Таг: род

ВЕЛЕШКА МАСЛОДАЈНА ЌЕ ГО ОТКУПИ ЦЕЛИОТ РОД НА СОНЧОГЛЕД ОД ЗЕМЈАВА, СЕ ОЧЕКУВА ДА БИДЕ ЧЕТИРИ ПАТИ ПОГОЛЕМ ОД ЛАНИ

ВЕЛЕШКА МАСЛОДАЈНА ЌЕ ГО ОТКУПИ ЦЕЛИОТ РОД НА СОНЧОГЛЕД ОД ЗЕМЈАВА, СЕ ОЧЕКУВА ДА БИДЕ ЧЕТИРИ ПАТИ ПОГОЛЕМ ОД ЛАНИ

Камиони со сончоглед веќе се пред капиите на велешка Маслодајна, каде започна откупот. Цената е 550 евра по тон, кон ова се додаваат и 1,2 денари по к ...
ДИВИ СВИЊИ И ВОЛЦИ ГО ЈАДАТ РОДОТ ОД НИВИТЕ ВО ВЕЛЕШКО

ДИВИ СВИЊИ И ВОЛЦИ ГО ЈАДАТ РОДОТ ОД НИВИТЕ ВО ВЕЛЕШКО

Земјоделците од регионот на Извор, Велешко реагираат дека дивечот им го уништува родот. Ваквата состојба трае со години, но никој не презема мерки да ...
ШВАЈЦАРИЈА ОД 1 ЈАНУАРИ ЈА ОЛЕСНУВА ЗАКОНСКАТА ПРОМЕНА НА РОДОТ, ПОТРЕБНА ЌЕ БИДЕ САМО ИЗЈАВА ВО МАТИЧНО

ШВАЈЦАРИЈА ОД 1 ЈАНУАРИ ЈА ОЛЕСНУВА ЗАКОНСКАТА ПРОМЕНА НА РОДОТ, ПОТРЕБНА ЌЕ БИДЕ САМО ИЗЈАВА ВО МАТИЧНО

Швајцарците ќе можат легално да си го сменат родот со посета на канцеларијата за матични книги од 1 јануари, што ја прави земјата еден од лидерите во ...
МРАЗОТ И СЛАНАТА КОИ ПРОЛЕТВА ПАДНАА НАЈМНОГУ ШТЕТА ПРЕДИЗВИКАА ВО РОСОМАН, ОВОШТАРИТЕ УШТЕ НЕ СЕ ОБЕСШТЕТЕНИ

МРАЗОТ И СЛАНАТА КОИ ПРОЛЕТВА ПАДНАА НАЈМНОГУ ШТЕТА ПРЕДИЗВИКАА ВО РОСОМАН, ОВОШТАРИТЕ УШТЕ НЕ СЕ ОБЕСШТЕТЕНИ

Сланата и мразот, кои паднаа пролетва во април, годинава најмногу ги погодија овоштарите и лозарите од Општина Росоман, каде измрзна 90 отсто од родот ...
ПЕЧУРКАТА ВО ВЕЛЕШКО РОДИ БОГАТО ПО ОБИЛНИТЕ ДОЖДОВИ, ПА ЦЕНАТА ПАДНА

ПЕЧУРКАТА ВО ВЕЛЕШКО РОДИ БОГАТО ПО ОБИЛНИТЕ ДОЖДОВИ, ПА ЦЕНАТА ПАДНА

Деновиве, печурките богато родија по велешките планини. Берачите една седмица неуморно се на терен да соберат што повеќе род. Се оди од рано утро, до ...
САМО ПРЕСПАНСКОТО ЈАБОЛКО ТЕШКО ГО ФАЌА ПАТОТ ЗА СТРАНСТВО

САМО ПРЕСПАНСКОТО ЈАБОЛКО ТЕШКО ГО ФАЌА ПАТОТ ЗА СТРАНСТВО

Некогаш, едни со песната „Данице, преспанска убавице“, а други со турбофолк ги збираа јаболката во Преспа. Но годинава, по летниот ураган кој им го по ...
ЕДЕН ДЕН ЈАБОЛКАТА ЦРВЕНЕАТ, ДРУГИОТ ГНИЈАТ НА ЗЕМЈА – КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ ГО НИШТАТ РОДОТ ВО ПРЕСПА

ЕДЕН ДЕН ЈАБОЛКАТА ЦРВЕНЕАТ, ДРУГИОТ ГНИЈАТ НА ЗЕМЈА – КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ ГО НИШТАТ РОДОТ ВО ПРЕСПА

„Едниот ден јаболката се црвенеат, а другиот ден се испопаѓани по земја. Некогаш палати се градеа од овоштарство, денес овоштарите си заминуваат по ра ...
ЗА ТРЕТИНА ПОМАЛ РОДОТ НА ЈАБОЛКАТА ВО ПРЕСПА, ЌЕ БИДЕ И ПОЛОШО АКО ИМА НЕВРЕМЕ

ЗА ТРЕТИНА ПОМАЛ РОДОТ НА ЈАБОЛКАТА ВО ПРЕСПА, ЌЕ БИДЕ И ПОЛОШО АКО ИМА НЕВРЕМЕ

Последиците од климатските промени се повеќе од очигледни во Преспа. За петнаесетина дена ќе започне бербата на годинешниот род, а дел од јаболкниците ...
ПОВЕЌЕ ЈАБОЛКА НА ЗЕМЈА ОТКОЛКУ НА ГРАНКИ, АБНОРМАЛЕН РОД ВО ПРЕСПА ПОРАДИ КЛИМАТСКИОТ СТРЕС

ПОВЕЌЕ ЈАБОЛКА НА ЗЕМЈА ОТКОЛКУ НА ГРАНКИ, АБНОРМАЛЕН РОД ВО ПРЕСПА ПОРАДИ КЛИМАТСКИОТ СТРЕС

Сјајот и бедата на Преспа, вака преспанци ја коментираат моменталната состојба во овоштарниците каде има повеќе паднати јаболка на земјата отколку по ...
ГРАД ГИ ИСЧУКА ЈАБОЛКАТА ВО ПРЕСПА НА ДВЕ НЕДЕЛИ ПРЕД БЕРБАТА

ГРАД ГИ ИСЧУКА ЈАБОЛКАТА ВО ПРЕСПА НА ДВЕ НЕДЕЛИ ПРЕД БЕРБАТА

На половина месец пред почетокот на јаболкоберот, силно невреме проследено со град синоќа пред време го обра јаболковиот род во Преспа. Жителите од ов ...
10 / 10 НАПИСИ