраторски работи на муслиманскиот храм Хусамедин пашин ...
ПО РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ПОКРИВОТ, ПРОКИСНА БЕЗИСТЕНОТ ВО БИТОЛА

ПО РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ПОКРИВОТ, ПРОКИСНА БЕЗИСТЕНОТ ВО БИТОЛА

Битолскиот Безистен прокиснува, иако пред две години со државни пари се реконструираше покривот, се жалат дуќанџиите. Покрај изронетите тавани во нивн ...
ОБНОВАТА НА ОФИЦЕРСКИ ЌЕ ПОЧНЕ ОД ПОКРИВОТ, БИТОЛЧАНИ ПРЕДЛАГААТ ДА СТАНЕ РЕЗИДЕНЦИЈА И КУЛТУРЕН ЦЕНТАР

ОБНОВАТА НА ОФИЦЕРСКИ ЌЕ ПОЧНЕ ОД ПОКРИВОТ, БИТОЛЧАНИ ПРЕДЛАГААТ ДА СТАНЕ РЕЗИДЕНЦИЈА И КУЛТУРЕН ЦЕНТАР

Офицерскиот дом да прерасне во арт центар, во резиденција за истакнати гости, со концертна сала која ќе ја зачува акустиката, околу него да има павилј ...
80-ГОДИШНИОТ СЛИКАР МИЧАК СИ ГО РЕСТАВРИРАШЕ ЗАБОРАВЕНИОТ МУРАЛ ВО БОГДАНЦИ СО АВТОБУСОТ БАБ’TA KATA

80-ГОДИШНИОТ СЛИКАР МИЧАК СИ ГО РЕСТАВРИРАШЕ ЗАБОРАВЕНИОТ МУРАЛ ВО БОГДАНЦИ СО АВТОБУСОТ БАБ’TA KATA

Творецот на единствениот мурал во Богданци Димитар Чакалов - Мичак, кој има речиси 80 години, се нафати да ја реставрира сликата што е гордост и белег ...
СПАС ЗА ЦРКВАТА И АНГЕЛИТЕ ОД КУРБИНОВО ДО КРАЈОТ НА 2019

СПАС ЗА ЦРКВАТА И АНГЕЛИТЕ ОД КУРБИНОВО ДО КРАЈОТ НА 2019

Најдоцна до крајот на 2019 се очекува да биде реставрирана и конзервирана црквата „Св. Ѓорги“ во преспанското село Курбиново, најави министерот за кул ...
ПОД РЕСТАВРИРАНАТА ЈЕНИ ЏАМИЈА СЕ ПОЈАВИ И „СВЕТИ ЃОРЃИ“ ВО БИТОЛА

ПОД РЕСТАВРИРАНАТА ЈЕНИ ЏАМИЈА СЕ ПОЈАВИ И „СВЕТИ ЃОРЃИ“ ВО БИТОЛА

По три години, заврши реставрацијата и конзервацијата на фасадата од Јени џамија, еден од најрепрезентативните историски споменици од отоманската архи ...
БИТОЛЧАНЕЦ РЕСТАВРИРАШЕ РЕДОК ВОЕН АВИОН ОД КОЈ АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОТКАЖАЛЕ

БИТОЛЧАНЕЦ РЕСТАВРИРАШЕ РЕДОК ВОЕН АВИОН ОД КОЈ АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОТКАЖАЛЕ

Битолчанецот Никола Попоски кој живее  на Флорида, САД успеа да реставрира легендарен американски авион од Втората светска војна. Тој успеа да го ожив ...
ЗАПОЧНА КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО

ЗАПОЧНА КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО

По четиригодишни истражувања, деновиве конечно започнаа конзерваторски активности во црквата „Свети Ѓорги“ во Курбиново, Преспа, црковен бисер од 12 в ...
ОПШТИНА БИТОЛА ЌЕ ДАДЕ 10 ОТСТО ОД СУМАТА ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ

ОПШТИНА БИТОЛА ЌЕ ДАДЕ 10 ОТСТО ОД СУМАТА ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ

По повеќегодишна запуштеност и неуспешниот обид на владата на ВМРО-ДПМНЕ да го продаде, конечно Општина Битола на четири месеци пред локалните избори ...
1 2 3 4 5 40 / 43 НАПИСИ