ВЕЛЕШКИ ТЕАТАР РАБОТИ БЕЗ ТЕХНИЧКИ ПРИЕМ, УТВРДИ ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА РЕВИЗИЈА

  ВЕЛЕШКИ ТЕАТАР РАБОТИ БЕЗ ТЕХНИЧКИ ПРИЕМ, УТВРДИ ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА РЕВИЗИЈАТеатарот во Велес кој започна да се гради во 2008 година, се отвори два пати во 2014 година кога се одигра и првата претстава

  Државниот завод за ревизија констатирал повеќе неправилности при изградбата на новата зграда на Велешкиот театар, од извршената ревизија на Министерството за култура за 2016 година.

  Изградбата на зградата на Велешкиот театар била со пробиени рокови, со нецелосна проектна документација и објектот работи без технички прием, утврдиле ревизорите.

  Театарот во Велес кој започна да се гради во 2008 година, се отвори два пати во 2014 година кога се одигра и првата претстава.

  „Од страна на носителот на набавката, Министерството за култура, извршени се градежни работи пред да се даде понуда и да се склучи договор за истите за објектот Театар Велес во Велес.

  За објектот ‘ Театар Велес’ во Велес не е извршен технички преглед, извршен е само интерен технички преглед по фази на ден 02.06.2015 година со кој се констатирани повеќе забелешки и недовршени позиции. И покрај тоа театарот е пуштен е во употреба во јуни 2014 година, а на истиот се уште се извршуваат градежни работи“, пишува во документот.

  Ревизијата утврдила неправилности и при набавката на опремата и инсталацијата од странски добавувач, при плаќањето на ДДВ.
  Во документот, Државниот завод констатирал дека се спроведени повеќе постапки за јавни набавки и постапки со преговарање без објавување на оглас и склучени се договори по истите без притоа да се надмине законскиот услов од 30 отсто од вредноста на основните договори.

  ,,Големиот број на постапки со преговарање без објавување оглас за непредвидени работи создава ризик од необезбедување транспарентност, фер конкуренција и еднаков третман на понудувачите“, стои во ревизијата.

  Ревизорите реагирааат и на изведување на работите пред да се даде понуда и да се склучи договор што не било во согласност со одредбите од Законот за јавни набавки и од договорите во кои е наведен рок од 60, односно 30 дена за извршување на работите од потпишувањето на договорот.

  Тоа придонесувало за незаконско постапување при трошењето на буџетските средства со што се намалува можноста за приговор во случај на неквалитетно извршување на работите, бидејќи работите кои се предмет на договорот веќе биле извршени.

  Користењето на објектот пред да се изврши технички преглед не е во согласност со одредбите на член 87 од Законот за градба и создава ризик за безбедноста на корисниците на објектот по вработените и посетителите, како и придонесува за незаконско постапување во постапката на давање во употреба на објект, објаснил ревизорот.

  П. ПЕЧКОВ

  ©SDK.MK Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето на авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира

  Коментари