Таг: Црква

1 2 3 4 5 30 / 45 НАПИСИ
БИТОЛА ТРАГА ПО НАСЛЕДСТВО ОД ГРЦИЈА СТАРО 92 ГОДИНИ

БИТОЛА ТРАГА ПО НАСЛЕДСТВО ОД ГРЦИЈА СТАРО 92 ГОДИНИ

Се раскажува дека 92 години Битола не добива ни банка од наследството што во тестаментот ѝ го оставиле двајца нејзини поранешни жители, браќата Теохар ...
8-ГОДИШНАТА БАРБАРА СО ОШТЕТЕН ВИД ПРЕКУ ТАКТИЛНИТЕ СЛИКИ ЌЕ ЈА ВИДИ ИСТОРИЈАТА НА БИТОЛА

8-ГОДИШНАТА БАРБАРА СО ОШТЕТЕН ВИД ПРЕКУ ТАКТИЛНИТЕ СЛИКИ ЌЕ ЈА ВИДИ ИСТОРИЈАТА НА БИТОЛА

Осум годишната Барбара Василева, лице со оштетен вид, нема можност да ги виде мајсторски исцртаните фрески и икони низ македонските цркви и манастири, ...
ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО ПРОПАЃА ДОДЕКА ЕКСПЕРТИТЕ ОД СКОПЈЕ И БИТОЛА СЕ ПРЕПУКУВААТ КОЈ Е ПОКОМПЕТЕНТЕН ДА ЈА КОНЗЕРВИРА

ЦРКВАТА ВО КУРБИНОВО ПРОПАЃА ДОДЕКА ЕКСПЕРТИТЕ ОД СКОПЈЕ И БИТОЛА СЕ ПРЕПУКУВААТ КОЈ Е ПОКОМПЕТЕНТЕН ДА ЈА КОНЗЕРВИРА

Додека надлежните институции водат преписки кој тим е покомпетентен да направи проект за конзервација, пропаѓа црквата „Св. Ѓорги“ од Курбиново, црков ...
УЧЕНИЦИ ОД БИТОЛА УЧАТ ЗА ЕКОЛОГИЈА, НО НА ШКОЛСКИОТ ИЗЛЕТ ЃУБРЕТО ГО ФРЛИЈА ВО ПРИРОДА

УЧЕНИЦИ ОД БИТОЛА УЧАТ ЗА ЕКОЛОГИЈА, НО НА ШКОЛСКИОТ ИЗЛЕТ ЃУБРЕТО ГО ФРЛИЈА ВО ПРИРОДА

Во училиштата учат за екологија, а ѓубрето го оставаат во природа, реагира Црковниот одбор од храмот „Св. Богородица“ во битолското село Трново, откак ...
ГРОМ УДРИ ВО ЦРКВАТА ВО СЕЛО ДОЛНО СРПЦИ И ЈА ОШТЕТИ

ГРОМ УДРИ ВО ЦРКВАТА ВО СЕЛО ДОЛНО СРПЦИ И ЈА ОШТЕТИ

Вчеравечер околу полноќ, гром удрил во црквата „Свети Теодор Тирон“ во битолското полско село Долно Српци и видно ја оштетил. Од ударот напукнале дело ...
КОПАНИЧАРИТЕ СО ОРИГИНАЛИ СЕ БОРАТ ПРОТИВ РЕЗБИТЕ ОД КОПИРКА

КОПАНИЧАРИТЕ СО ОРИГИНАЛИ СЕ БОРАТ ПРОТИВ РЕЗБИТЕ ОД КОПИРКА

Во услови кога почнаа машински да се корпираат резби, 64. Изложба на копаници во организација на Здружението на копаничари на Македонија што се одржа ...
ВЕРНИЦИ КОРНАТ ПАРЧИЊА ОД ИСУШЕН БРЕСТ ЗА СРЕЌА ВО ЦРКВАТА „СВ. 15“ ВО СТРУМИЦА

ВЕРНИЦИ КОРНАТ ПАРЧИЊА ОД ИСУШЕН БРЕСТ ЗА СРЕЌА ВО ЦРКВАТА „СВ. 15“ ВО СТРУМИЦА

Трупот од исушен брест, за кој се претпоставува дека никнал  на местото каде биле обезглавени 15-те Тивериополски маченици заштитници на христијанство ...
СКАПОЦЕНАТА РИЗНИЦА СО ИКОНИ ВО МАЛОВИШТА ЈА ЧУВААТ САМО ДВАЈЦА КЛУЧАРИ

СКАПОЦЕНАТА РИЗНИЦА СО ИКОНИ ВО МАЛОВИШТА ЈА ЧУВААТ САМО ДВАЈЦА КЛУЧАРИ

Црквата „Св. Петка“ во Маловишта, единственото село сместено во националниот парк Пелистер, чува ризница од стотина врвно изработени икони, ремек-дела ...
РЕФЕРЕНДУМ ВО ИРСКА ЗА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА АБОРТУС

РЕФЕРЕНДУМ ВО ИРСКА ЗА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА АБОРТУС

Ирската влада вчера одобри референдум за да се олабават строгите закони за абортус, со кои што пред 35 години католичкото мнозинство во земјата во уст ...
ОСТАТОЦИ ОД ЦРКВА ПРОНАЈДЕНИ И ПОД ШАДРВАНОТ ВО БИТОЛА

ОСТАТОЦИ ОД ЦРКВА ПРОНАЈДЕНИ И ПОД ШАДРВАНОТ ВО БИТОЛА

Нови остатоци од средновековната црква за која се препоставува дека е „Свети Ѓорги“ се пронајдени и при реконструкцијата на шадрванот пред Јени џамија ...
1 2 3 4 5 30 / 45 НАПИСИ