ЏИНОВСКАТА ПАСТРМАЛИЈА ОД 2 МЕТРА ЈА ПРАВАМ СО 30 КИЛА ТЕСТО И 15 КИЛА МЕСО, ВЕЛИ ШТИПЈАНЕЦОТ НИКОЛЧЕ МАЛИНОВ

    ЏИНОВСКАТА ПАСТРМАЛИЈА ОД 2 МЕТРА ЈА ПРАВАМ СО 30 КИЛА ТЕСТО И 15 КИЛА МЕСО, ВЕЛИ ШТИПЈАНЕЦОТ НИКОЛЧЕ МАЛИНОВЛанската џиновска пастрмалија во Штип ја сечеа Мартин и Стефан од групата „Некст тајм“ заедно со домаќините на манифестацијата (Фото: СДК.МК)

    Пекарот Николче Малинов и годинава како донација на 16. Штипска пастрмајлијада ќе приготви џиновска пастрмалија долга два метри и широка 1,20 метри.

    Таа ќе се сече на отворањето на манифестацијата, што ќе се случи точно наппадне на 20 септември во центарот на Штип, каде што годинава е новата локација за оваа манифестација.

    „Нашите капацитети се толкави и ние се гордееме што повторно ќе направиме џиновска пастрмалија која ќе биде со ланските димензии. Ќе се состои со 30 килограми тесто и 15 килограми месо и ќе се пече во нашите фурни на 300 степени. Сите градови велат дека нивната пастрмалија е најдобра, но ние велиме дека штипската можеби не е најдобра, но за подобра од нашата луѓето не знаат, бидејќи е посебна“, вели Малинов, сопственик на пекарницата „Штипски сокак“.

    Тој додава дека квалитетот на специјалитетот зависи од начинот на подготвувањето на тестото, какво месо ќе се одбере и какви зачини ќе се додадат и плус како пекарот ќе ја испече во загреаната фурна.

    Т. ЈОВАНОВСКИ

    Симнете ја мобилната апликација

    ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира