Таг: цртежи

МСУ ГИ ИЗЛОЖУВА ПОДАРЕНИТЕ ДЕЛА ОД ЧЕХОСЛОВАЧКА

МСУ ГИ ИЗЛОЖУВА ПОДАРЕНИТЕ ДЕЛА ОД ЧЕХОСЛОВАЧКА

Шеесет и пет дела од поранешна Чехословачка од колекцијата на Музејот на современата уметност (МСУ) во Скопје содржи изложбата „Подарени дела од Чехос ...
УЧЕНИЦИТЕ ГО СПАСИЈА ОД ЗАБОРАВ ТОДЕ ИВАНОВСКИ, БИТОЛСКИОТ УМЕТНИК КОЈ ЈА НАЦРТА БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМОТ

УЧЕНИЦИТЕ ГО СПАСИЈА ОД ЗАБОРАВ ТОДЕ ИВАНОВСКИ, БИТОЛСКИОТ УМЕТНИК КОЈ ЈА НАЦРТА БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМОТ

Во денешните учебници ги нема како порано илустрациите од антифашистичката Народно ослободителна борба (НОБ) нацртани од умешните раце на големиот мак ...
ФРАНЦУСКИОТ ВОЈНИК ВАЛЕНТИН СО ПРИБОР ЗА ЦРТАЊЕ ВОЈУВАЛ НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

ФРАНЦУСКИОТ ВОЈНИК ВАЛЕНТИН СО ПРИБОР ЗА ЦРТАЊЕ ВОЈУВАЛ НА МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

„Уметникот од Фронтот“, така го нарекувале францускиот војник Етјен Андре Валентин (1893-1940), кој на Македонскиот фронт пристигнал со хартија и моли ...
„ОТЕКУВАМ, НО НЕ СЕ ПОВЛЕКУВАМ“, ДЕЦАТА ПРЕКУ ИГРИ ЌЕ УЧАТ ЗА РЕТКА БОЛЕСТ ВО ПАРКОТ НА ФРАНКОФОНИЈАТА ВО СКОПЈЕ

„ОТЕКУВАМ, НО НЕ СЕ ПОВЛЕКУВАМ“, ДЕЦАТА ПРЕКУ ИГРИ ЌЕ УЧАТ ЗА РЕТКА БОЛЕСТ ВО ПАРКОТ НА ФРАНКОФОНИЈАТА ВО СКОПЈЕ

Работилница за деца под мотото „Отекувам, но не се повлекувам-цртам“ утре ќе се оддржи кај мобилната галерија во паркот на Франкофонијата. Преку игри ...
МАКЕДОНИЈА СЀ УШТЕ НЕМА РЕГИСТАР ЗА ЛИЦА СО АУТИЗАМ, СО ГРАФИТИ И ЦРТЕЖИ ПОТСЕТУВААТ ДЕКА СЕ ТУКА

МАКЕДОНИЈА СЀ УШТЕ НЕМА РЕГИСТАР ЗА ЛИЦА СО АУТИЗАМ, СО ГРАФИТИ И ЦРТЕЖИ ПОТСЕТУВААТ ДЕКА СЕ ТУКА

Македонија сѐ уште нема регистар на лица со аутизам. Се претпоставува дека во земјава има 12.000 луѓе кои страдаат од ова нарушување на невролошкиот р ...
МОРАМ ДА ВЕЖБАМ ЦРТАЊЕ ПОРАДИ НЕМИРНИТЕ ПРАТЕНИЦИ, ОБЈАСНИ ЏАФЕРИ ЗА МЕТОДИТЕ ШТО ГИ ВОВЕДЕ ЗА РЕД ВО СОБРАНИЕТО

МОРАМ ДА ВЕЖБАМ ЦРТАЊЕ ПОРАДИ НЕМИРНИТЕ ПРАТЕНИЦИ, ОБЈАСНИ ЏАФЕРИ ЗА МЕТОДИТЕ ШТО ГИ ВОВЕДЕ ЗА РЕД ВО СОБРАНИЕТО

Не може да се каже дека во целина има несериозно Собрание, одговори претседателот на Собранието Тaлат Џафери на САКАМДАКАЖАМ.МК, дали смета дека прате ...
СКРИЕНИОТ КОНДОВСКИ ИЗЛЕЗЕ ОД „РЕПУБЛИКАТА ВО ПЛАМЕН“ ВО МНТ

СКРИЕНИОТ КОНДОВСКИ ИЗЛЕЗЕ ОД „РЕПУБЛИКАТА ВО ПЛАМЕН“ ВО МНТ

Скриениот Кондовски, еден сосема поинаков Кондовски е исправен пред нас. Скопјанец со печати по одраните колена од Пајкомаалската калдрма, со куфери п ...
НЕ ЗНАЕВЕМЕ ДЕКА МОЖЕ ДА СМЕ ВОЛКУ СРЕЌНИ, ВЕЛАТ СИРИСКИТЕ БЕГАЛЦИ СО ИЗЛОЖБА ВО СКОПЈЕ

НЕ ЗНАЕВЕМЕ ДЕКА МОЖЕ ДА СМЕ ВОЛКУ СРЕЌНИ, ВЕЛАТ СИРИСКИТЕ БЕГАЛЦИ СО ИЗЛОЖБА ВО СКОПЈЕ

Шерго Муса и Назли Абду се брачен пар од Сирија кои со своите три деца пред 18 месеци ја напуштиле својата земја бегајќи од, како што велат, опасната ...
СЕКСУАЛЕН ИЗЛИВ ВРЗ ФИЛИП ВТОРИ ВО БИТОЛА

СЕКСУАЛЕН ИЗЛИВ ВРЗ ФИЛИП ВТОРИ ВО БИТОЛА

Цртежи со полови органи осамнаа утрово на споменикот Филип Втори во центарот на Битола. Непознати сторители со креди го ишарале мермерниот постамент н ...
9 / 9 НАПИСИ